De gemiddelde omzet van een cafetaria ligt tussen 130.000 en 140.000 euro. De omzet van een fastfoodrestaurant rond twee miljoen euro. Een lunchroom komt uit op 200.000 euro.
Voorbeeld: een lunchroom is 6 dagen per week geopend en is 4 weken per jaar gesloten vanwege vakantie en feestdagen. Er komen gemiddeld 30 klanten per dag. 30 klanten per dag x gemiddelde besteding van € 15 = € 450 per dag x 6 dagen = € 2.700 per week x 48 weken = € 129.600 omzet per jaar.
Foodretail doet gemiddeld 8.500 euro, restaurants zitten op 4.000 euro per vierkante meter per jaar. Met de toenemende verzakelijking van de branche, drijft de horeca steeds meer op harde data.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent.
In 2019 bedroeg het gemiddelde bedrijfsresultaat in de horeca 14,7 procent. Dit betekent dat op elke euro omzet gemiddeld bijna 15 cent winst wordt gemaakt. De kosten zijn gemiddeld 85,3 procent van de omzet.
Het hangt namelijk sterk af van het soort producten dat je aanbiedt en in welke branche jouw bedrijf actief is. Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen.
Het is een streven voor een gezond horeca bedrijf om rond de 30% inkoop te zitten. Bij drank ligt dat percentage wat lager, daar is een percentage van 20% gezond.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
Het volgende simpele rekenvoorbeeld laat zien dat elke euro omzet de horecaondernemer 1,3 euro kost. Rekenvoorbeeld: een gemiddeld café-restaurant met 100% full-service concept en 70 zitplaatsen haalde voor de Coronacrisis een gezond rendement van 10% bij een omzet van €35.000 per maand (€420.000 per jaar).
Terwijl de gemiddelde brutowinstmarge in alle bedrijfstakken in het eerste kwartaal van 2022 45,81% bedroeg, was dat slechts 18,98% in de levensmiddelen- en drankensector. Evenzo bedroeg de gemiddelde EBITDA-marge 19,69% in hetzelfde tijdsbestek, maar slechts 11,13% in de sector voeding en dranken.
De kosten om een restaurant te beginnen liggen gemiddeld tussen de 50.000 € en 100.000 €. Hiervan is de aanschaf van de apparatuur, keukengerei en meubilair voor in de keuken de grootste kostenpost. Andere kosten zijn locatie (kopen of huren en borg), inrichting, technologie, voorraad en personeel.
Loetje heeft hoogste gemiddelde omzet
Website Food Inspiration becijferde recent ook welke restaurantketen de hoogste gemiddelde omzet per vestiging weet te realiseren. Daarbij scoort biefstukrestaurant Loetje duidelijk het hoogst, met een gemiddelde omzet van € 4,3 miljoen per jaar.
Als mooi streven voor je eerste jaar als ondernemer raden zij in ieder geval een omzet van 35.000 euro aan, op jaarbasis. Dat is dan gelijk aan een modaal inkomen. Wil je daarna ook een praktijkruimte huren, aan je pensioen en gezonde reserves bouwen dan moet je op jaarbasis aan 60.000 á 70.000 euro omzet denken.
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) presenteerde een overzicht van de arbeidskosten per bedrijfstak in Nederland. De horeca staat in dit overzicht onderaan. Een gemiddelde werknemer kost gemiddeld €18,- per uur aan arbeidskosten.
In de horeca is een brutowinstmarge van 70 procent gangbaar. Daarbij is de inslag 30 procent, en de totale verkoopprijs 100 procent. Dit is niet in steen gebeiteld, omdat de prijzen ook in evenwicht moeten zijn. Gasten verwachten bijvoorbeeld dat een voorgerecht goedkoper is dan een hoofdgerecht.
In de meeste gevallen ligt de huur in de horeca rond de 8 tot 10% van de omzet. Als het goed is heb jij je huiswerk gedaan. Je weet waar je je doelgroep kunt vinden en waar je dus een pand kunt huren.
Gemiddeld genomen is een rendabiliteit van 5 tot 10% een indicatie van een gezond bedrijf. Je maakt dan op elke geïnvesteerde euro 0,05 tot 0,10 euro winst.
Als het totaal aantal werknemers van de groep meer dan 250 is, bent u een grote onderneming. Of de jaaromzet hoger is dan 50 miljoen euro en het jaarlijks balanstotaal hoger is dan 43 miljoen euro. Ook hier moet u de cijfers van eventuele verbonden- en partnerondernemingen meetellen.
Je kunt heel veel omzet behalen en toch verlies lijden. Omzet, dat zijn de opbrengsten inclusief de btw. De winst van je bedrijf bereken je door de kosten van de opbrengsten af te trekken. De kosten zijn dus belangrijk als je de winst van je bedrijf berekent.
Een broodje waar niet zo veel handelingen voor nodig zijn. Daarom reken ik er 70 procent marge bovenop de inkoopprijs. Bij broodjes met veel handelingen hanteer ik een marge van 72 procent.
De gemiddelde winst (GW) is het verschil tussen de verkoopprijs (P) en de kostprijs (GTK) en kan ook worden berekend door de totale winst (TW) te delen door de afzet (q).