De baby heeft honger:Zuigen op de handjes. Smakken of happen met de mond. Zoeken naar de borst of fles. Geluid maken of huilen.
Als je baby erge honger heeft huilt hij. Maar voordat hij gaat huilen van de honger heeft hij al signalen afgegeven dat hij gevoed wil worden. Hij wordt dan bijvoorbeeld onrustig, sabbelt op zijn handjes, maakt smakkende geluidjes.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Met een hongerige baby wordt bedoeld dat je baby nooit genoeg lijkt te hebben. Je baby is onrustig en wil kort na een voeding alweer de borst of een fles.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
De baby heeft honger:
Minder diep slapen. Zuigen op de handjes. Smakken of happen met de mond. Zoeken naar de borst of fles.
Een kind dat krampjes geeft vaak dezelfde signalen geven als bij honger, maar zal na de drinken nog steeds onrustig zijn. De darmpjes zijn na de geboorte nog niet helemaal rijp en daardoor kunnen babies last krijgen van buikkrampen.
Bedenk wel dat pasgeboren baby's vaak willen drinken, dus het kan ook zomaar zijn dat je baby een uur na de voeding alweer hongersignalen vertoont.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Het is niet erg als je baby een dag iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Probeer niet heel veel extra te geven. Verlaag bijvoorbeeld zijn normale hoeveelheid melk, maar geef wel vaker een fles. Zo drinkt hij vaker dan normaal, maar is de totale hoeveelheid op de dag niet direct veel meer.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Geef je baby een speen: sommige baby's hebben een heel grote zuigbehoefte. Heeft jouw baby de fles in een mum van tijd leeg, dan kan dat heel goed de reden zijn waarom jouw baby zo snel na de fles weer gaat huilen. Een baby moet minimaal 20 minuten over de fles doen om aan zijn zuigbehoefte te voldoen.
Tongriempje klieven. Door een strak tongriempje kan een baby de tong moeilijk naar voren brengen. Daardoor is het moeilijk om bij borstvoeding de tepel en het tepelhof te omvatten. Het vacuüm wordt dan steeds verbroken, waardoor er tijdens het voeden een klikkend of smakkend geluid te horen is.
Oefenen en taalontwikkeling
Steekt je baby zijn tong wel eens uit of zit hij bellen te blazen met zijn mond? Dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling. Ook kan het je regelmatig opvallen dat je baby aan het luisteren is, dit helpt ook mee voor de taalontwikkeling.
De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat uw kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooit u weg.
Voorstel voor voedingen met tijden
Bij 6 voedingen kun je deze als volgt verdelen: 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur, 23.00 uur en 03.00 uur. Ben je overgestapt naar 5 voedingen dan zijn deze tijden misschien handig: 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur.
's Avonds huilen oftewel het huiluurtje
Volgens veel kinderartsen is dit gedrag ook een manier waarop baby's hun angsten en frustraties verwerken die ze gedurende de dag hebben opgedaan. Zo kunnen ze zich ontladen na een dag vol nieuwe ontdekkingen en emoties.
Krampjes en ontspanning
In de eerste weken kunnen baby's veel last hebben van krampjes. Je kunt die helpen verlichten door je kind vast te houden en verschillende houdingen uit te proberen. Het wiegen van je baby kan ook helpen. Je kindje aan een pink of speen laten zuigen kan ontspanning geven.
De baby laat de hele tijd de borst los en begint te huilen
-> Mogelijke oorzaak: je baby zit al vol maar heeft zuigbehoefte, spruw (pijn), te weinig melk, trage toeschietreflex, je baby is moe, boertje of krampjes.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Heeft je baby de handjes gestrekt en de vingertjes gespreid, dan is het duidelijk dat hij of zij ergens flink van is geschrokken. En drukt je kind het handje tegen de zijkant van het hoofd of grijpt het naar zijn of haar oortje? Je kind zegt hiermee dat hij of zij moe is.
Het is normaal als je baby ongeveer 15-20 minuten doet over een flesje. Als je kindje er sneller over doet, dan kun je dit verlangzamen door een speen te proberen met een kleiner gaatje. Je kindje kan anders last krijgen van darmkrampjes. Wat je ook kunt proberen is johannesbroodpitmeel toevoegen aan de voeding.