De kantonrechter heeft op 4 november jl.geoordeeld dat een werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door stelselmatig geen mondkapje te dragen tijdens het werk.
Werkgevers kunnen hun medewerkers verplichten een mondkapje te dragen op het werk, ook als dat niet wettelijk verplicht is. Als werkgever moet je namelijk zorgen voor een veilige werkplek.
Vervolgens is het van belang dat u benoemt wat de eventuele (arbeidsrechtelijke) consequenties zijn van het weigeren om een mondkapje te dragen. Denk hierbij aan een loonstop. Als dat niet helpt, kan er in beginsel worden overgegaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer op het openbaar vervoer, in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Het gebruik van FFP2 mondmaskers wordt aanbevolen voor medisch kwetsbare personen.
Veel zorgmedewerkers hebben vragen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapje, schort, bril, handschoenen) in deze coronatijd. Wanneer moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gebruiken?
Zie ook Instructie gebruik mondneusmasker (filmpje). Hoe lang kan ik als zorgmedewerker een mondneusmasker dragen? Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen.
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
Raak mondkapjes alleen aan met schone handen. Het OMT adviseert dat u hetzelfde medisch mondkapje niet langer dan 3 uur draagt.
De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.
Nederlandse regels vanaf 21 mei
Daarom veranderen ook de regels in Nederland. Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen.
Het wordt ook sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen vanaf de leeftijd van 12 jaar bij gezondheidszorgberoepen zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, … (uitgezonderd logopedisten en de psychologen). In apotheken geldt deze aanbeveling voor al het personeel en alle bezoekers.
De mondmaskerplicht in België wordt vanaf 23 mei afgeschaald. Vanaf dat moment is het niet meer verplicht om deze in het Belgische openbaar vervoer te dragen. Het mondmasker moet nog wel verplicht gedragen worden op bepaalde internationale treinen. Op 3 juni 2020 werd de verplichting bij de zuiderburen ingevoerd.
Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen. Je vervangt het masker ook als het masker nat voelt, als het beschadigd is of wanneer je tussendoor iets eet of drinkt.
Het mondmasker blijft voorlopig verplicht in algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen, medische kabinetten en apotheken. Deze verplichting geldt eveneens tijdens huisbezoeken en voor thuisverpleging indien een veilige afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden.
De mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens vervalt al per 20 mei 2022 in plaats van 21 mei 2022. Als u gaat vliegen kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld op de luchthaven in het land van vertrek en in het vliegtuig verplicht een mondkapje moet dragen.
Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius, de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen. Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
In andere zorgomgevingen (zoals in woonzorgcentra, bij de tandarts, kinesist, logopedist, psycholoog, enz) wordt het mondmasker sterk aanbevolen als er geen afstand van 1,5 meter kan worden gehouden. Er is geen mondmasker meer verplicht op het openbaar vervoer.
FFP2 Mondkapjes zijn te krijgen bij bol.com. Een FFP2 mondmasker beschermd u tegen bacteriën en griepvirussen. Er zijn KN95, FFP1, FFP2 en FFP3 maskers die verschillende filters bevatten.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
Een mondmasker zorgt er niet voor dat je minder zuurstof inademt of minder C02 uitademt, daardoor zul je geen hoofdpijn krijgen dus. Je ademhaling gebeurt spontaan, geen reden tot bezorgdheid. ' 'Mocht je toch hoofdpijn krijgen, dan zal dat eerder liggen aan de stress die je kunt ervaren door een mondmasker te dragen.
FFP2-Mondkapjes vallen onder de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze mondkapjes beschermen de gebruiker van een medisch mondkapje tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. De FFP2 mondkapjes moeten goed aansluiten op het gezicht.
FFP2 maskers - 17,50 € voor 20 stuks - Steeds in voorraad !
Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken
Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.