Voor de een is het een lichte buikpijn terwijl de ander heftige menstruatiepijn ervaart. Je kunt tot enkele weken na de bevalling een pijnlijk gevoel hebben in je buik. De werkelijke naweeën zelf komen vooral de eerste dagen na de bevalling voor en nemen dan snel af.
Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.
Haast iedere vrouw heeft een pijnlijke vagina na de bevalling, en dat is niet zo gek. Hoeveel pijn het doet en hoe lang, is voor iedereen verschillend. Het kan wat meer pijn doen na uitscheuren of inknippen. Na ongeveer zes weken is de pijn voor iedereen wel weg, en zijn de wonden goed genezen.
Uw baarmoeder heeft tijd nodig om zich volledig samen te trekken, de organen moeten weer op hun plek vallen en de buikspieren zijn uitgerekt. Het zal een paar weken duren voordat uw buik er weer relatief normaal uitziet en na verloop van tijd zullen de striemen minder kleur krijgen en minder groot worden.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
6 weken na de bevalling
Je baarmoeder is weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Blijf de eerste dagen in bed en vermijd traplopen omdat dit belastend is voor je bekken en bekkenbodem.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
Loop de eerste 6 weken niet langer dan 15-20 minuten achter elkaar en ook alleen als je dit goed hebt opgebouwd. Loop elke keer 2 minuten verder, mits je geen klachten hebt, zoals een zwaar gevoel in je bekkenbodem.
Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt. Later mag uiteraard ook.
Veertig tot tachtig procent van de vrouwen voelt zich in de dagen na de bevalling verdrietig, prikkelbaar, nerveus of kan niet goed slapen. Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de derde dag na de bevalling en kan gepaard gaan met kraamtranen (zie hieronder).
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt.
Je kunt last ervaren bij het ophouden van je ontlasting en je kunt een verzakking soms ook zien of inwendig voelen. Problemen met een verzakking ontstaat dus vaak tijdens de bevalling of in de periode erna. De klachten kunnen dan wegtrekken en terugkomen tijdens de volgende zwangerschap.
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen. Wij hebben in onze collectie items met een zogenaamde comfort feel of extra zachtheid.
Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld.
Tips wat je kunt doen bij slapeloosheid na de bevalling
Blauw licht kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Kijk dus voor het slapen gaan zo min mogelijk naar beeldschermen. Ademhalingsoefeningen en meditaties: hiermee kun je uit de modus 'aan staan' komen. Niet nadenken over dat je "nu moet slapen".
Die samentrekkingen zijn de naweeën. Deze kunnen vrij sterk en pijnlijk zijn, maar het verschilt per vrouw hoeveel last je hiervan hebt. Voor de een is het een lichte buikpijn terwijl de ander heftige menstruatiepijn ervaart. Je kunt tot enkele weken na de bevalling een pijnlijk gevoel hebben in je buik.
Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten.Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.
Volgens onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood zijn dit de kenmerken van PTSS na een bevalling: Herbeleving – o.a. nachtmerries, flashbacks, schrikreacties als iets je aan je bevalling herinnert. Vermijding – niets met het onderwerp bevallen te maken willen hebben. Negatieve stemming en gedachten.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is. Na de bevalling zit er in de baarmoederwand een wond van de placenta.
Bij een verzakking kunt u last krijgen van de volgende klachten:Zwaar gevoel in het bekken.Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, of het gevoel dat er iets naar buiten komt.Lage rugpijn.
Klachten door verzakkingen
Bij een verzakking kunt u een zwaar gevoel in uw vagina hebben. Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.