Meestal start het ruiproces in de late zomer of vroege herfst, wanneer de dagen korter worden. Deze rui duurt tussen de 8 en 12 weken. De ruiperiode komt bij volwassen kippen ieder jaar terug. Tijdens deze periode van maximaal 8 weken zal de eileg iets minder zijn.
Een kip in de rui is niet ziek, maar ze is wel iets vatbaarder voor ziektes. Doordat het verliezen van de veren bij kippen veel energie kost, kan het lichaam minder goed schadelijke bacteriën bestrijden. De weerstand is lager en met een beetje pech kunnen de kippen ziek worden.
Zodra de dagen korter worden en het broedseizoen is afgelopen, gaan kippen in de rui. De rui vindt dan ook meestal plaats tussen augustus en november. Het ruiproces duurt gemiddeld vier tot acht weken.
De rui zet zich meestal in als de dagen beginnen te korten en kan 4 tot 8 weken duren, ze leggen dan tijdelijk ook geen eieren. Kippen kunnen ook plotseling hun veren verliezen ten gevolge van stress, gebrek aan water, slecht voer... De rui vergt veel energie van de kippen wat ze vatbaarder maakt voor ziektes.
De rui is een natuurlijk en gezond proces. Een kip is gemiddeld eens per jaar in de rui. Hierbij vallen oude veren uit en worden vervangen door gezonde nieuwe veren. De meeste kippen ruien aan het einde van de zomer en verliezen mogelijk deels hun nekveren opnieuw op een ander tijdstip.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen. Dus ja, een kip heeft zeker gevoel!
Wat uw kippen nodig hebben
Hun spijsvertering werkt bijvoorbeeld vrij snel, op ongeveer 4 uur. Ze geven de voorkeur aan regelmatige lichte maaltijden, op vaste tijdstippen, boven één uitgebreid “banket”. Twee voedingen per dag vinden ze meestal ideaal, als ze wakker worden en vóór ze op stok gaan.
Het Wyandotte kippenras staat bekend om hun vriendelijke karakter. Ze zijn makkelijk in omgang en doen niemand kwaad. Je kan ze rustig door de tuin laten scharrelen. Doordat de Wyandottes rustige kippen zijn is het ook makkelijk om ze handtam te maken.
Er bestaan verschillende kruidenmixen en marinades, máár je kunt er ook voor kiezen om je kip te marineren met verse ingrediënten zoals knoflook, tijm, oregano, zout en peper. Vergeten voor te bereiden? Laat het gemarineerde vlees dan een halfuur tot een uur in de koelkast rusten voordat je de kip verder bereidt.
In principe kunnen kippen prima een paar dagen alleen zijn. Dat is geen enkel probleem. Zorg ervoor dat je genoeg voer klaarlegt en dat de drinkbak goed vol zit. Wees niet bang dat de kippen je zullen missen: met genoeg voer en water, letten ze eigenlijk nergens op.
Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig. Dus een kip die in augustus is geboren zal waarschijnlijk pas na februari beginnen met eieren leggen. Dit is echter ook afhankelijk van het ras.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing. Ook (verwilderde) nertsen zijn een vijand van de kip.
De meeste kippen slapen op een stok. Hun nest is enkel bedoeld om eieren in te leggen.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Kippen drinken veel water en zijn daarnaast dol op kippenvoer zoals zaden, granen, groenvoer en wormen. Het is slim om de voerbakken wat hoger te zetten of op te hangen, zo voorkom je dat de kippen erin gaan staan of het gebruiken als sanitaire voorziening.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Een zak voer van 20 kilogram is voldoende voor een maand voor vier kippen. Zo'n zak kost je tussen de 8 en 15 euro per maand. Doe dat keer twaalf, en je weet wat je kippen per jaar zullen kosten, qua voer: tussen de 96 en de 180 euro.
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden.
Als kippen geen hok met legnesten hebben, zullen ze eieren leggen op een beschutte plek. Zodra het ei is gelegd, kakelt de hen. Dit doet ze hoogstwaarschijnlijk om de rest van de hennen en de haan te laten weten waar ze is.
Hoewel kippen net zoals alle andere complexe dieren over erg ontwikkelde emoties en vaardigheden beschikken, krijgen ze in het dagelijkse leven slechts weinig erkennening. Ze zijn zelfbewust, kennen angst en verwachting en hebben empathie.