Door een dun touwtje te spannen over de balustrade van uw balkon, krijgen duiven niet meer de kans om rustig te zitten. Ook plastic zakken helpen hierbij, omdat duiven niet graag op plastic zitten. Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen.
Duiven zitten namelijk niet graag op plastic zakken dus ook dan zullen ze ergens anders naartoe gaan. 5. Strooi sterke en pittige kruiden op je balkon, zoals verschillende pepersoorten, kaneel en knoflook. Duiven zijn geen fan van sterke geuren en zullen dan ook niet langer op je balkon willen blijven zitten.
Een roofvogel vlieger zoals bijvoorbeeld de Hawk Kite black of brown is eigenlijk de beste duivenverjager die er is.
Met pinnen, draden (met zwakstroom) en netten kun je de vogels weren van je balkon, dakgoot of vensterbank. Bij duivenoverlast kun je ook een duiventil (laten) plaatsen: de duiven vinden dan op een andere, betere plek eten en rust waardoor de overlast afneemt.
Mensen die veel in aanraking komen met uitwerpselen, veertjes en huidschilfers van duiven kunnen daar ziek van worden. Denk hierbij aan duivenhouders. Zij lopen kans een infectieziekte of allergische (overgevoeligheids)klachten te krijgen. Duiven kunnen ook parasieten bij zich dragen.
Duiven nestelen op harde ondergronden zoals vensterbanken, dakranden, balkons, dakgoten, zolders van gebouwen en onder bruggen, viaducten en in parkeergarages. De natuurlijke vijanden van duiven zijn slechtvalken, haviken, sperwers en katten.
Een duivennest mag je niet verwijderen, ook als de duiven op jouw terrein voor overlast zorgen. In Nederland is het namelijk wettelijk verboden om vogelnesten weg te halen als daar eieren of jonge vogeltjes in zitten. Dit geldt dus ook voor duivennesten.
Houtduiven zijn overdag actief. Ze vormen koppeltjes die een jaar blijven bestaan. In de winter zwerven ze in grote vluchten rond. Tegen de avond ontstaat een zogenaamde slaaptrek in de richting van de roestplaatsen, waar ze in grote aantallen overnachten.
Duiven zijn altijd op zoek naar water en voedsel. Als er veel water en voedsel in je tuin of op je balkon te vinden is, komen duiven daar meteen op af. Voordat je begint met het actief bestrijden van duiven, is het verstandig om de omstandigheden zo min mogelijk aantrekkelijk te maken.
Worden de duiven op een nieuwe plek vrijgelaten, dan weten ze dankzij dezelfde geuren waar ze zijn heengebracht. Ruiken ze een bepaalde geur die thuis uit het zuiden kwam nu veel beter, dan weten ze bijvoorbeeld dat ze naar het zuiden zijn gebracht en dus terug moeten vliegen naar het noorden.
Iedereen mag verwilderde duiven doden, mits toestemming van de grondeigenaar (algemeen principe om op andermans grond iets te mogen doen). Deze duiven mogen met vallen, gif, vuurwapens of andere methoden worden gedood. Er zijn geen beperkingen hierop.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
U komt hem tegen op akkers, in bos, park en tuin, in stedelijk gebied en weilanden, en daar foerageert hij ook. De meeste houtduiven blijven jaarrond in Nederland. Een klein deel trekt in de winter weg naar het zuidwesten. Andere houtduiven komen juist vanuit het noorden naar Nederland om te overwinteren.
Duiven worden niet voor niets de “ ratten uit de lucht “ genoemd. Ze komen af op voedselresten en verstoren je woongenot als je ze hun gang laat gaan. Door een groeiend gebrek aan natuurlijke vijanden en voldoende voedselaanbod zijn duiven wereldwijd overlast gevende vogels.
Broedseizoen. Duiven kunnen in principe het hele jaar door broeden.
De houtduif kan eigenlijk het hele jaar tot broeden komen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren. De late legsels zijn in de regel succesvoller doordat de nestpredatiedruk dan minder is.
Nee, een duivennest mag je niet zomaar verwijderen. Dit staat namelijk vermeld in de Wet Natuurbescherming. Het is strafbaar om met opzet een nest, rustplaats of broedplaats van vogels te vernielen of weg te halen. Je mag dus ook niet zomaar een duivennest laten verwijderen.
De meest courante doodsoorzaken zijn bevriezing, verhongering en ziekte, wat ons tot de tweede oorzaak brengt waarom we zo weinig karkassen in de straten zien. Stervende duiven zoeken namelijk rustige en verlaten plekjes op om in vrede hun einde tegemoet te gaan.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.
Als je poep van duiven binnenkrijgt via je mond, dan kun je last krijgen van je maag en je darmen. Het komt niet vaak voor dat duiven een infectieziekte overbrengen op mensen. De kans dat je in de stad een ziekte oploopt door stadsduiven is dan ook klein.
Een duif poept zittend, de hele nacht door en niet weinig ook: een gezonde, volwassen duif poept zo'n 13 kilo per jaar aan nat gewicht, weet Arie den Hartog, die met zijn bedrijf Duke Faunabeheer duiven bestrijdt. Duivenpoep zit vol salpeterzuur, en dat tast stucwerk, hout, verf, zandsteen en ander materiaal aan.
Gebruik door de mens
Duiven worden al lang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun fenomenale oriëntatievermogen.