In de wet staat dat de bestuurder van het motorvoertuig bij een aanrijding met een fietser aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Dit is een vorm van 'risicoaansprakelijkheid'. Daarbij hoeft men geen schuld te hebben aan het ongeluk, maar is men wel aansprakelijk.
fietser is schuldig aan verkeersongeluk tussen auto en fiets: automobilist is voor ten minste 50% aansprakelijk voor de letselschade. fiets ongeluk tussen auto en fiets waarbij fietser kind is tot 14 jaar: schadevergoeding letselschade is altijd 100%
Volgens de wet zijn fietsers en voetgangers zwakke verkeersdeelnemers. De Wegenverkeerswet wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Een fietser die met een auto of ander gemotoriseerd voertuig (sterke verkeersdeelnemer) in botsing komt, kan zeker wel aansprakelijk gesteld worden.
Ongelijkheid: bescherming van de zwakke verkeersdeelnemer
De basis voor de aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een auto en een fietser ligt in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Een fietser en een automobilist zijn niet gelijk.
Als fietser loopt u meer risico op zwaarder letsel als u een aanrijding krijgt met een auto dan de automobilist. De wet beschermt daarom zwakke verkeersdeelnemers zoals fietsers. Dit betekent niet dat u altijd recht heeft op vergoeding van uw schade.
De bestuurder van het motorrijtuig is aansprakelijk en moet de schade van de fietser of voetganger vergoeden, tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen.
De vraag bij een ongeluk met de fiets is dan welke verzekering uw letselschade vergoed. Er is geen verplichte verzekering voor fietsers. De schadeclaim dient daarom ingediend te worden bij de WA- verzekering of AVP- verzekering van de schuldige persoon bij het fietsongeluk.
Elke agent die een fietser opmerkt met onaangepast gedrag of snelheid, kan hem of haar staande houden en beboeten. In de praktijk, geeft de politie zelf aan, is dat niet evident. Bewijzen dat iemand sneller dan 30 kilometer per uur fietst, is moeilijk. Een fiets kan wel worden geflitst.
De meeste fietsers raken gewond door een eenzijdig ongeval. Dat komt door de infrastructuur- denk aan paaltjes of een slecht wegdek – of verminderde fietsvaardigheid. Of een combinatie van beide factoren.
Als de fietser (mede) schuld heeft aan het ongeval kan de eigenaar van de auto de fietser hiervoor aansprakelijk stellen. Dit wordt de reflexwerking van artikel 185 Wegenverkeerswet genoemd. De WA-verzekering van de fietser betaalt deze schade. Je moet daarvoor zelf contact opnemen met je WA-verzekeraar.
Over het algemeen is de schuldige bij een aanrijding degene die verkeersfouten maakte. Voor een schadevergoeding na een botsing is bovendien van groot belang dat u kunt bewijzen wie schuldig is bij een aanrijding.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen.Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Als je nu zelf betrokken bent bij een botsing tussen twee fietsers, noteer dan altijd de naam en het adres van de andere persoon die bij de botsing betrokken is, ook al lijkt de schade beperkt. En schakel bij ernstig letsel (en als het ongeval je enige tijd arbeidsongeschikt heeft gemaakt) snel juridische bijstand in.
Bij een aanrijding tussen auto en fietser is de auto altijd aansprakelijk. Ook als hij niet schuldig is aan het ongeluk. Dus zelfs bij een fietser die door rood rijdt of als de fietser geen voorrang heeft is de automobilist aansprakelijk voor (een deel van) de schade van de auto.
Kleine letsels kan je vaak zelfstandig verzorgen: een eenvoudige huidwonde, een bloedneus… Als het letsel zwaarder is, moet je een arts raadplegen. Is de situatie ernstig of levensbedreigend, alarmeer je ook de hulpdiensten via het gratis telefoonnummer 112. Of laat iemand in de buurt dat doen.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe, met 59 procent ten opzichte van 2021. Dit komt vooral door meer verkeersdoden onder fietsers van deze leeftijd; 150 in 2022, tegen 94 het jaar ervoor.
Terwijl het aantal sterfgevallen onder automobilisten sinds 2000 een dalende trend toont, is het totaal aantal dodelijke fietsongevallen niet afgenomen. In 2021 waren er 207 fietsdoden.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
Alcohollimiet fietsers
U mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Dit kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is net als in de auto of op de motor.
De Amerikaanse vrouw Denise Mueller-Korenek fietste toen 296 kilometer per uur, op dezelfde plek als waar Rompelberg dat in 1995 deed. Maar omdat het Guinness Book of World Records een onderscheid tussen man en vrouw maakt in de records, bleef Rompelberg de snelst fietsende man ter wereld.
Je fiets is verzekerd onder de inboedelverzekering zolang deze in een gebouw staat dat onder je dekking valt. Als de fiets in je woning staat of in een schuur of bijgebouw dat aan je woning vast zit, is de fiets verzekerd.
De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Als de ruimte niet op slot zat, wordt er geen vergoeding uitgekeerd. Bij sommige verzekeraars krijg je alleen een vergoeding als je fiets zelf ook op slot stond. Check de polisvoorwaarden om te zien welke regels jouw verzekeraar hanteert.