Bewaren. Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Doe de gootsteen vol koud water met een handje fijn zout en laat de kokkels een kwartier liggen. Spoel af en herhaal met vers water. Laat ze nu nog minstens een half uur zo liggen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk zand kwijt raken.
Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
Kokkels graven zichzelf in zand. Het is daarom belangrijk om ze goed te wassen. Spoel ze met zout wate en stop ze daarna in een pan met koud water en veel zout en laat geruime tijd staan. Ververs daarna nog een keer het water zodat ze helemaal zand vrij zijn.
Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.
Kokkels eten
Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten. Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp.
Vongole koop je vers en dus levend. Hierdoor kun je ze niet lang bewaren. Leg het netje in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee dagen. De kwaliteit gaat hierna snel achteruit, waardoor je meer schelpen weg zult moeten gooien.
Vongole zijn prijzige schelpdieren. Een kilo kost vaak rond de 15 euro.
Houdbaarheid: Venusschelpen / vongoles zijn een paar dagen tot maximaal een week houdbaar.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Kokkels komen in bijna alle zeeën voor en zijn de meest voorkomende schelpen in Noord-Europa. Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen. De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren.
Eten en gegeten worden
Beide soorten kokkels zijn weinig kieskeurig in wat ze eten: als ze het maar uit het water kunnen filteren. Het kunnen kleine voedseldeeltjes zijn maar ook eencellige algen. De larven eten waarschijnlijk vooral algen. De kokkels worden op hun beurt weer gegeten door krabben, vissen en vogels.
Vongolen kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar het verschilt wel per seizoen hoe lekker de vongole smaakt. Vongolen zijn minder lekker als ze in de zomermaanden juli en augustus worden gevangen. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur van het water. Vongolen smaken beter als ze uit koud water komen.
Kokkels leven net onder de zeebodem in het zand. De schelpdieren hebben twee buisjes die net boven het zand uitsteken en waar op een slimme manier gebruik van wordt gemaakt. Het voedsel wat in het water zit, wordt door de ene buis naar binnen gezogen. Voor de afvalverwijdering wordt de andere buis gebruikt.
Recept spaghetti vongole
Was de schelpen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er met een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien.
Schelpjes van Joop Vongole M 1 kg net | Makro Nederland.
Delhaize | Venusschelpen | 500 gr | Delhaize.
Hoe vongole schoonmaken? Vongole maak je makkelijk schoon door de schelpdieren een uurtje in ruim gezouten water te laten. De diertjes zullen zelf het zand uit hun schelp verwijderen. Daarna hoef je ze alleen nog onder koud water te spoelen en ze zijn klaar om gebruikt te worden.
Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Vongole (spreek uit als wóngolee) zijn vrij kleine schelpdieren. Geen kokkels, geen mossels maar vongole.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.
Kokkels. Kokkels zijn schelpdieren en zijn zowel in de Oosterschelde als Westerschelde van Zeeland te vinden. Ze leven voornamelijk in gebieden die regelmatig droogvallen en worden van eind augustus tot eind december gevangen.