Dit is lekker bij je kaasschotelKaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Is delen het idee? Presenteer de kaas dan in flinke stukken op een stoere plank. Leg bij elke soort een mesje en zorg voor servetten. Verdeel je de kaas in porties, of presenteer je het op een bord (bijvoorbeeld onder een glazen stolp), geef er kleine vorken bij.
Aangezien de meeste kazen op onbekende boerderijen gemaakt worden, staat op iedere kaas een vlaggetje met het dier en land van oorsprong alsook een foto en een beetje uitleg over de kaas. Zo weet u wat u eet. De kaasschotels kosten gemiddeld 18 euro per persoon.
Als je je aan deze richtlijnen houdt, zit je sowieso goed: hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood.
Zo kan je bij een kaasschotel ook werken met verschillende gangen. Starten doe je met de zachte kazen in combinatie met een witte wijn. Nadien volgt een tweede gang met hardere kazen en een stevige rode wijn. En als afsluiter serveer je blauwgeaderde kazen met een zoete witte wijn (bijvoorbeeld type Monbazillac).
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Kies een goede honing of jam
Voor pittigere kazen zoals oude kaas of blauwe kaas kun je beter gaan voor een rijke en krachtige honing, zoals kastanje-, tijm- of lavendelhoning. Probeer ook eens verschillende soorten jam, zoals vijgenjam of rode uienconfituur, voor een verrassende smaakcombinatie met diverse kazen.
Voor zachte kazen kies je een draadmes.Om harde en halfharde kazen te snijden is een plat kaasmes of een steakmes ideaal. Om harde kazen – zoals parmezaan – te schaven, neem je een kaasschaaf. Ronde en vierkante kazen doe je in spiesjes.
Wist je dat er in Nederland gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar wordt gegeten? Nederlanders vinden kaas dus echt heel lekker!
Dit is lekker bij je kaasschotel
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Plan ongeveer 1-2 ons kaas per persoon. Net als bij uw vleeskeuzes, snijdt u uw kaas in dunne plakjes (1-2 dikte) om het stapelen makkelijker te maken. Als u kaasblokjes wilt gebruiken, of gasten hun eigen stukken wilt laten snijden, snijdt u deze in plakjes van 8-10 dikte.
Reken op één tot anderhalve ons per persoon per kaas voor een voorgerecht. Als kaas het hoofdevenement is, rond dan naar boven af. Als u veel andere snacks hebt, of als het maar een paar mensen zijn, rond dan naar beneden af. Overgebleven kaas is niet per se slecht!
Rozijnenbrood: zoet en zout zijn uitstekende partners. Een getoast sneetje rozijnenbrood smaakt top bij kazen met een sterke smaak. Probeer zeker bij Reblochon of Stilton. Notenbrood: past uitstekend bij harde, sterke kazen.
Crackers met gedroogd fruit zijn geschikt voor cheddar-, Zwitserse- en manchegokaas, terwijl crackers met olijfolie heerlijk zijn met parmezaanse kaas.
Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes. Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, vijgenconfiture, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood. Serveer het kaasplankje op een mooie BOSKA serveerplank.
Bij de wat zwaardere volle witte korstkazen past een goede witte wijn, zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn. Bij harde, pittige kazen mag de wijn zwaarder zijn. Als je voor een rode wijn gaat, kies dan voor een Merlot, Pinot Noir of een fruitige Fitou.