Het Ds-klimaat is een continentaal klimaat waarbij de zomers droog zijn en de winters nat. Dit klimaattype komt minder voor dan de Df en Dw klimaten. Bij de warme (Dsa) en gematigde (Dwb) varianten spreekt men ook wel van een mediterraan landklimaat.
De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat.
Een chinaklimaat is volgens de klimaatclassificatie van Köppen een gematigd klimaat met natte zomers en staat bekend als het Cw-klimaat.
In Europees Nederland heerst een zogenaamd Cfb-klimaat, een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.
Het grootste deel van ons land telt gewoonlijk (gemiddeld over 1991 tot 2020) twee tot acht tropische dagen per jaar. Aan zee wat minder en Limburg een aantal meer. In sommige jaren met warme zomers loopt het aantal tropische dagen op tot meer dan twintig.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, maar hoe meer je naar het zuidoosten gaat, hoe minder invloed van de Noordzee er is. Richting Duitsland verandert het in een gematigd landklimaat. Er zijn meestal geen lange perioden van droogte. Er valt het hele jaar door neerslag.
Hij kijkt daarbij naar de plantengroei op verschillende plekken op aarde en maakt op basis daarvan een verdeling van vijf categorieën. Die geeft hij elk een letter: A (tropisch klimaat), B (droog klimaat), C (gematigd klimaat), D (landklimaat) en E (poolklimaat).
* Subartisch klimaat is een landklimaat (Dfc, Dfd, Dwc, Dwd) dat wordt gekarakteriseerd door zeer koude en lange winters en korte maar warme zomers. Dit type klimaat komt voor op grote landmassa's op het noordelijk halfrond ver weg van de matigende effecten van oceanen.
Om het klimaat te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde over 30 jaar van temperatuur, vocht, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag.
Een droog of aride klimaat is een klimaat waar zo weinig neerslag valt dat er geen boomgroei mogelijk is. Aride klimaten kennen twee landschapstypen: woestijn en steppe.
Tropisch klimaat met zeer hoge temperaturen en veel neerslag.Subtropisch klimaat hoge temperaturen met droge en natte seizoenen. Gematigd klimaat gematigde temperaturen met, vochtig met duidelijke seizoenen.
Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Het zonovergoten Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Dit betekent een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van maar liefst acht uur en temperaturen die het gehele jaar vrij constant zijn.
jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
ASSEN - De temperatuur in Drenthe is vanochtend gedaald tot -9,5 graden. En daarmee is onze provincie het koudste plekje van Nederland, volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden.
Een gematigd maritiem-zeeklimaat met een droge periode in de warmste tijd van het jaar. Omdat dit klimaat o.a. voorkomt in het Middellandse Zeegebied wordt het ook wel een Middellandse Zee- of Mediterraan klimaat genoemd. De temperatuur van de koudste maand ligt tussen de -3 en 18 gr.
D-klimaten of landklimaten (continentale klimaten): Gemiddelde temperatuur van de koudste maand is lager dan -3 °C, gemiddelde temperatuur van de warmste maand is hoger dan 10 °C.