Paardenvlees is uiterst gezond voor je hond, want het bevat heel wat proteinen, mineralen en vitaminen, zoals ijzer en vitamine B. Paardenvlees is daarnaast erg geschikt voor honden met een voedselallergie.
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.
Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar. Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren.
Paardenvlees is één van de gezondste vleessoorten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Bovendien is het uitermate geschikt voor honden met een voedingsallergie. Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, die gezonde voeding eten en een vol leven leiden.
Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Voor honden met een gevoelige maag of darmen kies je best een dieet met toegevoegde pre- of probiotica. MOS & FOS (mono-oligo saccharides & fructo-oligo saccharides) zijn prebiotica onder de vorm van oplos- en fermenteerbare vezels.
Vezels en rauw voer voor je hond
Hij haalt hier dus voldoende voedingsstoffen en energie uit. Rauw voer is van nature wel arm aan onverteerbaar materiaal en kan er dus voor zorgen dat de dikke darm van je hond niet goed gevuld wordt. Het is daarom belangrijk om extra vezels toe te voegen aan rauwe hondenvoeding.
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Soms wordt door artsen zelfs het eten van paardenvlees aangeraden. Paardenvlees is mager: Paardenvlees heeft een vetgehalte van slechts 2 à 5%.
•
Als je paardenvlees rauw gaat serveren, neem dan altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om besmetting met schadelijke bacteriën te voorkomen.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Een vreemde houding aannemen
Honden met buikpijn bollen vaak hun rug op en spannen hun buik aan. Als je hond hele erge buikpijn heeft, kan hij ook in de bidhouding gaan staan. Je hond steekt zijn voorpoten dan ver naar voren en zijn kont omhoog.
Dat paardenvlees een stuk goedkoper is dan rundvlees komt volgens Pluijm simpelweg door vraag en aanbod. Dat wij een paard als edel dier zien en daarom misschien minder snel eten, is naar Plijms mening hypocriet. 'Wat is nou het verschil tussen een paard en een koe?
Volgens Discovery is paardenvlees een klein beetje zoet en heeft het een lichte wildsmaak. Het zit qua smaak tussen rund en hert in. Het is sneller gaar en heel gezond - veel omega-zuren en ijzer. Op veel plaatsen in de wereld is paard eten heel gewoon.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.