Mentaal sterker worden
Gezond eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen zijn belangrijke onderdelen. Een gezond lichaam is belangrijk. Er is nog iets anders wat belangrijk is maar wat we tegelijkertijd vaker over het hoofd zien: je mentale gezondheid. Veel mensen ervaren een vorm van mentale uitputting.
Mentaal sterke mensen kunnen oprechte vreugde en opwinding ervaren bij andermans succes. Zij zijn niet jaloers of afgunstig als anderen succesvol zijn. Wel merken zij op wat die ander succesvol maakt en nemen dat mee in hun eigen houding, gedrag en daden. Zij zijn bereid hard te werken voor hun eigen kansen op succes.
Er zijn flink wat theorieën rondom mentale weerbaarheid, die eigenlijk allemaal zeggen dat een hoger energieniveau en positieve emoties je mentaal weerbaarder maken. Daarbij spelen zogenaamde persoons- en werkgebonden hulpbronnen een belangrijke rol.
Veel mensen denken bij weerbaarheid allereerst aan fysieke kracht, maar het gaat veel meer om een mentale gesteldheid. Weerbaarheid is onder te verdelen in vier vlakken: motorische weerbaarheid, sociale weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en mentale weerbaarheid.
Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je beter omgaan met tegenslagen.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Emotionele weerbaarheid gaat om je innerlijke wereld en de bewustwording van je eigen emoties. Leren om je gevoelens te herkennen en ruimte maken voor zelfreflectie en negatieve emoties. Door het bewustzijn hiervan wordt je emotionele bewustzijn gestimuleerd.
De Britse psycholoog Peter Clough geeft aan dat mentale weerbaarheid uit vier elementen bestaat: uitdaging, vasthoudendheid, controle en vertrouwen.
Bij weerbaarheid gaat het onder andere over grenzen stellen, grenzen herkennen en erkennen. In de JGZ Richtlijnen is hier veel over te vinden en die bieden een goede handreiking voor de basis van je adviezen. Werken aan weerbaarheid betekent ook dat je zelf steeds bewust bent van je eigen grenzen.
Mentaal gezonde mensen zijn gelukkiger, hebben betere school- en werkprestaties, zijn creatiever, hebben meer vrienden, weten beter om te gaan met stress en pijn en hebben meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing. Zij zijn minder vatbaar voor stress, depressie en angst.
Bij mentale ongezondheid kan iemand last hebben van klachten zoals stress, angst of eenzaamheid. Het kunnen echter ook psychosomatische klachten zijn, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken.U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Ga naar buiten: het bos in of naar het strand.Lees een boek terwijl je tegen een boom zit, loop met je blote voeten over het strand, maak een fikse wandeling; ofwel: maak contact met de natuur. Je zult merken dat je energie meteen lichter voelt door dit te doen. Vind in huis een manier om te aarden.