De wortels van bamboe zien er ongeveer hetzelfde uit als de bamboe boven de grond: het bestaat ui verschillende delen, opgedeeld door verdikkingen. Zorg dat wanneer je de wortels doorsnijdt, je in ieder geval 2-3 secties meegeeft aan de nieuwe plant. Dit helpt het stekje te overleven.
Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan. De wortelstokken, dat is het deel dat zich daadwerkelijk verspreidt, blijven meestal vrij ondiep, minder dan 12 cm. Dit maakt ze gemakkelijk te vinden en te snoeien als ze op jaarlijks worden gesnoeid.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Kan je bamboe scheuren? Bamboe kan prima gescheurd worden. Dat kan in het najaar (net als het verplanten) of in het voorjaar. Scheuren in het vroege voorjaar heeft als voordeel dat de jonge uitlopers minder last hebben van strenge vorst.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Bamboeschermen worden best gebruikt als vrijstaande schutting of afscheiding om zo meer privacy te creëren tussen twee tuinen. Om een beton schutting wat meer leven en een natuurlijke uitstraling te geven heeft de klant ervoor gekozen om de uitsparingen in de muur op te vullen met losse bamboestokken.
Snijd zoveel mogelijk wortelstokken door. Wortelstokken of rhizomen zijn ondergrondse stengels. Deze wortels groeien horizontaal onder de grond in kluiten en vormen nieuwe scheuten boven de grond wanneer de plant klaar is om te groeien.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
In principe kunt u jaarrond de bamboe planten, behalve in periodes van extreme droogte. Planten krijgen sowieso een terugslag door het verplaatsen en hebben een tijdje dagelijks veel water nodig. Pas in het voorjaar op dat u de jonge scheuten niet beschadigt.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Bamboe water geven
Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Een bamboe is een vervelende plant om te scheuren/ halveren. Dat komt doordat de wortels door elkaar heen groeien en bij het halveren kap je ook de wortels door die links of juist rechts af groeide, hierdoor kunnen stengels dood gaan na het halveren. De beste tijd is het voorjaar, vlak voordat ze gaan groeien.
Het vermeerderen van bamboe cultivars (bv. Fargesia, Phyllostachys of Pleioblastus) wordt over het algemeen beperkt tot deling. Bij het delen van de planten worden pollen van de bamboe uitgegraven, voorzichtig met een steekschop gedeeld en op een nieuwe standplaats geplant.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
Zó moet je een bamboe snoeien
Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer. Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Om de struik op dezelfde hoogte te houden, gebruik je een heggenschaar.
Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Bamboe wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk met zijn wortels, die ondergronds ver kunnen uitgroeien, waarbij ze hier en daar nieuwe stengels boven de grond laten komen.
Wil je zeker zijn dat bamboe niet gaat woekeren, dan kun je ze ook kuipbakken of bloempotten planten. De niet-woekerende Fargesia is hier de beste soort voor, de andere soorten hebben te sterke wortels voor de pot. Net als alle planten moet je bamboe goed vertroetelen als ie niet in de volle grond staat.
Woekerende soorten hebben aan de oppervlakte uitlopende rhizomen die we met horizontaal groeiende stengels kunnen vergelijken maar dan met wortels en zijknoppen op elke knoop. Net zoals de stengels stopt de groei van de wortelstokken na een bepaalde periode.