Het geven van opleidingen in de Engelse taal geeft studenten ook meer kansen op een internationale loopbaan en koppelt ze vanaf het begin af aan al aan de internationale wetenschapswereld waar Engels de voertaal is.
De beheersing van de Engelse taal, ook in Nederland, maakt je wereld net iets groter. Veel bedrijven werken internationaal en hebben klanten of partners over de grens. Dit betekent dus, als je voor zo'n bedrijf gaat werken, dat er van je wordt verwacht dat je professioneel Engels kunt spreken en schrijven.
De voordelen daarvan: gaststudenten en docenten hoeven geen Nederlands te leren; publicaties in internationale tijdschriften moeten vaak in het Engels. Voor de nadelen is minder aandacht: Engels is niet de moedertaal van de meeste studenten, ook niet van veel docenten. Er is een relatie tussen taal en denken.
Engels leren
Onderzoek wijst uit dat het leren van talen het denkvermogen bevordert en dat het helpt genuanceerd te denken. Je leert nuances kennen tussen de verschillende woorden en tijden en leert afwegen welk woord of welke tijd of wijs het beste in een bepaalde context gebruikt kan worden.
Binnen de EU wordt in Nederland van alle niet-Engelstalige landen het vaakst Engels als instructietaal gebruikt op universiteiten. Ruim tweederde van de universitaire masteropleidingen is hier exclusief Engelstalig; ook bachelor- en hbo-opleidingen kiezen steeds vaker voor het Engels.
Het geven van opleidingen in de Engelse taal geeft studenten ook meer kansen op een internationale loopbaan en koppelt ze vanaf het begin af aan al aan de internationale wetenschapswereld waar Engels de voertaal is.
Uit onderzoek van de Taalunie in 2010 blijkt dat jongeren positief zijn over de invloed van het Engels in het Nederlands. Ze beschouwen Engels als een trendy en hippe taal en waarderen dan ook de vele Engelse woorden in het Nederlands. Engels wordt verbonden aan populair taalgebruik zoals 'cool' en 'chill'.
Engels als kernvak
Vanaf 2013 zijn Engels, Nederlands en wiskunde kernvakken. De overheid (OCW) ziet ze als bepalend voor succes in het vervolgonderwijs en op de arbeidsmarkt. Engels kent als enige moderne vreemde taal globale kerndoelen.
Het belang van Engels als internationale lingua franca valt vooral op in de zakenwereld. Zelfs in branches waar diversiteit belangrijk is en waar het wordt gewaardeerd als je meerdere talen spreekt (denk aan diplomatie en onderwijs) blijft Engels op nummer één staan.
Engels leren op de basisschool heeft voordelen voor je kind. Zo blijkt uit onderzoek dat het vroeg aanleren van een tweede (of derde) taal de creativiteit van je kind bevordert. Het leren van een nieuwe taal dwingt je kind om na te denken over taal en zich te uiten met woorden die hij niet gewend is.
Steeds meer opleidingen aan hogescholen en universiteiten zijn in het Engels. 20 procent van de universitaire bachelors zijn inmiddels volledig Engels; bij de masters is dat maar liefst zo'n 70 procent. Maar bij het besluit om een opleiding Engelstalig te maken, wordt lang niet altijd even kritisch gekeken.
Volgens die krant wordt 60 procent van de 1632 opleidingen aan de dertien Nederlandse universiteiten dit jaar in het Engels aangeboden. Voor masteropleidingen ligt dit percentage nog hoger: meer dan 70 procent. Ruim de helft van de masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels.
Kennis van de Engelse taal is een belangrijke vaardigheid. Zeker in een internationale werkomgeving.
Londen is de bekendste stad van Engeland en daarmee ook een van de populairste studiebestemmingen met alle voordelen van een studie in Engeland! Voor een studie in Londen heb een zeer ruime keuze uit lokale universiteiten, maar ook campussen van andere grote nationale universiteiten en andere onderwijsinstellingen.
Van alle landen waar de moedertaal niet het Engels is, beheersen de Nederlanders die taal het best. Onderzoek naar Engelse taalvaardigheid in honderd landen, laat het duidelijk zien: wij Nederlanders spreken een aardig woordje Engels over de grens.
Er zijn verschillende manier om Engels te leren. Je kunt het jezelf leren door een app zoals Duolingo of Simya te gebruiken, maar je kunt het ook professioneler aanpakken en een cursus of taaltraining Engels volgen. Cursussen en taaltrainingen worden op verschillende niveaus aangeboden.
Oorspronkelijk is de Engelse taal ontstaan uit vele dialecten (Oudengels), die naar Engeland werden overgebracht door de Angelsaksische kolonisten, beginnend in de 5e eeuw. De taal werd sterk beïnvloed door de Oudnoorse taal van de Vikingen.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Sinds 2014 is Engels, samen met Nederlands en wiskunde, officieel een kernvak in de onderbouw. Deze drie vakken krijgen om die reden meer aandacht. In de bovenbouw van het vmbo is Engels geen kernvak. Dit is in de tweede fase van havo en vwo wel het geval.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
Mensen gebruiken onder andere Engelse woorden uit imago-overwegingen. Vooral in het populaire taalgebruik van jongeren is dit goed zichtbaar. Enkele voorbeelden zijn awkward, nice en chill. De media doen vaak mee aan deze verengelsing: steeds vaker hebben tv-programma's Engelse titels.
Het aantal woorden in het Engels is in 2011 door o.a. Google geschat op ongeveer 1 miljoen. Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Nadelen. Maar nadelen ziet ze ook. Er zijn bijvoorbeeld zorgen over het niveau van het Engels, de toegankelijkheid van opleidingen en de financiële drijfveer om maar zoveel mogelijk buitenlandse studenten te werven.
Een Engels cv noem je - net als een Nederlands cv – een 'Curriculum Vitae'. Solliciteer je bij een Amerikaans bedrijf, dan is de term 'Resume' gangbaar. Je persoonlijke gegevens zet je helemaal bovenaan je cv. Vermeld je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.