De uitgaven kunnen per bezoeker flink verschillen. De echte Hollanders lukt het om de kosten van een etentje buiten de deur te beperken tot onder de 20 euro. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant.
De gemiddelde prijs van een driegangenmenu in Nederlandse restaurants ligt op 27,45 euro. Nederland is hiermee het duurste land van West-Europa. België volgt op de tweede plek met een prijs die 2,50 euro lager ligt dan in Nederland: 24,95.
Volgens het Nibud in samenwerking met het Voedingscentrum kost een warme maaltijd gemiddeld € 2,78 aan verse ingrediënten. (prijsnivo 2015) Voor een één-persoons huishouden kun je daar nog 10% bij optellen. Tel daarbij de benodigde energie op voor verhitting, afwas, koeling etc.
3 euro voor een biertje
"Na de eerste lockdown stegen de prijzen gemiddeld met 10 procent. Die stijging zal zich waarschijnlijk wel doorzetten." Gemiddeld betalen we nu 3 euro voor een biertje.
Restaurantbezoek bijna overal goedkoper
In Nederland kost eten in een restaurant zo'n 14 procent meer dan gemiddeld, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk 'maar' 10 procent is. In Italië is een restaurantbezoek 4 procent duurder dan het EU-gemiddelde en in Spanje is het wederom het goedkoopst.
Kortom: 50,- per week, oftewel 200,- voor boodschappen per maand, wordt gezien als een laag bedrag voor boodschappen. Het Nibud adviseert voor een gezin met 2 kinderen ruim het dubbele budget. Met 50,- aan boodschappen per maand leef je dus op kleine voet en zuinig.
Ondernemers gaan voor Brand, Amstel en Heineken gemiddeld 3,4 procent meer betalen. De grootste Nederlandse brouwer verhoogt de prijzen daarmee minder hard dan Bavaria en AB InBev. Een 50 literfust Heineken kost nu €161,60, Amstel €157,47 en Brand €172,92. Deze drie fusten zijn allemaal 4,2 procent duurder dan in 2021.
Kostprijs per kopje koffie. Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie.
1 WIJNTJE IN DE KROEG = 4,5 WIJNTJES THUIS
Een glas wijn in de kroeg kost in Nederland gemiddeld €3,50. Koop je een fles en drink je die met je vrienden thuis, dan kan dat per glas slechts €0,83 kosten. En goedkope wijn hoeft zeker geen slechte wijn te zijn, zeker niet met onze aanbiedingen.
De uitgaven kunnen per bezoeker flink verschillen. De echte Hollanders lukt het om de kosten van een etentje buiten de deur te beperken tot onder de 20 euro. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant.
Normaal geven we rond de 400 euro uit aan boodschappen in de maand – soms iets meer, soms wat minder. Oftewel zo'n 100 euro per week.
Het Nibud heeft prijzen opgesteld die je minimaal nodig hebt om een gezonde maaltijd voor jezelf te maken volgens de Schijf van Vijf. Volgens het Nibud heb je als man van 14 tot 50 jaar minimaal 6,70 euro per dag nodig om gezond te eten. Voor een vrouw van dezelfde leeftijd is dit 6 euro.
Er is een bepaalde vuistregel voor het maximale aantal gerechten op een menukaart. Deze vuistregel luidt: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 desserts. Het is belangrijk om het aanbod van producten overzichtelijk te houden. Naast het voorkomen van keuzestress is dit ook een belangrijke tip.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Buiten de deur betaal je niet alleen voor de koffie
Je betaalt hier tenslotte niet alleen voor de koffie, maar ook voor de ervaring en de service. Een ondernemer maakt aardig wat kosten om jou iedere dag in dat leuke tentje je koffie te laten serveren door een aardige medewerker.
Pilsje op terras kost gemiddeld 3 euro: 'Maar de glimlach blijft gratis' Foto: Novum RegioFoto. Om maar met de deur in huis te vallen: het pilsje op terras en in het café is inderdaad duurder geworden. Gemiddeld is een glas bier van 25 cl tien cent duurder geworden.
Eind(v)Oordeel goedkoopste kopje koffie
Ook pure bonenkoffie kan goedkoop zijn, namelijk 4 cent per kopje. Kiest u liever voor pads of capsules? Dan is Senseo in veel gevallen het voordeligst van de pads.
Voor 4,50 euro heb je een glas met het populaire oranje goedje in handen. Bij Il Bacaro worden er per week bijna 500 glazen van verkocht.
Wat kost gemiddeld een glas wijn op het terras? Hier in Nederland doen ze maar wat in sommige horecagelegenheden en o.a. terrasjes en we accepteren het ook allemaal maar. Gemiddeld rond de 4 Euro en meer is tegenwoordig normaal.
Foto: Novum RegioFoto. Om maar met de deur in huis te vallen: het pilsje op terras en in het café is inderdaad duurder geworden. Gemiddeld is een glas bier van 25 cl tien cent duurder geworden.
Rondkomen van 200,- per maand voor eten wordt gezien als leven van een klein budget. Maar de norm van het Nibud van ruim 400,- vinden veel mensen veel voor een boodschappen budget. Op basis hiervan zou ik zeggen dat als je mikt op een boodschappen budget van 300,- per maand je heel gemiddeld zit.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Hoe kun je rondkomen van 2000 euro per maand? Elke situatie verschilt. De een kan gemakkelijk rondkomen van 2000 euro per maand terwijl het voor een ander een stuk lastiger is. Dit kan bijvoorbeeld afhangen of je alleenstaand bent of met een heel gezin moet rondkomen.