In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel vitamine K1: Boerenkool: 817 microgram per 100 gram. Spinazie: 387 microgram per 100 gram. Broccoli: 156 microgram per 100 gram.
Vitamine K1 zit vooral in groene groenten, vooral boerenkool, spinazie, spruitjes en broccoli. Andere groene groenten, zoals sla of sperziebonen bevatten veel minder K1. De opname hieruit in ons spijsverteringskanaal varieert van 5% (spinazie) tot omstreeks 10% (broccoli) en vereist ook dat de maaltijd wat vet bevat.
Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen bevatten juist weer weinig vitamine K. Eenvoudig gesteld komt het erop neer dat Nederlanders in de winter meer kool eten en dus een hogere vitamine K-intake hebben dan in de zomer, wanneer juist veel saladegroenten op het menu staan.
Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli, maar ook in kleinere hoeveelheden in plantaardige oliën, fruit en zuivelproducten. Vitamine K2 vind je ook in zuivelproducten, eieren, vlees en granen. Bij het koken gaat er niet veel vitamine K verloren.
Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 10.2 microgram vitamine K, ongeveer een tiende van wat een volwassene dagelijks nodig heeft.
Vitamine K1: De hoeveelheid Vitamine K1 in Nederlandse kaas varieerde in de studie van 4,9 nanogram per gram (halfvolle kwark) tot 46,8 nanogram per gram (Loverendale kaas van rauwe melk).
Als uw INR waarde schommelt tijdens het gebruik van coumarines, dan is het belangrijk om dagelijks een constante hoeveelheid vitamine K binnen te krijgen. Als u voedsel met weinig vitamine K eet of een sterk wisselend voedingspatroon heeft, kan dit de oorzaak zijn dat uw INR waarde schommelt.
Bij hoge INR waarden zal de trombosedienst onmiddellijk maatregelen nemen en de patiënten opbellen met adviezen. Dit advies kan gaan van het niet innemen van de antistollingsmedicijnen tot het innemen van vitamine K om de stolling sneller te corrigeren.
Oorzaken te hoge of lage INR-waarde
Ziekteverschijnselen zoals koorts, diarree, overgeven. Gebruik van voedingssupplementen, kruidenpreparaten of multivitaminen (met vitamine K) Een ander voedingspatroon (door vakantie, een dieet of het eten van veel vitamine K-rijke/-arme groenten)
Weinig fastfood
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen.
Een vitamine K tekort bij volwassen kan voorkomen bij langdurig medicijngebruik, zoals antibiotica. Lees meer over de oorzaken en symptomen van een vitamine K tekort bij volwassenen. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij een langdurig hoge inname van vitamine K.
Hoeveel vitamine K zit er in een ei? Eiwit bevat geen vitamine K, maar eigeel wel. In 100 gram eidooier zit 2,1 microgram vitamine K. Een eidooier weegt zo'n 20-25 gram, wat betekent dat een eitje eten je 0,42-0,53 microgram vitamine K oplevert.
Daarnaast vind je vitamine K in dierlijke producten zoals boter, kaas, kippenborst en orgaanvlees. Ook fruit bevat kleine hoeveelheden vitamine K. Welk fruit bevat de meeste vitamine K? Een kiwi, bijvoorbeeld.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Vitamine K is 1 van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. Een deel van de vitamine K die je dagelijks nodig hebt worden door de bacteriën in je dikke darm gemaakt. Je lichaam doet dit al vanaf dat jij ongeveer 3 maanden oud bent.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie.Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Groene bladgroenten
Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt.
Sinaasappels en andere citrusvruchten met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijke bloedverdunners die de capillaire wanden versterken en de opbouw van plaque tegengaan, twee van de oorzaken van een slechte bloedsomloop.