Tussen de kop van het kookeiland en de muur kan als ideale doorloop ruimte een afstand van 60cm worden aangehouden. Alleen wanneer er geen voldoende ruimte daarvoor is kan er ook een afstand van 30cm worden aangehouden.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Maak ruimte voor alle eters
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand.
De bewegingsruimte mag ook niet te veel zijn, anders legt u veel afstand af tijdens het koken. De ideale bewegingsruimte rondom het kookeiland is 1 tot 1,20 meter. De breedte van een kookeiland is meestal tussen de 2,50 en 2,70 meter. De diepte van een kookeiland is gemiddeld ongeveer 1,10 meter.
In de meeste gevallen is een keukeneiland tussen de 70 en 95 cm hoog. Vervolgens is het belangrijk dat u voldoende ruimte voorziet tussen uw kookeiland en de rest van uw keuken. In het ideale scenario is die afstand tussen de 0,9 en 1,4 meter.
Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen: voorraad - opbergen - spoelen - voorbereiden - koken/bakken. Berg alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je alles bij de hand wanneer je het nodig hebt en ben je niet constant aan het rondlopen.
Voor een gemiddeld huishouden is een tussenruimte van 100cm prima. Wanneer mogelijk adviseren wij als ideale tussenruimte een afstand van 120cm. Tussen de kop van het kookeiland en de muur kan als ideale doorloop ruimte een afstand van 60cm worden aangehouden.
- tussen zijmuur en kookplaat moet minimaal 40 cm zitten.
Hoe groot moet een keuken zijn? De gemiddelde afmeting keuken is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Een keuken van 4 meter of meer dan 4 meter noemen we groot. Een keuken van 2,5 bij 2,5 meter is een kleine keuken.
Problemen van een keukeneiland
De ruimte om het eiland heen moet dermate groot zijn dat je niet alleen een looppad hebt. Een keuken omringd door vier muren acht ik niet geschikt voor een keukeneiland. Het eiland voelt als een obstakel waar je omheen moet lopen in plaats van als een fijne werkplek.
Plaatsing koelkast en vriezer
De koelkast is een keukenapparaat dat veelvuldig wordt gebruikt. Gedurende de dag gaat de koelkastdeur geregeld open en dicht. Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte.
Wanneer je wilt zitten aan het keukeneiland, houd dan rekening met 140 centimeter afstand. Een bar is het meest gebruikelijk bij een werk- of spoeleiland. Wordt er gekookt aan het eiland, zorg dan voor genoeg afstand vanwege het spetteren. De breedte van een kookeiland is afhankelijk van het aantal keukenkastjes.
Gemiddeld genomen is de hoogte van een keukenblad voor personen tot 1 meter 70 - 85 tot 90 centimeter. Hoogte voor middelmatig grote personen: Ben je tussen de 1 meter 70 en 1 meter 90 lang, dan past een aanrechtblad van 90 tot 95 cm wellicht beter bij je.
De beenruimte die je nodig hebt is ongeveer 30 cm. Dit is de ruimte tussen de onderkant van het keukenblad en de bovenkant van de kruk. Bij de meest gangbare keukenhoogtes van ongeveer 95 cm is een counter barkruk van 65 cm dus het meest geschikt.
Meestal situeert die hoogte zich tussen 80 en 90 cm. Om voldoende bewegings- en hoofdruimte te hebben, moet de afstand tussen werkblad en bovenkasten minstens 50 cm bedragen. Wie groot is, kan de kasten eventueel hoger laten hangen. Belangrijk is natuurlijk dat je ook nog comfortabel aan de hoogste legplanken kan.
Naast de indeling van de kast zelf is het ook goed om rekening te houden met de rest van de keuken. Er moet immers genoeg ruimte zijn tussen de kast en bijvoorbeeld het aanrechtblad. Voor genoeg bewegingsruimte is minimaal 90 centimeter aan te raden, maar dan gaat het echt om een minimum.
De afmetingen van uw kookeiland
De kast waarop de standaard kookplaat komt te liggen is zo'n 90 cm breed. Wilt u ook een vaatwasmachine in het eiland, dan moet u er 60 cm bij doen. Een afwasbak neemt ongeveer 90 cm plaats in. Een standaard kookeiland, uitgerust met deze functionaliteiten, wordt zo dus 240 cm lang.
Zoals we eerder al zeiden, heeft u de keuze uit de standaard diepte van 60 centimeter, een keukenbladdiepte van 70 centimeter of een werkblad diepte van 80 centimeter. Het voordeel is dat een keukenblad met een diepte van 70 centimeter al veel meer ruimte biedt dan de standaard diepte van 60 centimeter.
Houd bij het inbouwen rekening met het volgende: Laat naast de kookplaat genoeg (werk)ruimte over, minstens 20 centimeter. De nismaat, oftewel het gat in het aanrechtblad, is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.
Hoeveel ruimte heb ik nodig rond mijn kookplaat? Laat genoeg ruimte voor het plaatsen van kookgerei, kleine snijplanken enz. Wij raden minstens 60 cm aan tussen kookplaat en keukenkast, en 30 cm van een hoge kast.
De optimale afstand tussen de kookplaat en de wandafzuigkap ligt bij elektrische kookplaten tussen de 50 en 75 centimeter en bij een gasfornuis tussen de 65 en 75 centimeter.
De gemiddelde prijs van een keuken met een kookeiland loopt uiteen van 7.500 tot 25.000 euro. De exacte kosten voor het kookeiland hangen vooral af van je wensen en wat er daarnaast nog meer moet worden aangepast aan je keuken om het kookeiland aan te leggen.
Landelijke verlichting boven het keukeneiland
Kies bijvoorbeeld voor een wat strakkere plafondspot of een landelijke hanglamp van glas met hout. Natuurlijk kun je ook hier weer kiezen voor een opbouwspot. Hiermee hou je de zichtlijnen vrij en oogt de keuken en het kookeiland groter.
De meest voorkomende diepte van een keukenblad is 60 cm. Een keukenblad met een diepte van 70 cm behoort ook tot de standaard afmeting. De extra 10 cm zorgt bovendien voor een hele hoop extra ruimte en opbergplek op uw keukenblad. Ook een werkblad met een diepte van 80 cm is een standaard diepte.
Wij rekenden uit dat je minimum 120cm vrij ruimte moet hebben voor de kastenwand. Kasten moeten open kunnen, ook de vaatwas moet opengeklapt, en dan moet je zelf nog vlot kunnen passeren. In jouw situatie zou ik zeker voor een U of L gaan.