De iPhone heeft een instelling die veroudering van de batterij tegengaat doordat je iPhone kortere tijd helemaal opgeladen blijft. Op basis van je dagelijkse oplaadroutine wordt het apparaat alleen verder dan 80% opgeladen als je het apparaat nodig hebt.
Als je ervoor kiest om de limiet in te stellen zal de iPhone stoppen met opladen zodra de 80% wordt aangetikt. Dit houdt in dat de accu nooit tot 100% wordt opgeladen, wat iets beter is voor de batterij. Wil je de levensduur van de iPhone-accu verlengen, maar wel opladen tot 100%?Kies dan voor geoptimaliseerd opladen.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Je kunt je iPhone elke nacht opladen, zelfs als de batterij niet volledig leeg is. iPhone stopt automatisch met opladen wanneer de batterij volledig is opgeladen, dus het is veilig om je iPhone 's nachts aan een oplader te houden. Het opladen wordt automatisch hervat als je batterijniveau onder de 95 procent daalt.
Het is niet slim om de accu in één keer helemaal op te laden (tenzij je de smartphone voor de eerste keer gebruikt). Houd de lading altijd tussen de 40 en de 80 procent. Daarmee loopt de gebruiker een kleine kans de accu te veel te ontladen of juist te veel op te laden.
Bij EV batterijen die zich doorgaans tussen de 20 en de 80 procent accu-percentage bevinden, blijft de chemische structuur langer gezond dan bij een batterij die regelmatig helemaal volgeladen of juist helemaal leeg is.
Door de batterij niet helemaal volledig op te laden tot 100% of helemaal leeg te laten lopen tot 0%, worden de laad- en ontlaadcycli niet volledig gebruikt, waardoor de levensduur van de batterij wordt verlengd. Door de batterij in een gematigd bereik te houden, behoudt deze zijn capaciteit beter.
Uw telefoon laadt wel op maar niet tot 100%
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Je telefoon volledig opladen naar 100% brengt 10 keer zo veel slijtage toe aan de batterij dan opladen naar 70%. Laad je telefoon dus alleen tot 100% op als het echt moet. Het is dus het beste om je telefoon nooit verder op te laden dan 70%. Ook lager dan 30% gaan heeft negatieve gevolgen voor je batterij.
Mythe 2: je moet hem helemaal laten leeglopen
Niet dus, maar het kan ook geen kwaad. Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn wel schade toebrengen aan de batterij, maar je smartphone af en toe eens per ongeluk laten leeglopen is helemaal niet erg.
Elke iPhone met een batterijcapaciteit van 80% of meer is in optimale conditie. Apple levert batterijen met overcapaciteit. Zit jouw batterij op 100% capaciteit, dan gebruikt hij niet al zijn potentiële vermogen. Zolang het percentage op 80% zit, is er niks aan de had.
Bij normaal gebruik neemt de batterijconditie van een iPhone elke twee jaar met ongeveer 15% af. Na twee jaar is de batterijconditie dus gemiddeld 85% en kun je er nog eens twee jaar ongestoord mee vooruit, voordat de ondergrens van 70% wordt bereikt.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
iPhones kunnen niet meer echt overladen worden: ze houden bij 100 procent gewoon op met laden. Maar laat je je iPhone aan de lader zitten tijdens het gebruik, dan loopt de batterij weer een klein beetje leeg, en laadt 'ie weer een klein beetje op, etc.
Om snel te laden heb je een iPhone 15-model nodig met een USB-C-kabel zoals de kabel die in de doos werd meegeleverd of een eerder iPhone-model met een USB-C- naar Lightning-kabel en een van deze adapters: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W,* 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Hoe lang moet je iPhone de eerste keer opladen? We raden je aan om je nieuwe iPhone de eerste keer volledig op te laden, dus echt tot 100 procent. Dit kun je in principe direct doen nadat je de telefoon hebt gekregen, maar ook na het eerste gebruik.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Als je je telefoon tijdens het laden intensief gebruikt, is dat namelijk erg slecht voor de accu. Je verstoort zogezegd de laadcyclus. Dat kan ervoor zorgen dat bepaalde cellen sneller slijten dan andere, met een onvoorspelbare batterijduur als gevolg.
Don't 1: Laad nooit je telefoon volledig op.
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
'Geoptimaliseerd opladen' wordt alleen ingeschakeld als de kans groot is dat je iPhone voor langere tijd wordt aangesloten op een oplader. Het algoritme heeft tot doel ervoor te zorgen dat je iPhone nog volledig opgeladen is wanneer deze van de oplader wordt gehaald.
Over het algemeen kun je stellen dat dit ongeveer 1 tot 2% per maand is. Maar dat een batterij relatief snel naar 93% schiet en hier vervolgens 6 maanden op vast blijft staan hebben we ook vaak meegemaakt.