Met ontstekingsremmende bacteriën zijn juist geassocieerd: zuivelproducten als karnemelk en yoghurt, voedselclusters van brood, peulvruchten, zoals linzen, erwten en kikkererwten; vis en noten.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Zuivelproducten die ontstekingen verminderen
Uit diverse systematische reviews is gebleken dat alle zuivelproducten, waaronder melk, kaas en yoghurt , en ook zuivelproteïnen, zoals wei en caseïne, ontstekingsremmend werken of een neutraal effect hebben op ontstekingen.
Er zijn verschillende mechanismen die het effect van zuivel op ontstekingen kunnen verklaren. Zuivelcomponenten zoals calcium, bioactieve peptiden en culturen in gefermenteerde zuivel kunnen mogelijk de ontstekingsreactie onderdrukken.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Gezonde vetten en verzadiging
Kwark biedt een goede bron van gezonde vetten, waaronder essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetten ondersteunen ontstekingsremmende processen in het lichaam en dragen bij aan een gezonde hormoonbalans.
in veel kant en klare producten zitten suiker, nitriet en ongezonde vetten. Deze kunnen de cholesterol verhogen en ontstekingen verergeren. Ook is het verstandig met omega 6-vetzuren te vermijden, deze zitten in zonnebloemolie, druivenpitolie, maisolie en margarine.
" Yoghurt wordt geassocieerd met verminderde ontsteking , verminderde insulineresistentie en het kan diabetes type 2 voorkomen," zegt Dr. Hu. Voedingsonderzoekers geloven dat de ontstekingsremmende kracht van yoghurt afkomstig is van de probiotica die het bevat, maar dat moet nog worden bevestigd met strenge tests, zegt hij.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Natuurlijke ontstekingsremmers bieden een milde en veilige manier om deze ontstekingen te beheersen. Bekende voorbeelden zijn kurkuma, CBD en omega-3 vetzuren. Deze stoffen werken door ontstekingsbevorderende enzymen te remmen en vrije radicalen te neutraliseren.
Amandelmelk , indien ongezoet, is ook een goed alternatief omdat het antioxidanten bevat, ontstekingsremmend is en bestaat uit gezonde vetten. Als u gevoelig bent voor noten, vermijd dan amandelmelk omdat het uw acneproblemen kan verergeren.
Amandelen (noten in het algemeen) - Amandelen, walnoten en cashewnoten behoren tot de beste noten om te eten als u ontstekingen wilt voorkomen. Wat deze noten zo makkelijk te eten maakt, is dat ze als tussendoortje kunnen dienen, in een hoofdgerecht verwerkt kunnen worden of over een dessert gestrooid kunnen worden. Probeer ze dagelijks in uw dieet op te nemen, indien mogelijk.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
De vezels in bananen zijn goed voor je darmen en een gezonde spijsvertering met soepele ontlasting. Maar ook het resistente zetmeel, dat vooral in onrijpe bananen zit, helpt je darmen. Doordat dit zetmeel vrijwel onverteerd in je dikke darm terechtkomt, dient het daar als voedsel voor gunstige darmbacteriën.
7: Feta en Chevre kaas
Het A2 caseïne-eiwit voorkomt darmontsteking, wat op zijn beurt de vorming van systemische ontsteking kan voorkomen. Fetakaas, gemaakt van schapenmelk, bevat een eiwit genaamd histidine.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Uit onze gegevens blijkt dat 8 weken lang probiotische yoghurtconsumptie bij IBD-patiënten leidde tot een significante daling van de serumspiegels van pro-inflammatoire cytokines zoals TNF-α, IL-1β en ook van de CRP-spiegels.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Conclusie: Blauwe kaas aanbevolen voor verbetering van de gezondheid. In conclusie, het eten van blauwe kaas kan gunstig zijn voor je gezondheid vanwege de voedingsstoffen, probiotica en mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen.