Als jouw baby tussen 35 en 36 weken wordt geboren, wordt hij op de neonatologiedienst geplaatst: de opvolging is hier nauwlettender dan voor een voldragen baby, maar hij hoeft niet in een couveuse. Een baby die vroeger dan 35 weken wordt geboren, wordt nog meer van nabij opgevolgd.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Als een baby geboren wordt tussen de drieëntwintigste week en de zevenendertigste week, spreken we van vroeggeboorte of prematuriteit. In dit geval zal het kind een tijdje in de couveuse moeten liggen. Kinderen die na 37 weken geboren worden en nog voor de datum dat je uitgerekend bent, zijn gewoon te vroeg.
Tussen de 34 en 36 weken geboren:
Meestal moet je baby in het ziekenhuis blijven tot hij goed kan drinken, zich goed op temperatuur kan houden en goed groeit. Uiteraard zal een baby die bij 36 weken geboren wordt veel minder problemen hebben als een baby die bij een zwangerschapsduur van 31 weken geboren wordt.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Slechts een op de twintig moeders bevalt exact op die datum, 280 dagen of 40 weken na de bevruchting. De gemiddelde lengte van een zwangerschap was slechts 38 weken, maar er bleek een variatie van maar liefst 37 dagen te zijn. Dat wil zeggen dat de meeste moeders bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap.
De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap. Als je zwangerschap langer duurt dan 42 weken, nemen de risico's voor kind en moeder toe. Je verloskundige verwijst je naar het ziekenhuis voor de bevalling.
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald. Dat wil zeggen dat hij met zijn hoofdje zakt tussen jouw bekkenbotten. De meeste baby gaan automatisch in deze achterhoofdsligging liggen.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
Baby's die na 34 weken maar voor 37 weken worden geboren, worden als laat vroeggeboren beschouwd. Hoewel late vroeggeboren baby's meer zullen wegen dan zij die op een eerdere zwangerschapsleeftijd worden geboren, kunnen ze nog steeds gezondheidsproblemen ondervinden.
Een normale zwangerschap duurt 40 weken. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo'n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie).
De meeste bevallingen beginnen tussen 37-42 weken zwangerschap. Maar waarom komt de ene baby eerder dan de andere? Er zijn sterke aanwijzingen dat de baby zelf aangeeft wanneer hij er klaar voor is; de baby bepaalt dus!
Dit gebeurt er met jou als je 35 weken zwanger bent
Mogelijk heb je toch nog vragen over de bevalling of dingen die niet duidelijk zijn. Bespreek dit gerust met je verloskundige tijdens de laatste controles van de zwangerschap. Veel informatie is na te lezen op de website van je verloskundige.
Als je 35 weken zwanger bent voel je je misschien even moe en uitgeput als in het eerste trimester. Dat is normaal, je lichaam maakt grote veranderingen door. Je hebt waarschijnlijk last van algemeen lichamelijk ongemak en slaapproblemen.
Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.
De behandeling bestaat uit fototherapie. Hierbij ligt uw baby op een lichtmatras en/of onder blauwe lichtlampen die ervoor zorgen dat de gele kleurstof wordt afgebroken en weer het lichaam verlaat via de urine en ontlasting. Soms is het nodig om een infuus in te brengen.
Kleding in een couveuse
In de couveuse hebben baby's geen kleertjes aan. Ze worden warm gehouden door de verhoogde temperatuur, dekentjes en een mutsje. Op de NICU is babykleding vaak niet mogelijk vanwege hygiëne. Wanneer je kind naar een andere neonatologie- of couveuseafdeling gaat, mag hij een rompertje aan.
De hospitalisatieduur na een bevalling is wettelijk bepaald. Bij een normale bevalling verblijf je 4 nachten in het ziekenhuis, bij een keizersnede 5 nachten. Er bestaat een nationale tendens om de verblijfsduur verder in te korten en een beroep te doen op kraamhulp thuis.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: het hoofdje is nu naar beneden gericht.
Je baby is na 37 voldragen en vanaf nu kun je veilig bevallen. Mocht je dat willen, dan kun je vanaf nu ook thuis bevallen. Maar wordt niet te ongeduldig, je kindje kan ook zomaar wachten en nog lekker een paar weken blijven zitten. Wordt je kindje tussen nu en de 42 weken geboren, dan noemen we dat 'op tijd'.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.