In België kan je uitkeringen en vergoedingen aanvragen. Daarnaast heb je soms recht op bijstand of bijstandsuitkeringen.
Bedrag van de uitkering
Tijdens de eerste fase van maximaal 12 maanden: Samenwonenden met gezinslast ontvangen 60% van het laatst ontvangen loon; alleenwonenden ontvangen 55% van het laatst ontvangen loon; samenwonenden zonder gezinslast ontvangen 40% van het laatst ontvangen loon.
Je hebt er uitkeringen in geval van ziekte, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, arbeidsongevallen en beroepsziekten.Ook zijn er gezinsbijlagen en pensioenen beschikbaar. De hoogte van deze uitkeringen verschilt per situatie waarin iemand zich op dat moment bevindt.
Iedereen die op legale wijze in België verblijft, heeft recht op sociale bijstand.Deze sociale bijstand heeft als doel een minimuminkomen te garanderen aan de gehele bevolking. Om sociale bijstand te kunnen ontvangen gelden bepaalde voorwaarden.
De leefloonbedragen zijn met ingang van 1 november 2023 : Samenwonend: 842,12 euro per maand (10.105,38 euro per jaar)Alleenstaand: 1.263,17 euro per maand (15.158,08 euro per jaar)Gezinslast: 1.707,11 euro per maand (20.485,33 euro per jaar)
In 2022 waren er maandelijks gemiddeld 152.275 leefloners in België. Om de duurzame-ontwikkelingsdoelstelling tegen 2030 te realiseren, moet dat cijfer dalen. De trend is ongunstig tussen 2003 en 2022 (evaluatie van april 2023). POD Maatschappelijke Integratie (2019), Statistisch verslag Nummer 24 - juli 2019, p.
Wanneer krijg je een uitkering? Als je 468 dagen of meer werkte, tijdens de 33 maanden voor je aanvraag. Of als je voldoet aan de voorwaarde voor wie ouder is dan 50 jaar.
Kan u onmiddellijk uitkeringen krijgen op grond van uw buitenlandse tijdvakken? Neen, de algemene regel is dat u eerst nog gedurende ten minste 3 maanden in België als loontrekkende moet hebben gewerkt.
Als je voltijds werkloos wordt en uitkeringsgerechtigd bent, krijg je de eerste 3 maanden 1.300 euro per maand.Van maand 4 t.e.m. maand 12 krijg je 1.200 euro.Het tweede jaar krijg je 1.100 euro per maand.
Als huisvrouwen per uur betaald zouden worden voor hun werk, verdienden ze minimaal 1.300 euro netto per maand. Een huisvrouw besteedt gemiddeld 30,18uren per week aan huishoudelijk werk en aan de verzorging van haar gezin. Dat blijkt uit cijfers van de VUB.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon.De volgende maanden ontvangt u 70%.
Denemarken: 1888 euro
De maximale duur van de uitkering is 4 jaar. Wat zijn enkele van je vaardigheden?
Uw kinderen hebben recht op de Wajong-uitkering zolang zij in België wonen. Het is mogelijk uw kinderen in België te scholen, onderwijs staat goed aangeschreven in België. Kinderen zitten op het lager onderwijs tot twaalf jaar en zijn tot achttien jaar leerplichtig.
Dat liet de Duitse minister van Sociale Zaken Hubertus Heil (SPD) dinsdag weten. De uitkering, die ruim vijf miljoen mensen in Duitsland ontvangen, stijgt met ruim 12 procent. Vanaf begin 2024 krijgen alleenstaanden bijvoorbeeld 563 euro per maand in plaats van de huidige 502 euro, een stijging van ruim 60 euro.
Voorwaarden WW
5 uur of meer van uw arbeidsuren per week verliest en geen recht hebt op loon over die uren; direct beschikbaar bent voor betaald werk; minimaal 26 weken heeft gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd (wekeneis). Weken waarin u als zelfstandige heeft gewerkt, tellen niet mee.
In absolute termen zijn er naar schatting 297.000 IAB-werklozen: 132.000 vrouwen en 165.000 mannen. In vergelijking met vorig jaar noteren we weinig verschillen in de werkloosheidsgraad van mannen en vrouwen.
In 2021 bedroeg de werkloosheidsgraad in België 6,3 procent.
Antwoord: Als u werkloos wordt zult u zich in het woonland België moeten melden voor de Belgische WW (DOP). Ook al is er in Nederland premie betaald voor de Nederlandse WW, toch bent u aangewezen op de uitkering uit uw woonland.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Het leefloon is een geïndexeerde uitkering die de betrokkene in staat moet stellen om een menswaardig leven te leiden.
Ja, je hebt recht op een leefloon. Je hebt recht op het leefloon zolang je aan de voorwaarden voldoet, ook als je spaargeld hebt of als je een erfenis hebt ontvangen. Het spaargeld op zich wordt niet aanzien als inkomsten die je eerst moet opgebruiken voordat je hulp kan vragen aan het OCMW.