Sommige vormen van scheelzien zijn erg hardnekkig en hebben de neiging om na verloop van tijd toch weer toe te nemen. In die gevallen kan het nodig zijn om opnieuw een operatie uit te voeren. Een zogenaamde heroperatie vindt over het algemeen minimaal een half jaar na de eerste operatie plaats.
De operatie gebeurt meestal onder algehele narcose en duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Na de operatie worden de ogen niet afgedekt. Wel kan het zien wat wazig zijn door de zalf die in de ogen wordt gedaan. Na het schoonmaken van de ogen is dit meestal over.
Voor het herstel van de oogspieren moet u de eerste 6 weken na de operatie regelmatig de oogbewegingen oefenen. Volg een klein voor- werp op ongeveer 30 centimeter afstand van de ogen: zo ver mogelijk naar links, naar rechts, naar boven, naar beneden en naar de neus.
Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van scheelzien, zijn onder andere erfelijke aanleg of medische problemen in de periode rond de geboorte. Ook afwijkingen aan het oog en sommige brilsterkte-afwijkingen kunnen het ontstaan van scheelzien in de hand werken.
Scheelzien is een afwijking aan de stand van de ogen, waarbij de ogen niet meer op hetzelfde punt gericht zijn. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar het kan ook bij volwassenen optreden.
Wanneer de ogen in verschillende richtingen kijken, wordt dit loensen of scheelzien genoemd. Deze aandoening kan zorgen voor wazig en dubbel zicht en een lui oog.
De medische term voor scheelzien is strabismus. Het ontstaat meestal op jonge leeftijd, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Deze oogklacht komt bij 3 tot 5% van de Nederlandse bevolking voor. Het wordt vaak als niet mooi ervaren, maar het kan ook medische problemen geven.
Verder kan scheelzien in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk behandeld worden met een bril.Ook kunnen oefeningen voor de oogspieren verbetering geven.Mocht dit allemaal niet voldoende helpen, dan kan het oog geopereerd worden. Dit wordt ook wel scheelziensoperatie of strabismuscorrectie genoemd.
Bij latent scheelzien hebben de ogen de neiging tot scheelzien maar is dit niet zichtbaar. Pas bij vermoeidheid of ziekte kan dit worden opgemerkt omdat het moeite kost om de ogen recht te houden. Latent scheelzien komt op alle leeftijden voor.
Soms wordt het scheelzien hiervan minder erg, soms erger. Meestal zijn er een of meerdere oogspieroperaties nodig om de oogstand te verbeteren. Het is ook mogelijk dat de ogen jarenlang recht blijven staan, maar later weer geleidelijk gaan afwijken. De orthoptist kan dan onderzoeken of een nieuwe operatie mogelijk is.
Het geopereerde oog blijft enkele weken wat gevoelig, rood en gezwollen en in die tijd verdraagt u fel licht waarschijnlijk slecht. Het dragen van een zonnebril kan hierbij helpen. Na één tot enkele weken kunt u al uw bezigheden weer hervatten. Hierbij is het belangrijk dat u voldoende scherp ziet.
Na 4 tot 6 weken is het zicht meestal stabiel. Wanneer u last heeft van andere oogproblemen kan de verbeteringminder groot zijn.
De eerste dag na de operatie mag u niet tillen, bukken en/of persen. U mag vanaf de tweede dag tot de zevende dag na de operatie weer bukken en voorwerpen tillen tot een gewicht van maximaal 10 kilo, daarna is er geen beperking meer. U mag 14 dagen na de operatie niet zwemmen. Contactsporten worden helemaal afgeraden.
Algehele verdoving (narcose) Bij een algehele verdoving (narcose) krijgt u een slaapmiddel via een infuus toegediend. U valt in slaap en wordt pas na afloop van de operatie weer wakker. - Vaak kan er een 'blauw oog' ontstaan.
Een beschadiging van het hoornvlies geneest meestal binnen 1 of 2 dagen. U spreekt met de huisarts af wanneer u voor controle komt. Ook na die 2 dagen mag u nog een paar dagen niet in uw oog wrijven. Het hoornvlies kan anders opnieuw beschadigen.
Lui oog bij volwassenen
Hoewel een lui oog alleen kan ontstaan bij kinderen, kan je als volwassenen natuurlijk ook last hebben van amblyopie. Hier is op latere leeftijd vaak weinig aan te doen. Maar er worden wel eens operaties aan de oogspieren uitgevoerd om scheelzien te herstellen.
Als er sprake is van scheelzien, kan dit eventueel na de behandeling van het luie oog operatief gecorrigeerd worden. Voor het slagen van de behandeling is de therapietrouw erg belangrijk. Hoe jonger uw kind is, hoe beter het luie oog behandeld kan worden.
Amblyopie kan alleen maar met succes behandeld worden gedurende de vroege kinderjaren en daarom is het heel belangrijk dat deze afwijking vroeg wordt ontdekt. In Nederland vormt het onderzoek van de ogen een onderdeel van het PGO (periodiek geneeskundig onderzoek) op het consultatiebureau en bij de schoolarts.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen.Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.
Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar natuurlijk is het niet zo simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen. In realiteit kan je een afwijking niet volledig wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.
Als strabismus een lui oog veroorzaakt, dan moet eerst het luie oog behandeld worden. Lees hier meer over de behandeling van een lui oog. Strabismus kan ook behandeld worden door middel van:Het dragen van een bril of contactlenzen.
als je ogen niet goed samen werken. Als je scheel kijkt dan zijn je ogen niet op 1 punt gericht. Veelal zien we dat een van beide ogen een afwijkende stand heeft en heel soms dat beide ogen een afwijkende stand hebben.
Joosse: “Waarschijnlijk zien mensen met een schele oogstand eerst heel even dubbel, maar kunnen de hersenen dat niet goed verwerken. Een aantal hersencellen zal er dan mee stoppen, omdat ze alleen maar storen. Zo verdwijnt het dubbelzien.”