Dep met een steriel gaasje de randen van de wond droog en maak het vrij van bloed. Zorg dat je de wond niet aanraakt. Breng eventueel hechtstrips aan om de wondranden bij elkaar te brengen. Dek de wond steriel af, bijvoorbeeld met een wondsnelverband.
Als de snee in je vingertop zit, kun je de pleister aan de zijkanten een klein stukje inknippen.Je 'flapt' 'm dan over je huid heen en plakt 'm aan beide kanten stevig vast. Waar jouw wondje ook zit, het is altijd belangrijk dat het wondkussen van je pleister de hele plek bedekt en dat je de uiteinden stevig aantrekt.
Het maakt niet uit waarmee u de wond afdrukt (een theedoek of een kledingstuk), als u het maar snel doet! En bel dan 112.Een heftig bloedende wond moet u minstens 3 minuten constant afdrukken. Deppen of vegen helpt niet om de bloeding te stoppen.
Bij een diepe wond (kijk of er botten, spieren of onderhuidse weefsels zichtbaar zijn, zoals vetweefsel.Vetweefsel kun je herkennen aan de gele kleur). Bij snijwonden groter dan 1 centimeter. Bij hevig bloedverlies (wanneer het bloed ritmisch naar buiten stroomt kun je ervan uitgaan dat je een slagader hebt geraakt).
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Een wonddrukverband leg je aan als een wond blijft bloeden. Ondanks de uitgeoefende druk en het aangelegde snelverband. Leg een opengevouwen snelverband op de wond en kijk of het slachtoffer zelf druk op de wond kan uitoefenen. Lukt dit niet, oefen dan zelf 5 tot 10 minuten druk uit op de wond.
Maak de huid rondom de snee schoon met huidontsmettingsmiddel. Gebruik dit ontsmettingsmiddel alleen in de wond wanneer er geen schoon water aanwezig is om mee te spoelen. Gebruik hechtstrips om bloedverlies te verminderen of te stoppen. Dek de wond in zijn geheel af met steriel verbandmateriaal.
Bij een volledige genezing en het loslaten van een eventuele wondkorst zal een dunne, roze/witte streep zichtbaar worden die binnen twee à drie weken zelf weer verdwijnt. Deze gesloten snijwond is nog wel kwetsbaar waardoor het weer open kan springen bij een grote druk.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Infectie Bij een wond is de huid open en beschadigd, hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen. Deze bacteriën kunnen een infectie veroorzaken. Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven.
Bij een (heftige) diepe open wond of bij veel bloedverlies,bel 112 en schakel hulp in van zorgprofessionals. De wond moet snel afgedekt worden, dit kan met kleding of een (schone) theedoek.Als het kan, houd het bloedende lichaamsdeel omhoog (een arm of been).
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken.Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Haal het er niet uit, maar laat het zitten. Eerst moet een arts de wond bekijken. Bloedt de wond erg? Doe er dan verband omheen en druk er minstens 10 minuten op.
Verbind een bloedende wond met een verband of schone (thee)doek. Bijtwonden kan de huisarts tot 8 uur later hechten, andere wonden tot 12 uur later. Is de wond in contact geweest met aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel? Zo nodig geeft uw huisarts u een tetanus-prik of antibiotica.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Door de rechte structuur van een snijwond geneest deze over het algemeen snel en netjes, mits deze goed wordt behandeld. De meeste (schone) snijwonden zijn binnen twee dagen grotendeels genezen, waarbij ook geldt dat een wond die met rust wordt gelaten sneller geneest.
Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtig wondmilieu, ofwel vochtige wondgenezing, de reactiefase en regeneratiefase sneller verlopen. Door de juiste wondmaterialen te gebruiken creëert uw behandelaar een goed vochtig wondmilieu.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt. Volgens een studie uitgevoerd door Dr. George D.
Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kunt u gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond dan nog blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter.
Hydro- actieve verbanden
Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.