Ook zonder vernislaag gaat een schilderij lang mee. Ik vind het persoonlijk wel erg mooi. Er komt meer diepte in het schilderij, de kleuren worden nog levendiger en het is een beschermlaag,” vertelt Eva Maria. “Er zijn drie soorten vernis te verkrijgen: mat, glanzend en half glanzend.
Vernis is een transparante soort verf. Het dient vooral als beschermmiddel voor een ondergrond of een bestaande verflaag. Je beschermt de ondergrond voor verschillende bedreigingen, zoals schimmels, vocht, UV-stralingen, stoten en krassen. Met een goede vernis geef je ook meteen wat meer uitstraling aan de ondergrond.
De retoucheer vernis breng je aan na ongeveer 3 tot 4 weken en wanneer het schilderij helemaal droog is kun je er het beste nog een slotvernis overheen doen, om veroudering te voorkomen.
Waarom vernissen? Vernis bied bescherming voor jouw schilderij en zorgt ervoor dat het minder verkleurt door de jaren, het beschermt tegen stof, vuil en vocht en afhankelijk van de gekozen glansgraad zal het ook de kleuren in jouw schilderij ophalen.
Vernis aanbrengen
Leg je schilderij plat op tafel.Vernissen doe je vooral niet met het schilderij rechtop. Je wilt niet dat je vernis gaat lopen en er lelijke druipers ontstaan. Gebruik een brede zachte kwast of spalter en strijk de vernis in een dunne laag op het doek.
Bij een vers olieverfschilderij kunt u een retouchevernis gebruiken. Deze vernis heeft een tijdelijke bescherming voor het schilderij. Door deze dunne vernis laag kan de olieverf daaronder verder drogen. Met een glanzende vernis komen de diepe kleuren van olieverf volledig tot hun recht.
Het verschil tussen vernis en lak is dat vernis transparant is en lak niet transparant. Met een lak kan je het oppervlak verschillende dekkingskleuren geven, maar met een vernis ga je voor het behouden van de natuurlijke vorm en tekening van de onderlaag.
De kleur die je gebruikt voor de ondergrond zal waarschijnlijk doorschemeren in het definitieve werk.Het schilderij krijgt daardoor eerder een eenheid en harmonie. Een voordeel van een gekleurde ondergrond is ook dat de ondergrond minder absorberend wordt voor het vocht of de olie in de verf die je gebruikt.
Je kunt de verflaag beschermen door vernis over muurverf aan te brengen. Zo ontstaat er een beschermende laag over je verf. Kies daarom voor vernis op muurverf.
Acrylverf droogt snel, maar houd een veilige marge van twee weken aan voordat je met het vernissen begint. Dan is de verf pas volledig droog. Als je te vroeg vernist, sluit je de nog vochtige verf op. Het kan dan niet verder drogen en zal makkelijk loslaten van het doek.
Algemeen gesproken betaal je voor 0,75 of 1 liter vernis tussen de 20 en 40 euro. Voor 2,5 liter vernis moet je rekenen op 70 à 90 euro. Als je een vakman inschakelt moet je uitgaan van een prijs rond 15 à 20 euro per trede.
Vernis met de kwatst aangebracht moet ca 4 uur drogen, maar dezelfde vernislaag die met een airbrush in fijne lagen is aangebracht droogt in 10-15 minuten, en aangezien de airbrush niet de onderliggende vorige dunne lagen zal verstoren, kan een extra vernislaag weer snel worden aangebracht.
Vernis verwijderen voorbeeld
Hiervoor wordt het vernis voor geweekt met een mengsel van een Alifatische en Aromatisch oplosmiddel: Shellsol D40:Shellsol A100 in de verhouding 1:1. Het mengsel is opgebracht met een velletje Evolon tissue en afgedekt met een blaadje Melinex.
Vernis is een transparant/kleurloos beschermmiddel voor de ondergrond of bestaande verflaag.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
Vernis bestaat zowel kleurloos als in een aantal kleuren. Vernis biedt ook een uitstekende bescherming tegen vuil, krassen en vocht.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Schilderen in de regen
Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen. Het beste is dus om het weerbericht in de gaten te houden ook al biedt dat niet altijd zekerheid. Probeer niet voor de regen nog het schilderwerk aan te brengen.
Door te verven in de zon droogt de verf namelijk erg snel op. Dit snelle opdrogen kan strepen, lasvorming en scheuren veroorzaken. In plaats van te verven in de zon is het veel verstandiger om te wachten tot de zon niet meer volop schijnt.
Werk met verschillende lichtbronnen om zelf te oefenen met licht, donker en schaduw. Gebruik bijvoorbeeld een (draadloze) spot, zaklamp, licht van je telefoon of een bureaulamp om duidelijk te kunnen zien wat deze verschillende lichtbronnen doen met hetgeen dat je op papier wilt krijgen.
Ja, bij effectlakken wel. Je moet bij effectkleuren altijd aflakken met een blanke laag omdat dit nodig is om exact de juiste kleur te krijgen. Daarnaast zorgt blanke lak voor een optimale bescherming van jouw autolak en de glansgraad van de autokleur.
Lak is ideaal als je een houten oppervlakte hebt, maar het niet te zien mag zijn. Door te lakken kies je om je hout te beschermen in enkele dikke lagen. Als je kiest voor vernis, voorzie je je hout van een licht glanzende, ondoordringbare laag. Vernis beschermt daardoor heel goed.
2K blanke lak is één van de sterkste lakken die er zijn. De naam komt van 2 componenten lak, hiermee bescherm je je oppervlak nóg beter tegen krassen, chemicaliën, thinner en extreme weersinvloeden daarbij geef je het oppervlak een mooie, ultramatte laag. Wil je meer uitleg over het gebruik van 2K blanke lak?