Met de afperspomp van Rems kunt u de leiding op druk zetten en zien of de druk blijft gelijk blijft of gedurende tijd zakt door een eventuele lekkage. Door het leidingwerk af te persen voordat je deze wegwerkt voorkom je onnodig breekwerk om eventuele lekkage's later te verhelpen.
Eerst test een installateur 10 minuten lang de stabiliteit bij een druk van 2,5 bar, vervolgens controleert hij 10 minuten de sterkte van de leiding bij een druk van 11 bar.
Een leiding wordt afgeperst om de integriteit van de leiding aan te tonen. Met het afpersen wordt aangetoond dat de verbindingen dicht zijn, de buizen niet lek zijn, de afsluiters daadwerkelijk afsluiten en er geen of zeer beperkt lucht in de leiding aanwezig is.
Het afpersen van een waterleiding gebeurt met behulp van specialistische apparatuur waarmee de vakman in staat is om leidingdelen afwisselend onder druk te zetten. Via deze methode is het niet nodig om grote delen muur of vloer open te breken om de lekkage op te sporen.
3.1.1 Persproef met drinkwater voor controle op de lekdichtheid van verbindingen Om de lekdichtheid van verbindingen in (een deel van) de leidingwaterinstallatie met drinkwater te controleren volstaat een persproef met een druk van 0,25 ± 0,05 MPa (2,5 ± 0,5 bar).
In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding. En dan uiteraard wel vakkundig uitgevoerd.
Algemeen geldt inderdaad dat tot de hoofdkranen de leiding op 1 bar wordt afgeperst en op de verbruikers een druk van drie maal de aansluitwaarde. Bij een 50 mbar installatie is dat 150 mbar en bij een 30 mbar installatie dus 90 mbar. Om het praktisch werkbaar te houden, doen we dit met een speciaal afperspompje.
Specialist Verwarming
De afpersprocedure is een drukstoot van 1000 mbar geven en vervolgens afpersen op de werkdruk van ca 25 mbar. De drukdaling mag in 3 minuten nul zijn. Dit zonder gasmeter en met alle toestelkranen gesloten of afgedopt.
Het afpersen van een gasleiding is nodig wanneer de leiding niet langer in gebruik is. De leiding wordt dan volledig afgedopt, zodat het gas nergens meer heen kan lekken. Na het afpersen weet u zeker dat het veilig is. Een gasleiding wordt afgeperst om eventuele lekkages te kunnen detecteren en te herstellen.
De NEN 1006 wordt uitgegeven door Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en vormt de basis voor een legionellaveilige leidingwaterinstallatie. Alleen zogenoemde 'prioritaire locaties', zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, zwemgelegenheden en verblijfaccommodaties, moeten voldoen aan extra eisen.
Nu controleren we gedurende drie minuten hoeveel de druk in de gasleiding terugloopt. Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
Gooi wat afwasmiddel in een emmer water en draai vervolgens de gaskraan open. Daarna smeert u de gehele slang en aansluiting in met het sopje. Zorg wel dat er overal voldoende sop zit. Wanneer er en lekkage is, ziet u dit direct aan het sop.
De normale waarde is volgens hem 25-30 mbar; Een te hoge gasdruk kan vlgs de monteur schade aan de ketel veroorzaken.
Wie mag/moet de gaskeuring uitvoeren? Enkel erkende inspecteurs met een BELAC-accreditatie en een erkenning van de FOD Economie mogen de keuring uitvoeren en het attest uitreiken - indien de installatie veilig werd bevonden.
Normen gasinstallaties
NPR 3378: Praktijkrichtlijn gasinstallaties. NEN 2757: Bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties. NEN 8757: Afvoer van rook van verbrandingstoestellen in gebouwen - Bepalingsmethoden voor bestaande bouw.
Laat u een nieuwe gasinstallatie uitvoeren of breidt u uw installatie uit? Dan vraagt u een keuring bij OCB aan, telefonisch, per mail of 24/7 op de website van OCB. Een gaskeuring is op die momenten nodig om een aansluiting op het gasnet te verkrijgen.
Verbruiksdruk Druk van het stookgas bij de ingang van een appendage of gastoestel bij gasafname (overdruk t.o.v. atmosfeer).
De landelijke norm is het volgende:
Voor bestaande gasinstallaties (NEN 8078:2004) geldt als eis dat het lek niet groter mag zijn dan 5 l/h bij normale werkdruk. Het gaat hierbij om de leiding vanaf de gasmeter tot aan de eerste beveiligingsafsluiter in elk gastoestel. Dit is de absolute ondergrens.
Beide verbindingen zijn betrouwbaar mits ze goed zijn uitgevoerd. Als jij ervaring hebt met knellen en dat gaat altijd goed dan zou ik het knellen. Mocht je aanwijzingen willen voor solderen dan roep je maar.
Knelkoppelingen hergebruiken
Een eerdere gemaakte verbinding kan zonder bezwaar losgenomen en weer gemonteerd worden, omdat de knelring om de pijp vervormd is, en dus op zijn plaats blijft. Dit is niet toegestaan voor knelfittingen in gasinstallaties, zie Bouwbesluit (NPR) 3378-11.
Het lekken, veroorzaakt door niet geperste koppelingen, gebeurt al bij zeer lage druk: 0,5 bar. } Terugkeren naar een werf omwille van niet of slecht geperste koppelingen behoort tot het verleden. } Slecht werkende persmachines vallen meteen door de mand; als de machine niet goed werkt, zal de koppeling lekken.
Neem dan contact op met de mensen van onze storingsdienst. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800 9009. Zorg ervoor dat u de gasdruk die gemeten is, bij de hand heeft.
Bij een gasdruklektest wordt via een aansluitpunt op de gasleiding een nauwkeurige gasdrukmeter aangesloten. Hierna wordt de hoofdafsluiter van de gastoevoer dichtgedraaid. Gedurende drie minuten meten wij of en hoeveel de druk in de gasleiding terugloopt.
De gasdruk in een gasleiding binnenshuis is ingeregeld op 30 mbar, dus 0,030 bar. Dat houdt in dat de druk in de gasleiding 0,030 bar hoger is dan de druk buiten. Die 30 mbar is dus een overdruk. De absolute druk in de gasleiding is veel hoger, want de 0,03 bar komt bovenop de (gemiddeld) 1,013 bar van de lucht.
Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.