Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer zodat bloedluizen niet naar de zitstokken kunnen kruipen. Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels die op bezoek komen nemen bloedluizen (mijten) mee. Bestrijd de bloedluis door plaatselijk te verhitten met een stoomreiniger of verfstripföhn.
De behandeling van luizen bestaat het verwijderen van de neten, desnoods door de veren uit te trekken (niet doen met veren in de groei of met de grote slagpennen). Daarna de dieren sprayen (2x met 7 tot 10 dagen tussentijd) met een insecticide (werkzame stof: pyrethroïden). Ook belangrijk: maak de omgeving schoon.
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Vrijwel iedere kippenhouder krijgt een keer te maken met luizen. Ze kunnen meereizen via voedsel, stro en ook andere dieren, vooral gevogelte. De luizen kunnen vervolgens de kip oplopen wanneer deze in de buurt is, maar zijn ook in staat iets langere afstanden af te leggen en zo de kip te bereiken.
Als een kip last heeft van bloedluizen, krijgt ze jeuk, kan ze lusteloos worden, verward geraken en in het slechtste geval zelfs sterven. Zo ver zullen we het niet laten komen, maar wees dus wel alert.
De mijten kunnen zich op de mens niet handhaven en gaan ook niet in de huid zitten. De eventueel ontstane huiduitslag is alleen symptomatisch te behandelen, dus met jeukstillende middelen. Hoewel de vogelmijt ziekten kan overdragen op het pluimvee, is dit niet aangetoond bij de mens.
Herhaal deze procedure indien nodig, vooral bij warm weer het hok vaker schoonmaken. Een goede hygiëne werkt preventief tegen bloedluis. Zet de roofmijten niet direct uit na het schoonmaken, ook de roofmijten houden niet van chloor of andere schoonmaakmiddelen.
Bloedluizen houden van warme en vochtige plekjes. Plaats een hygrometer in het nachthok, zodat je de luchtvochtigheid kunt monitoren. Bloedluizen hebben een hekel aan de geur van tabak stro, dus dit is het ideale materiaal om als bodembedekking te gebruiken.
Bloedluizen zullen zich eerder nestelen in oud, vochtig strooisel dan in nieuw strooisel. Denk om de directe omgeving om het hok heen, hier kunnen de bloedluizen zich ook verschuilen. Beschoeiing, planten, opslag of gras zijn plekken waar de bloedluis zich ook kan verschuilen.
Wanneer je chemische middelen hebt ingezet voor de bestrijding van bloedluis, kunnen deze ook in de eieren zitten. Het beste is om de eieren niet meer te eten, totdat de bloedluizen bestreden zijn.
Als er veel vogelmijten zijn, gaan kippen soms het hok niet meer in. Na een tijdje zien de veren er ruw en verward uit en raken de dieren door bloedarmoede verzwakt. Het resultaat: vermagerde kippen met een fletse kamkleur die geen eieren meer leggen. In het ergste geval kunnen kippen sterven.
Veerluis is, samen met de bloedmijt, de meest voorkomende parasiet bij kippen. De veerluis voedt zich met de eiwitten die in de veren zitten van kippen. Kippen kunnen besmet raken met veerluis zoals eigenlijk elke luis zich verspreidt: door contact met andere kippen of hanen die besmet zijn.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Kleinere dieren naar ratio minder knoflook geven. - Vogels: een eetlepel op een kilo eivoer, 2 a 3 keer per week. In het drinkwater; een theelepel per liter water.
Ga voor een kippenhok uit kunststof.
Dit is minder aantrekkelijk voor bloedluizen. Er zijn minder kieren en naden waar ze zich in kunnen vestigen.
Door de Finecto+ bloedluisbakjes te monteren aan beide uiteinden van de zitstokken en te vullen met Finecto+ MITE BLOCKER OIL kunnen de bloedluizen de kippen op de stok niet meer bereiken doordat ze in het bakje met olie vast komen te zitten.
Reinig eerst grondig en was eventueel met heet water en/of ontsmet met javel of dettol.Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als je geen voorzorgsmaatregelen neemt komen de bloedluizen terug.
Deze kruidensnack zorgt door de toevoeging van peterselie, biergist, kokosnoot, rozemarijn, zwarte komijn en lavendel dat de lichaamsgeur van de kip veranderend, waardoor mijten en parasieten de kip niet meer aantrekkelijk vinden. Dit is dus ook een goede natuurlijke bestrijding tegen bloedluis!
Het kippenverblijf maak je schoon met water, zeep en desinfecterende middelen. Zorg ervoor dat de verhoudingen goed zijn: ongeveer 1 deel zeep op 10 delen water. Ga altijd voor desinfectiemiddelen die wettelijk gekeurd zijn door de FOD Volksgezondheid.
Volwassen bloedluis
Als een bloedluis eenmaal uit zijn ei is gekropen dan leeft deze ongeveer 6 tot 8 weken bij normale omstandigheden. Hier kun je meer lezen over de levenscyclus en het gedrag van bloedluizen. Zonder eten (kippen of ander gevogelte) overleefd een bloedluis maximaal 2 weken.
Bloedluis is niet gevaarlijk voor mensen maar kan wel huidirritaties geven. Rode bloedluis die bij mensen op de arm kruipen, zijn veel zichtbaarder dan de wit-grijsachtige bloedmijten.
De volwassen bloedluis is ongeveer 1 mm groot en met het blote oog te zien. Het diertje heeft 8 poten en ziet er uit als een klein spinnetje. De bloedluis kan lastig te herkennen zijn omdat hij grijs of wit van kleur kan zijn. Pas als de bloedluizen bloed hebben opgezogen zullen ze er rood of paarsachtig uitzien.