Jonge parkietjes hebben bijvoorbeeld op dag één nood aan een temperatuur van 35 tot 37 graden Celsius. Daarna bouw je in drie weken af naar 26 tot 28 graden. Na vier weken heeft een parkietje al zijn veren en is kamertemperatuur voldoende. Let op de reactie van een jonge vogel onder de warmtelamp.
Baby parkieten groeien snel en hun voedselinname moet hieraan worden aangepast. Als een parkietenjong twee weken oud is (afhankelijk van zijn grootte) zal hij per voeding 2-4ml eten. Bij drie weken neemt dit toe tot 4-6ml en 5-8ml bij vijf weken. Na ongeveer drie weken wordt het makkelijker.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Ook heeft een parkiet elke dag liefde, verzorging en vrijheid nodig, dus lekker vliegen!!! Zoals ik al zei "een keer een weekendje of een nacht (als het niet anders kan) zou kunnen (zelf zou ik dit NOOIT doen), maar om het weekend??? -> Nee, zeker niet doen".
Het houden van parkieten kan heel intensief zijn. Je moet dagelijks vers voer en verrijking geven om verveling tegen te gaan. Met veel geduld kan je ze handtam maken en een tijdje los laten vliegen binnenshuis. De dieren kunnen erg luidruchtig zijn.
Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn. Tezamen met een opgelopen infectie is dit bij een klein vogeltje meestal al snel fataal.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Intelligentie. Kromsnavels zijn slim. Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben.
Wanneer een papegaai of parkiet bijt, is dat niet alleen pijnlijk voor jou – ook het dier lijdt eronder: een bijtende vogel is immers geen gelukkige vogel. Bovendien kunnen er ongelukjes gebeuren en verwondingen opgelopen worden wanneer de eigenaar probeert de aanval van de vogel af te weren.
propere voerbakjes. warmtelamp en/of kruiken om de jongen warm te houden. mand of plastic bak met bodembedekking, als nest voor de eerste twee tot drie weken.
Houdt de jonge vogel warm en op een rustige, donkere plaats totdat het wordt opgehaald. Zet de jonge vogel in een klein doosje, leg onder in het doosje tissuepapier en leg een handdoek over de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat.
Voor de meeste babyvogels duurt het tussen de vier en zes uur voordat de krop leeg is. Neem eens per 24 uur, bij voorkeur 's nachts, een pauze van het voeren. Als de krop van uw vogel bijvoorbeeld elke vier uur leegloopt, moet u hem elke vier tot vijf uur tussen 06.00 uur en middernacht voeren.
Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten.
Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Mannetjes zijn betere praters dan vrouwtjes (al kan het sommige vrouwtjes ook worden geleerd). Een parkiet die heeft geleerd om op uw vinger te komen zitten en helemaal bij u op zijn gemak is, kan makkelijker worden aangeleerd om te praten dan een minder tamme vogel.
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Vogels drinken 5-10% van hun lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de omstandigheden. Bij kleinere vogels is de vochtopname relatief groter. Bij valkparkieten gaat dit dus meer richting de 10%.
Wanneer de vogels onder een doek zitten kunnen ze niet zien wat er om hun heen gebeurd. Ze horen het wel maar zien het dus niet dit kan erg bedreigend zijn..
De veren tegen de nerven aaien kan irriterend zijn voor de vogel. Aai in de richting waarin de veren van nature liggen, of krab zachtjes heen en weer tussen de veren. Uiteindelijk, wanneer je vogel helemaal ontspannen is, kun je je een weg banen naar de achterkant van zijn kop en nek.