Fabel: Eén keer smeren per dag is voldoendeHoe vaak je moet smeren, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de zonkracht op dat moment en wat je in de zon doet. Heb je gezwommen, gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren.
De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park?Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen.
Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten. Als je binnenshuis werkt en niet vlak bij het raam zit, heb je wellicht geen tweede smeerbeurt nodig. Breng wel weer SPF aan zodra je naar buiten gaat voor bijvoorbeeld een boodschap.
Zoals we hierboven al stelden: op een 'normale' dag waarop je niet overdreven veel tijd in de zon doorbrengt, volstaat een dagcrème met SPF of is het prima om 's ochtends na je dagcrème een laagje zonnebrandcrème aan te brengen. In je everyday routine is één keer per dag smeren dus genoeg.
5. Om de twee uur smeren. Of je nu factor 15, 30 of 50+ smeert, om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
Het is warm, je zweet je kapot en het spul gutst gewoon van je lijf. En anders blijft het wel aan je kleding of badlaken plakken. Het wordt bovendien een beetje afgebroken onder invloed van uv-straling in zonlicht. Je moet je dus regelmatig opnieuw insmeren om de bescherming optimaal te houden, ongeveer om de twee uur.
Schadelijke uv-stralen hebben 365 dagen per jaar invloed op je huid. Ook wanneer het bewolkt is en je denkt dat de zon niet schijnt en zelfs als je binnen bent. Het is daarom belangrijk om je huid daar iedere dag tegen te beschermen door altijd een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken.
Het korte antwoord is: ja!Als je de huid goed wilt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, dan moet je dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken. Zonnestralen, dus de uv-A- en uv-B-stralen, zijn er altijd.
Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) minder wordt.
Het elke dag dragen van een SPF (Sun Protection Factor) heeft veel voordelen voor de huid. Ook in de winter moet je SPF dragen; de temperatuur heeft namelijk niets met de kracht van de zon te maken. Blootselling aan UV-straling kan zorgen voor rimpels, pigmentvlekken, verlies van elasticiteit en droogheid.
Waarom een dagcrème met SPF? Omdat UV-stralen de grootste boosdoener zijn als het gaat om huidkanker en huidveroudering is het belangrijk om je huid dagelijks te verzorgen met een SPF crème van minimaal SPF15, maar nog beter is het gebruik van een gezichtscrème met SPF30.
Je huid zal je dankbaar zijn als je een crème of moisturizer met SPF toevoegt aan je dagelijkse skincare routine. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je huid goed beschermd wordt tegen zonbeschadiging.Het vertraagt ook het huidverouderingsproces.Daarnaast heb je minder kans op huidkanker.
Wanneer is een dagcrème met SPF voldoende? Een dagcrème met SPF, een BB cream, een CC Cream of een foundation met SPF is voldoende als je weinig in de zon bent. Maar ook dan bieden ze alleen voldoende bescherming als je ze vaker aanbrengt. Een SPF verliest na ongeveer 3-4 uur haar kracht.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
SPF staat voor Sun Protection Factor ('zon beschermingsfactor'). Of vrij vertaald: hoe effectief een product je beschermt tegen de zon. Eenvoudig gezegd zorgt SPF 30 ervoor dat je '30 keer langer' in de zon kan zitten dan zonder zonnebrand. Dit geldt alleen als je je goed insmeert, élke twee uur.
Geen enkele SPF factor zal je huid namelijk voor 100% beschermen. Let op, je huid kan dus evengoed verbranden als je veel te lang in de zon blijft. Wat mensen ook tot een ander inzicht kan brengen, is het feit dat een zongebruinde huid altijd een huid is die beschadigd is door de zon!
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Welke beschermingsfactor moet ik kiezen? Gebruik dus in ieder geval dagelijks een factor 15 of 30 (dus ook in de winter) en combineer dit met (een crème met) antioxidanten. Ook in de zomer kun je met een factor 15 of 30 blijven smeren maar breng het dan wat frequenter aan.
Maar wanneer je acne hebt, kunnen sommige SPF-producten dit verergeren. Maar kun je dan wel zonnebrandcrème gebruiken als je acne hebt? Het antwoord is een volmondig ja: je kunt namelijk zonnebrandcrème gebruiken speciaal voor een huid die gevoelig is voor acne.
De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken. En ook voor kinderen gebruik je SPF 50.
' Volgens Wakkee zorgt het smeren van factor 50 soms zelfs voor minder bescherming, door ons gedrag. 'Zo'n hoge factor geeft een illusie van veiligheid. ' Omdat je je extra goed beschermd voelt, kan het zijn dat je je maar eenmalig insmeert of de schaduw niet meer opzoekt.
Bescherming tegen vuil
Naast bescherming tegen UV-stralen, zorgt de juiste SPF-crème ook voor een schonere huid. Door je gezicht goed en volledig in te smeren krijgen sporen van luchtvervuiling geen kans om zich te settelen op je huid.
Elke 2 uur smeren is echt een must. Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.