Uw arts zal proberen het eiwitverlies in de urine te verminderen door medicijnen en een (zoutarm) dieet voor te schrijven. Het gaat om medicijnen als ACE-remmers (zoals Enalapril en Lisinopril), A-2 blokkers (zoals Losartan of Valsartan), vaak in combinatie met een plastablet (zoals Hydrochloorthiazide of Furosemide).
Eiwit in de urine geeft aan of de nieren nog goed werken. Hoe meer eiwit in de urine, hoe slechter de nieren functioneren. Hierbij wordt vooral gekeken naar het eiwit albumine.
Probeer je eiwitinname te spreiden.
Het toevoegen van groenten aan ei of gehakt kan de hoeveelheid eiwitten in een maaltijd of snack aanzienlijk verminderen. Je kunt soepen meer volume geven door bijvoorbeeld een product met minder hoogwaardige eiwitten, zoals rijst, toe te voegen.
Voedingsmiddelen die geen eiwit bevatten zijn:
Margarine, halvarine, boter, olie, suiker, jam, honing, stroop, sandwichspread, zuurtjes, pepermunt, koffie en thee zonder melk, bouillon, frisdrank, water en limonadesiroop.
Als je teveel eiwitten in je bloed (hyperproteïnemie) hebt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een te hoog eiwitgehalte veroorzaakt zelf nooit klachten, maar kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of oorzaak. Bijvoorbeeld uitdroging, een leverziekte, een infectie of andere onderliggende oorzaken.
Het verlies van eiwit wordt ook gezien als een maat voor de ernst van de nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter de nierfilters werken en hoe groter de kans op nierfalen of hart- en vaatziekten.
De urine van een gezonde volwassene bevat per 24 uur niet meer dan 130 mg eiwit. Albumine is het soort eiwit dat men het meest in de urine terugvindt. Worden er meer dan de normale hoeveelheden eiwitten in de urine teruggevonden, dan wordt de oorzaak daarvan nagegaan.
Zo bevatten wildbraad als hertenvlees, eend en bizonvlees in verhouding de meeste eiwitten en kipkluifjes, varkenskarbonade en rib-eye steak de minste.
Uw voeding moet minder natrium, dus minder zout, gaan bevatten. In vrijwel alle voedingsmiddelen zit van nature zout. Een natriumvrije voeding bestaat dus niet; een natriumbeperkte (zoutarme) voeding wel. Natrium wordt door bijna iedereen in de vorm van keukenzout gebruikt om eten op smaak te brengen.
We raden u af om minder eiwit te gebruiken dan 0,8 gram per kilogram. Eiwit is immers een belangrijke bouwstof! Uw diëtist bekijkt hoeveel eiwit u per dag nodig hebt.
Denk aan het vermijden van brood bij ontbijt en lunch en het vermijden van aardappels, rijst en pasta bij het avondeten. Door geen graanproducten zoals brood te eten krijg je weinig vezels binnen, dit kun je compenseren door veel vezelrijke groenten te eten.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
In het begin heeft u er geen last van als uw nieren minder goed werken. Na langere tijd kunt u klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust. De nieren zorgen ook dat de hoeveelheid vocht in het lichaam voldoende is.
In beginsel zijn vlees en vis beide even gezond.
Een magere biefstuk van een biologisch scharrelrund kan namelijk evenveel essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren) en vetbouwstenen (vetzuren) bevatten als een ecologische, Noorse zalmfilet.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.
Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen. Een teveel zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op de nieren of botmassa, maar kan wel een negatief effect hebben op het gewicht.
In welke producten zit weinig of geen eiwit? In brood, aardappelen en groenten zit minder eiwit. Er zijn ook voedingsmiddelen waar geen eiwit inzit. Voorbeelden zijn: thee, koffie, limonadesiroop, honing, olie, suiker, jam en fruit.