Hotel, camping en autoverhuurbedrijf Vaak vraagt een hotel of camping ter plekke om een kopie van uw paspoort. Het is goed om te weten dat buitenlandse hotels dit volgens hun strafrecht verplicht kunnen zijn. Wat niet verplicht is, is dat uw pasfoto en burgerservicenummer zichtbaar zijn. Kras deze dus altijd goed door.
Waarom wordt je identiteitsbewijs gevraagd? Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Zij moeten een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister.
Een kopie van je paspoort of identiteitskaart volstaat. Met jouw naam, geboortedatum én unieke burgerservicenummer (BSN) kan een kwaadwillende al aan de slag. Hij of zij kan een lening aanvragen of bijvoorbeeld een abonnement afsluiten onder jouw identiteit. Jij zit dan met de gebakken peren.
Accommodatieverschaffers mogen uw identiteitskaart, rijbewijs of paspoort niet innemen en/of een kopie maken, maar wel gegevens noteren. Welke gegevens ze precies opschrijven, is afhankelijk van het land, maar onder geen beding hebben ze uw BSN nodig. U kunt dan ook extra benadrukken dit niet over te nemen.
Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Bijvoorbeeld uw werkgever en banken. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw identiteitsbewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven.
Een hotel is wettelijk verplicht enkele gegevens bij te houden: type identiteitsdocument, naam, woonplaats, type indentiteitsbewijs, aankomstdatum en vertrekdatum.
Wanneer je in Nederland overnacht is naam, woonplaats en type identiteitskaart vaak voldoende.In het buitenland heeft men vaak ook het nummer van het paspoort of de identiteitskaart nodig. In dit geval wordt hier dan ook om gevraagd tijdens het inchecken. Soms gaat men hierbij over tot het maken van een kopie.
Het hotel kan het soort identiteitsbewijs en het nummer ervan noteren. De kern is dat hoteleigenaren wettelijk verplicht zijn uw identiteit vast te stellen. In het buitenland kan het voorkomen dat er gevraagd wordt het paspoort of de identiteitskaart in te leveren, dit raden wij af om identiteitsfraude te voorkomen.
Ongeldige documenten voor identificatie
U kunt zich niet identificeren met: willekeurige pasjes en kaarten, zoals een ov-kaart, bromfietscertificaat of pinpas; een verlopen identiteitsbewijs; een kopie of foto van uw identiteitsbewijs.
Standaard paspoortcontrole op Schiphol
Als je uit een niet-Schengenland aankomt in Nederland, moet je ook je paspoort laten controleren. De paspoortcontrole wordt op Schiphol uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.
Of je samenwoont of getrouwd bent, maakt daarbij niets uit. Een bank of kredietverstrekker vraagt meestal om een handtekening van je partner. De voorwaarden verschillen wel per kredietverstrekker. Hierdoor lukt het soms tóch een lening af te sluiten zonder toestemming van je partner.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
Signalen van fraude met DigiD
U ziet 1 of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten staan. U ontdekt op mijn.overheid.nl dat uw gegevens bij de overheid zijn gewijzigd. Nadat u heeft ingelogd op www.digid.nl ziet u in uw gebruikshistorie dat er is ingelogd op een moment dat u dat niet heeft gedaan.
Tijdens het inchecken dient u zich te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). Op verzoek van het beveiligingspersoneel, dient u een geldig legitimatiebewijs te tonen.
Uw Nederlandse rijbewijs buiten Nederland
Buiten Nederland kunt u met een Nederlands rijbewijs niet laten zien wie u bent (identificeren of legitimeren). U kunt zich in het buitenland alleen legitimeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Wanneer heb ik een ID kaart of een paspoort nodig? Nederland: In Nederland is er identificatieplicht. De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt.
Volgens de wet moet je vanaf 14 jaar altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. Als het nodig is, moet je je kunnen legitimeren met dit document. Een kopie tonen mag dus niet, want dat is GEEN geldig legitimatiebewijs. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over geldige legitimatiebewijzen.
Waarom we je identiteit verifiëren
achtergrondcontroles uit te voeren waar toegestaan onder de toepasselijke wetgeving. te achterhalen of een kwaadwillende persoon/organisatie een account heeft gekaapt. veiligheids- en beveiligingskwesties te onderzoeken, zoals mishandeling, beroving of frauduleuze activiteiten.
Kopieën van belangrijke documenten
Maak kopieën van je paspoort, ID-kaart, visum, verzekeringspolis en andere belangrijke documenten. Bewaar deze op een veilige plek, gescheiden van de originelen.
De NVWA controleert of horeca-ondernemers hygiënisch werken en op een veilige manier met voedsel omgaan. Daarom voeren we inspecties uit bij horecagelegenheden. De resultaten van onze inspecties zijn openbaar.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Gegevens afschermen op kopie ID
Om uw BSN en pasfoto onzichtbaar te maken, kunt u de KopieID-app van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebruiken. Hiermee kunt u zelf kiezen welke gegevens u afschermt. Op een papieren kopie kunt u ook zelf bepaalde gegevens onleesbaar maken.
Het documentnummer, de pasfoto en het bsn moeten goed leesbaar zijn. U bewaart deze kopie in uw administratie voor eventuele controles, bijvoorbeeld door de Nederlandse Arbeidsinspectie. U moet de kopie bewaren tot minstens 5 jaar na het kalenderjaar waarin de werknemer uit dienst is gegaan.