Het aantal uren dat mannen in hun leven werken is sinds het midden van de negentiende eeuw bijna gehalveerd. Gemiddeld werkten mannen die in 1840 geboren werden in hun leven ruim 118.000 uren.Mannen die in 1950 zijn geboren zullen gemiddeld bijna 67-duizend uren werken, een daling van 43 procent.
Uitgaande van 46 werkweken per jaar komt de werkende Nederlandse man gemiddeld uit op 69.000 uur in zijn hele leven – dat is 2.000 uur mínder dan de gemiddelde Europese man. Nederlandse werkende vrouwen bungelen met 44.000 uur zelfs bijna onderaan, alleen Italiaanse vrouwen werken nog minder uren.
In het tweede kwartaal van 2023 hadden 9,7 miljoen (seizoengecorrigeerd) mensen betaald werk. Dat is 73,1 procent van de bevolking van 15 tot 75 jaar. Na een recorddaling met 166 duizend in het tweede kwartaal van 2020 nam het aantal werkenden elk kwartaal weer toe.
In 2019 waren er 9,0 miljoen werkenden in Nederland. De gemiddelde werkweek is al tien jaar vrijwel onveranderd 31 uur. 4,6 miljoen mensen werkten voltijds, hier afgebakend als 35 uur of meer per week. Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week.
Werkende mannen werkten in 2021 gemiddeld 39,4 uur per week, werkende vrouwen 29,2 uur. In 2013 werkten zowel mannen met 38,8 uur als vrouwen met 27,4 uur een fractie minder. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen.
Het Vlaamse Gewest scoorde in 2022 met gemiddeld 37,3 werkuren per week iets hoger dan het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (36,9 uur), het Waalse Gewest (36,2 uur) en België als geheel (36,9 uur). In de Europese Unie (EU27) bedroeg het gemiddeld aantal werkuren in 2022 37,5 uur per week.
De werkweek in Griekenland beslaat over het algemeen 40 uur.
Werk je meer dan 45 uur, dan moet de werkgever 40% boven je salaris doorbetalen.
In Nederland werd eeuwenlang de zesdaagse werkweek gehanteerd. Met de industrialisatie in de 19e eeuw kwam ook de roep om een kortere werkweek op gang. Fabrieksarbeiders moesten vaak 75 uur per week werken en ook deels op zondag. Ook kinderarbeid kwam veel voor.
Het is heel normaal om elke dag minimaal 3 uur over te werken, naast overwerk op zaterdag. Een zevendaagse werkweek is eerder regel dan uitzondering. Hoewel de Chinese arbeidswetten bepalen dat arbeiders nooit meer dan 36 uur per maand mogen overwerken, wordt dit aantal uren altijd flink overschreden.
De kortste werkweken: Nederland, Oostenrijk en Noorwegen
In de lijst van landen met de kortste gemiddelde werkweken in 2022 wordt Nederland (32,4 uur) gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur), Noorwegen (34,1 uur) en Denemarken en Duitsland (beide 34,6 uur).
In Nederland en de Scandinavische landen werken ze het langst. Zuidelijke landen als Italië, Spanje en Griekenland bungelen onderaan de lijst.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Hoeveel uur werken is het best? Volgens geluksexpert Dan Buettner is 30 à 35 uur per week werken het ideale aantal uren om het meest gelukkig te zijn. Hij analyseerde onderzoeken waar in totaal meer dan 20 miljoen mensen wereldwijd meededen en deed zelf onderzoek in de gelukkigste landen ter wereld.
Uit een ander recent review (Pega et al. 2021) in opdracht van WHO en ILO blijkt dat lange werkuren (van meer dan 55 uur per week) wel slecht zijn voor hart- en vaten. Het onderzoek laat zien dat door het werken van teveel uren steeds meer mensen overlijden aan beroertes en ischemische hartzieken.
Voordelen van de 4 daagse werkweek
Mensen hebben meer tijd voor hobby's, relatie en gezin waardoor een betere balans ontstaat. Dit komt over het algemeen ten goede aan de productiviteit. Ook binnen gezinnen met jonge kinderen is de balans met de 4-daagse werkweek vaak beter.
Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan weer leiden tot werkstress, uitputting, burn-out, depressie en angsten.
Voordelen van werken in Frankrijk
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Een gemiddelde werkweek in Amerika bestaat uit 40 uur. Een werkdag start meestal om 9.00 uur en eindigt om 18.00, met een uur pauze in de middag. Maar hoe hoger de functie, hoe meer werkuren er gemaakt zullen worden.
Iedereen is de afgelopen 12 jaar minder gaan werken, maar Nederlanders hebben het helemaal goed voor elkaar. We werken gemiddeld het minste van alle landen in de EU. Nederlanders met een baan, werkten in 2011 gemiddeld 1379 uur.
Tijdens het Ancien Régime of het preindustriële tijdperk kon de dagelijkse arbeidsduur variëren volgens de seizoenen, met een jaargemiddelde van ongeveer tien uur werken per dag.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.
Wanneer je minimaal 12 uur werkt en maximaal 32 uur, werk je parttime. De parttime werkweken bestaan gemiddeld uit 24, 28 of 32 uur werken. De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden in parttime of in fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week. De zo gedisciplineerde Duitsers zitten ongeveer op het Europees gemiddelde met 40,4 uur. Opmerkelijk is dat er in landen die hard zijn getroffen door de crisis ook extra hard gewerkt wordt.
Gekeken naar het soort werk, maken managers het vaakst lange werkweken. Zo'n 83 procent werkt 35 uur of langer. Op de tweede en derde plaats komen werkenden in ICT-beroepen en technische beroepen. Opvallend bij de agrarische beroepen is dat liefst 31 procent aangeeft meer dan 40 uur in de week te werken.
Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder.