Hibiscus sabdariffa en Hibiscus sinensis zijn de soorten waar thee* van kan worden gemaakt. Pluk de bloemen als ze net helemaal open zijn.Reken op 2 bloemen per kop.Laat de bloemblaadjes 10-15 minuten trekken in heet water dat net van de kook is en zeef ze er dan uit.
Het drinken van hibiscusthee helpt bij een hoge bloeddruk en kan daarbovenop je cholesterolgehalte verlagen. Dit betreft de slechte cholesterol in ons lichaam, namelijk de LDL-cholesterol.
Wanneer je de thee vanwege de gezondheidsvoordelen drinkt, dan is het advies om 2 of 3 koppen per dag te drinken. Wanneer kun je beter geen hibiscusthee drinken? Bij normaal gebruik (meerdere koppen per dag, bereid met 1,5 gram Hibiscus) is hibiscus een veilig kruid.
Laat de hibiscusthee ca. 5 minuten trekken. Ca. 5 minuten moet lang genoeg zijn om voor de bloemen hun smaak aan het water af te geven.
Hibiscus heeft een friszure smaak en staat bekend om haar geneeskrachtige werking. Het werkt laxerend en vochtafdrijvend en bevat het veel vitamine c. Hibiscus is geschikt als onderdeel van een detox. Ook lekker als gezonde ijsthee.
Verschillende delen van de tuinhibiscus zijn eetbaar. De jonge bladeren kunnen rauw en gekookt worden gegeten, rauw een welkome aanvulling in een salade en gekookt bereiden zoals spinazie. De bloemen zijn ook eetbaar, prachtig als kleurrijke garnering of in de salade.
Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar. Bij Hibiscus wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt.
Hibiscusthee kent vele gezondheidsvoordelen en wordt onder andere aanbevelen bij een hoge bloeddruk en een te hoge cholesterolgehalte. De Hibiscus is een plant die vooral in de mediterrane gebieden voorkomt en is zeer rijk aan antioxidanten, wat een positieve invloed op de gezondheid heeft.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Leg hierop een schone droge thee- of kaasdoek (de stof moet zo glad mogelijk zijn om 'kleven' te voorkomen). Leg de blaadjes naast elkaar en leg hierop weer een doek tegen het stof of bovengenoemde vliegenbezoekjes. De hibiscus. Ze behouden heel goed hun kleur.
Ook vandaag de dag wordt het voor veel doeleinden gebruikt naast het gebruik van hibiscus in thee. Zo is de bloemkelk ideaal voor het aan de kook brengen van water. Tevens wordt hibiscus gebruikt als kleurstof en smaakmaker en voor in shampoo en andere cosmetica producten.
Hibiscus heeft een friszure, fruitige smaak. De vergelijking met cranberry wordt vaak gemaakt, of met rode bessen. Culy's Nancy tikte ooit een potje hibiscus-zout op de kop en dat gaf alle gerechten een friszure, florale touch.
Welke gezonde eigenschappen heeft deze kruidenthee? Rozenbottel is een echte vitamine C-bom. Hibiscus is een krachtig anti-oxidant en kan gebruikt worden tegen een hoge bloedruk en slechte cholesterol. Hij verbetert de vetstofwisseling en geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest.
De Hibiscus staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde, genegenheid, liefde en geluk. Dit is ook niet zo gek als je kijkt naar het uiterlijk van de plant en dan met name de prachtige bloemen in allerlei kleuren.
In Suriname worden de kelken van Sjoeroe gekookt in water met suiker. Vervolgens ontstaat er een thee die ter verkoeling wordt gedronken. Bovendien helpt het volgens de traditionele Surinaamse volksgeneeskunde bij hoge bloeddruk, een feit dat wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappelijke inzichten.
Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden.
Hibiscusthee is een kruidenthee die wordt gemaakt door delen van de hibiscusplant te laten trekken in kokend water. Het heeft een bittere en zure smaak die lijkt op die van cranberries en kan zowel warm als koud worden genomen.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
De bladeren en bloemen van Hibiscus syriacus cultivars zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden voor een thee, of in de salade.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
Recept. 1 eetlepel gekneusd vers blad overgieten met een kopje heet (niet kokend) water. Laat dit 15 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink bij bovenstaande problemen 3-5 kopjes van deze thee per dag.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.