Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
50% kans dat ze binnen 1 jaar terugkomen!" Is er al een keer ingebroken bij jou in huis? Helaas is er een grote kans op een tweede inbraak. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Een inbreker wil er maximaal drie minuten over doen om binnen te raken. Eenmaal binnen is een inbreker gemiddeld vijf minuten bezig, voordat hij met buit weer vertrekt. Bij één op de vijf inbraken was een raam of deur niet goed afgesloten.
Populaire dagen van het jaar om in te breken
Het derde misverstand is dat tijdens feestdagen relatief weinig wordt ingebroken. Niets is minder waar. Kerst, Oudejaarsdag en Koningsdag zijn juist de populairste dagen van het jaar om in te breken.
Zo'n inbreker maakt gebruik van zwakke plekken in de beveiliging van een huis, zoals een raam dat openstaat of een zwak slot op de deur. Beveiligingscamera's en stevig hang- en sluitwerk schrikken inbrekers af.
De meeste inbraken vinden overdag in plaats van 's nachts plaats, in tegenstelling tot wat men zou denken. Inbrekers gebruiken opsporingsmethoden en kunnen in actie komen op momenten die twintig minuten duren waarop u gebruikelijk afwezig bent, bijvoorbeeld wanneer u uw kinderen naar school brengt.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Elke inbreker kan voor zichzelf een andere “taal” verzinnen.Andere markeringen kunnen bijvoorbeeld wat zeggen over:Of er iets te halen valt in dit pand. Of een pand extra of niet beveiligd is.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
In Midden-Nederland relatief veel inbraken
In Harlingen en Dinkelland werd het minst vaak ingebroken (0,5 keer per 1 000 huishoudens). Van de vier grote steden werd het vaakst ingebroken in Utrecht (3,8 keer per 1 000 huishoudens) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer).
Inbraken overdag en 's nachts
En dan vooral tussen 15.00 en 19.00 uur. Rond deze tijd zijn we niet op een inbraak voorbereid en stappen we vaak nog even kort de deur uit voor een boodschap of om de hond uit te laten.
Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren (zie inbraakmethodes). Sluit altijd alle deuren en ramen. Denk ook aan wc-raampjes, de tuindeur en de ramen en deuren van een garage. Verstop geen sleutels buiten de deur.
Inbrekers komen in de meeste gevallen het liefst aan de achterzijde een woning binnen. Op zich logisch, want dat is minder in het zicht, en over het algemeen minder goed beveiligd dan de voorzijde. Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt: Achterdeur (36%)
De inbrekers hebben tijdens de eerste inbraak spullen gezien die ze niet meer mee konden nemen, maar wel wilden hebben. Als die spullen waardevol genoeg zijn, kunnen ze besluiten om terug te komen om die alsnog te stelen. In andere gevallen wachten de criminelen een tijdje voor ze weer terugkomen.
Audi, Mercedes en BMW meest inbraakgevoelig
Gerekend over de afgelopen vier jaar, is de kans om slachtoffer van een autokraak te worden 0,26%.
doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan.
Een inbreker kijkt altijd eerst naar de sloten als hij ergens zijn slag wil slaan. Zodra hij ziet dat die sloten niet zo gemakkelijk open te breken zijn, sluipt hij waarschijnlijk liever door naar een ander huis.
Ze komen naar binnen door een open raam, een open deur of een bovenlicht, een klein raampjes boven een deur of raam. Sommige inbrekers hebben aan een opening van zo'n 15 centimeter al genoeg. Insluiping kost een inbreker maar weinig tijd en moeite en komt daarom veel voor.
Ze zijn meestal jong en hebben weinig ervaring met inbreken.Ze hebben snel geld nodig, omdat ze verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Ze breken in in buurten die ze goed kennen, zodat ze snel kunnen vluchten. Professionele inbrekers werken vooral buiten hun woonplaats.
Mensen voelen zich vaak minder veilig nadat iemand geprobeerd heeft in te breken, of als er een inbreker in huis is geweest. Ook het vertrouwen in anderen daalt. De inbraak kan ook slaapproblemen of angstklachten geven. De gevolgen van een inbraak zijn het grootst als er ook echt wat gestolen is.