Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Bodem en bemesting
Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.
Omdat het nog wat langer warm is gebleven is november dit jaar de ideale maand om bomen, heesters en hagen te planten. De vuistregel hierbij is: “als de bladeren zijn gevallen, dan kan er geplant worden”. Dit geldt overigens niet voor planten, bomen en hagen die in een pot of kuip staan.
In de periode november-april kunt u bladverliezende bomen en struiken met kluit of met kale wortels planten. Lees hier wat het verschil is tussen planten gekweekt in pot of in de volle grond. Over het algemeen zijn planten uit de volle grond voordeliger dan planten in pot.
November kan een koude maand zijn, waarbij het al voor het eerst weer kan gaan vriezen. Veel bomen en struiken kunnen dan beter niet gesnoeid worden, vanwege hun gevoeligheid voor het invriezen van takken die gesnoeid worden.
De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Je kunt prei zaaien met tussenpauzen van januari tot april en preiplanten oogsten van eind augustus doorheen de winter tot februari. Zoals de meeste andere groenten, oogst je betere, mooiere preien in een zonnige positie met grond die propvol organisch materiaal, compost en humus zit.
Dure groentes
Of de prijs wordt bepaald door “zeldzaamheid” – groentes waarvan niet veel verkocht wordt en daarom worden ze ook weinig geteeld. Bijvoorbeeld: Peultjes, suikererwten, asperges, sjalotjes, gemengde snijsla, veldsla.
Snoeien in december
Hierbij kun je denken aan struiken zoals de kiwi, braam en druif. De restjes van het knipsel kun je gebruiken als winterstek in huis. Knip ook alvast wat hulsttakken af voor de kerst . Vogels zijn namelijk ook gek op hulstbessen, dus zorg dat je ze voor bent of gun de vogels een lekker maaltje.
De winterplanten die juist in de koude periode bloeien worden ook wel winterbloeiers genoemd. Dit zijn dus de planten die voorkomen dat je tuin er kaal en saai uit gaat zien in de koudere maanden. Deze planten gaan juist bloeien als de andere planten zijn uitgebloeid.
In principe kun je vaste planten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest en het niet te droog is of te warm. Maar natuurlijk zijn er ook voorkeursperiodes. Voor vaste planten is dat de maand september. De reden daarvoor is dat vaste planten dan in hun meest vegetatieve fase zijn.
Herfstasters bloeien van de nazomer tot in de herfst en geven dan nog veel kleur aan de tuin. Asters lokken vlinders en bijen. Asters spelen de hoofdrol in nazomer- en herfstborders dankzij een overvloed aan bloemen in heldere kleuren, én een lange bloeiperiode.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.