Bak 10-15 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur, met een klont boter. Kun je varkenshaas laten sudderen? Varkenshaas laten sudderen kan, om het vlees nog zachter te maken. Maar het hoeft niet: varkenshaas 10-15 minuten bakken op middelhoog vuur is eigenlijk voldoende.
Sudderen is met name geschikt om vlees dat wat peziger is van structuur (rundvlees) losser te maken en goed te kunnen garen. Voor veel soorten varkensvlees is dat niet nodig, omdat het een andere structuur heeft. Het gebeurt tegenwoordig wel in de vorm van 'pulled pork'.
Baking soda, bijvoorbeeld, kan je een 30-tal minuten laten intrekken in het vlees. Maar ook verschillende vruchten bevatten enzymen die je vlees extra mals maken. Ananas, kiwi en papaja (gepureerd) helpen bij het afbreken van spiervezels in het vlees. Ook ander zuur fruit, citroensap of karnemelk kan helpen.
Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten. Heb je geen thermometer? Houd dan een baktijd aan van ongeveer 15 minuten.
Dat kan prima, maar bewaar het vlees dan wel even in aluminiumfolie om vocht vast te houden.
Zet de temperatuur op 150°C (boven- en onderwarmte, géén hetelucht) en dek het vlees goed af met aluminiumfolie, zodat het niet uitdroogt. Laat het voorzichtig weer op temperatuur komen gedurende ongeveer een kwartiertje.
Een varkenshaasje is mager vlees.Het brengt dus weinig vet en calorieën aan maar wel ongeveer evenveel eiwitten, vitaminen en mineralen als ander varkensvlees.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Vlees dat op kamertemperatuur, zo'n 20 ºC, is gekomen voor het gebakken wordt, is dus al een eind op weg naar de juiste temperatuur. Het zal dan gecontroleerder garen, en daardoor sappiger en malser blijven. Het temperatuurverschil met de hete pan is ook kleiner, waardoor het minder schrikt (=taai).
Welk varkensvlees kun je stoven
Mijn favoriete varkensvlees om mee te stoven is de procureur of varkensnek. Dit is hetzelfde vlees wat wordt gebruikt om pulled pork van te maken. Maar dat is niet het enige varkensvlees waar je mee kunt stoven. Ook de varkenswangen zijn heerlijk en de moeite waard.
Bij stoven maak je eten langzaam gaar in een vloeistof, bijvoorbeeld in water of bouillon. Dit doe je met een stoof- of braadpan met een dikke bodem en deksel. Je kunt ook een tajine gebruiken. Varieer met groente, peulvruchten, aardappelen, vis, vlees, kip en mengsels daarvan.
Stoven en sudderen: het verschil
Je kunt alle ingrediënten stoven, maar niet alle gestoofde ingrediënten laten sudderen. De term sudderen wordt namelijk alleen gebruikt bij het stoven van vlees. Stoven is dus de overkoepelende naam voor de kooktechniek en sudderen de manier waarop het vlees stooft.
Verlaag de temperatuur dan naar middelhoog en voeg extra boter toe. Door de varkenshaas nu minstens 5 minuten lang te bedruipen, door het met een lepel met het vet te begieten, warmt het vlees goed gelijkmatig op. Hij is perfect gaat bij een kerntemperatuur van 63 á 64 graden.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Bewaartip voor dit product. Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook.
'Varkenshaas, koteletten, zelfs rib of kookham zijn niet veel vetter dan kip of rund. Een kotelet zonder vetrand heeft een vetgehalte van 1 tot 3 procent. Dat is ongeveer even veel als dat van een rundsteak. Het varkensvlees dat op ons bord terechtkomt, verdient dus beter dan zijn imago vet te zijn.
Waarom is varkenshaas zo duur? Varkenshaas is vaak duurder dan andere delen van het varken om meerdere redenen: Beperkte hoeveelheid: Elk varken heeft maar twee varkenshazen, en ze zijn relatief klein in vergelijking met andere delen van het dier.Hierdoor is de beschikbaarheid beperkt.
Varkenshaas hoef je niet te doorbakken, deze kun je rosé eten. Dit komt omdat het vlees uit één stuk bestaat, net als bij biefstuk. De bacteriën zitten dan enkel aan de buitenkant en worden direct gedood wanneer je het vlees aanbakt in de pan.
Water is je beste vriend. Een opgewarmde maaltijd kan weleens uitgedroogd uit de microgolfoven komen. Tenzij je je groenten, vlees, aardappelen en zelfs je pizzakorst op voorhand met enkele druppels water besprenkelt. Pasta- en rijstschotels kan je ook beter opwarmen met een deksel of plasticfolie erover.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.