Hoe zorgelijk is deze ontwikkeling precies? Een stijging is natuurlijk nooit leuk, maar wanneer we 2022 vergelijken met 2019 zien we gelukkig nog steeds een lichte daling. In 2019 werden er zo'n 32.000 inbraken geregistreerd, en in 2022 waren dit er tussen de 25.000 en 30.000 – ofwel zo'n 75 per dag.
Volgens installatiebedrijf Feenstra wordt in Nederland elke tien minuten ingebroken in een woning. Dat zouden omgerekend 52.560 inbraken per jaar zijn. Zowel bij het CBS als bij het Verbond van Verzekeraars waren de cijfers over 2016 hoger: 55.730 om 63.922 inbraken.
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
Uit cijfers van het CBS lijkt het aantal woninginbraken in Nederland per jaar te zakken. Toch wordt er nog steeds gemiddeld 84 keer per dag in een huis ingebroken.
"Inbrekers weten de weg, wat er te halen valt en hopen op nieuwe spullen in je huis. 50% kans dat ze binnen 1 jaar terugkomen!" Bijna 50% van de inbrekers komt binnen een jaar terug.
Een woninginbraak wordt vaak gepleegd door een gelegenheidsdief. Zo'n inbreker maakt gebruik van zwakke plekken in de beveiliging van een huis, zoals een raam dat openstaat of een zwak slot op de deur. Beveiligingscamera's en stevig hang- en sluitwerk schrikken inbrekers af.
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
Audi, Mercedes en BMW meest inbraakgevoelig
Het komt niet als een verrassing dat er vaker wordt ingebroken bij de duurdere automerken. Respectievelijk Audi, Mercedes en BMW vallen relatief het vaakst ten prooi aan autokrakers. Terwijl de minste inbraakclaims van Daihatsu-, Subaru- of Suzuki-bezitters kwamen.
Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten. Daarna is het risico om op heterdaad betrapt te worden veel groter.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Door uw deurbel of sleutelgat af te plakken met bijvoorbeeld plakband, kan een inbreker vrij snel te weten komen of u regelmatig thuis komt. Zit er namelijk plakband over de deurbel heen geplakt, dan blijft de bel lang afgaan.
Sommige inbrekers passen ook trucjes toe zoals een takje tegen de deur te plaatsen.Als het takje de volgende dag niet verplaatst is, weten ze dat iemand niet thuis is. En laat ook regelmatig je postvak legen door iemand. Een stapel post wijst op afwezigheid.
Aangifte doen bij inbraak
Weet u zeker dat de inbrekers al lange tijd gevlucht zijn, dan moet u bij de politie aangifte doen van inbraak of poging tot inbraak. Hiervoor belt u 0900-8844. Vervolgens zal de politie de aangifte opnemen en een onderzoek uitvoeren om de inbraaksporen veilig te stellen.
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht. Verschillende rechters hebben dat zo beslist. De schade aan de woning veroorzaakt door een inbraak is dus niet voor jou, maar de verhuurder zal die kosten moeten betalen.
De gemeenten waar in 2021 het vaakst werd ingebroken (inbraken per 1 000 huishoudens) liggen bijna allemaal in de provincie Utrecht en in het Gooi. In Zeist vonden relatief de meeste woninginbraken plaats, meer dan 8 per 1 000 huishoudens.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades.
Inbrekers leren een huis goed kennen door in te breken. Ze weten wat de zwakke plekken zijn, hoe ze zo snel mogelijk binnen kunnen komen, wanneer de bewoners niet thuis zijn en waar waardevolle spullen liggen. Allemaal nuttige informatie waardoor een tweede inbraak waarschijnlijk (nog) gesmeerder verloopt.
Waarom komen inbrekers graag terug? De reden hiervoor is eenvoudig. De inbrekers weten dat slachtoffers de gestolen spullen hebben vervangen door nieuwe.Inbrekers slaan hun slag graag opnieuw, omdat ze denken een mooiere mobiel of laptop te scoren.
Er is door Kiwa ( een bedrijf voor testen, inspecteren en certificeren van alarmsystemen ) een website gemaakt waarop u met een paar drukken op de knop kunt zien hoe diefstalgevoelig uw type auto is: www.diefstalmeter.nl. Het zijn schrikbarende cijfers. Dieven gaan tegenwoordig zo geraffineerd te werk.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan 'eigenrichting'. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags.