Veel konijnen krijgen daarom onbeperkt hooi, wat goed is. Wekelijks een handje stro is echter een welkome aanvulling. Stro bevat een zeer hoog percentage ruwe celstof, hoger dan hooi. Stro bevat ook meer onverteerbare vezel dan hooi, wat gunstig is voor de algehele darmwerking en dus de gezondheid.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen. Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn.
Stro isoleert een konijnenhok perfect. Verhoog in de koude maanden de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft je konijn een warme kerst!
Stro wordt vooral gebruikt om in de stal te strooien (strooisel) zodat de dieren hierop kunnen liggen. Dat is veel aangenamer dan gewoon op de stalvloer, zeker in de winter voelt die vloer anders wel erg kil aan. De uitwerpselen van de dieren worden dan ook door het stro opgevangen, waardoor stalmest ontstaat.
Zaagsel. Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook de verzorger van de dieren loopt risico. Ook voor paarden is zaagsel matig geschikt als bodembedekker.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Een bodembedekking die wat extra comfort biedt en bijvoorbeeld stofvrij is zou een geschikte optie zijn. Wanneer je konijnen buiten in een hok zitten kan het in de winter soms wat koud zijn. Om ze wat extra warmte te bieden kan je een isolerende bodembedekker toevoegen aan de bodem die je normaal zou gebruiken.
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk te weten waarom het aan te raden is bodembedekking te gebruiken in het konijnenhok. Konijnen zijn van nature schone dieren, ze houden dan ook van een schoon verblijf. Wanneer je geen bodembedekking gebruikt in het hok zal deze al snel vervuild raken.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn.
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Hooi. Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
Onbeperkt hooi van goede kwaliteit.
Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan.Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi oftewel ad lib => het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.
Hooi is goed voor de darmen en het gebit. Je mag het onbeperkt geven, maar wel verspreid over de dag. Op die manier blijft het 'vers'. Als je konijnen over het hooi lopen en keutelen, eten ze dit niet meer op.
Maak de oren van je konijn nat
De oren van een konijn bevatten namelijk belangrijke bloedvaten. Deze bloedvaten worden gebruikt om warmte kwijt te raken aan de omgeving. Door de oren van je konijn met lauw water nat te maken (bijvoorbeeld met een washandje) kun je jouw konijn verkoeling bieden.
Ze zullen in de winter een dikke wintervacht aanmaken en lekker tegen elkaar aankruipen. Het voorjaar is een goede tijd voor de verhuizing. Je kunt de konijnen verhuizen naar buiten op het moment dat de buitentemperatuur ongeveer gelijk is aan de binnentemperatuur. 's Nachts moet het boven de 8 graden blijven.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Aangezien azijn de zuurtegraad in de darmen van het konijn toe doet nemen en zodoende dat deze bacterien gedood worden.
Regen, zon en tocht
Regen en tocht moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Het is dus belangrijk om het hok op een plaats te zetten waar het niet inregent. Ook moet de wind niet vol op het hok staan. Het hok moet dus op een beschutte locatie komen te staan.
Geperste houtkorrels
Ideaal voor in het konijnentoilet of als de konijnen niet zindelijk zijn in het hele verblijf. Ook goed te gebruiken als onderlaag onder een zachte bodembedekker die minder goed vocht op neemt. Houtkorrels zijn helaas wel wat hard en onprettig aan de voetjes.
Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken.