Je weet het misschien niet, maar bij iedereen heeft wel eens last van apneu tijdens het slapen. Dit komt doordat in de meeste gevallen jij je onbewust bent van wat er gebeurt tijdens je slaap. Wanneer je vaker dan 10 keer per uur een ademstop hebt wordt het problematisch en spreken we van slaapapneusyndroom.
De apneus kunnen tien tot maar liefst veertig keer per uur voorkomen. Zo komt u niet in een diepe slaap en ontwikkelt u ongemerkt een structureel slaaptekort met elk uur dat u slaapt. En elke keer krijgen uw organen te weinig zuurstof.
Als je langer dan 10 seconden niet ademt terwijl u slaapt, is dat officieel een apneu. Als dit meer dan 5 keer per uur voorkomt, wordt het opletten. Bij meer dan 15 keer per uur heb je een serieuze aandoening.
De belangrijkste verschijnselen van OSA gedurende de slaap zijn ademstops (apneus) en snurken (vraag het uw partner of een huisgenoot). Het belangrijkste verschijnsel van OSA overdag is overmatige slaperigheid. Hieronder staan de verschijnselen die 's nachts en overdag kunnen voorkomen.
Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel.
Tot 5 ademstops per uur is normaal, tussen 5 en 15/u is mild verhoogd en boven de 15 per uur is dusdanig verhoogd dat behandeling overwogen dient te worden. Elke ademstop kan gepaard gaan met een ontwaakreactie, waardoor patiënten geen goede diepe slaap hebben.
Iedereen heeft enkele adempauzes tijdens de slaap. Treden er teveel en/of te lange pauzes op waarbij de ademweg dichtvalt, dan spreken we van een Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS).
Apneu wordt versterkt door slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Ze zijn van invloed op de ademhaling. Het onrustige slapen door Apneu kan dus niet met slaapmiddelen worden onderdrukt. Het verergert de Apneu juist.
Hoe beangstigend het ook kan klinken, plotseling overlijden is een reële "bijwerking" van slaapapneu. Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu.
De gevolgen van slaapapneu
Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten. Het slaapapneusyndroom kan ook overspannenheid (burnout), verwardheid en depressies veroorzaken.
Een CPAP-kussen (ook wel slaapapneu-kussen) is speciaal ontworpen om u een comfortabele nacht te bezorgen. De uitsparingen aan de zijkanten van het kussen zorgen dat het masker en de slang van uw CPAP-apparaat meer bewegingsruimte hebben. Dit leidt tot meer comfort tijdens de nachtrust.
Na de operatie kunt u daardoor een tijdje een vreemd, doof, tintelend gevoel in de onderlip hebben. Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken.Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
Bij boezemfibrilleren of atriumfibrilleren klopt het hart niet regelmatig. Eén van de oorzaken van deze hartritmestoornis kan slaapapneu zijn.
Er zijn drie typen slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen: Obstructief Slaapapneu (OSA), Centraal Slaapapneu (CSA) en gemengde of complexe slaapapneu.
Vaak heerst de gedachte dat alleen mannen aan slaapapneu lijden. Dat is absoluut niet het geval. Ook vrouwen kampen wel degelijk met deze slaapstoornis. Slaapapneu komt wel vaker aan het licht bij mannen dan bij vrouwen.
Soms is dit zo ernstig dat het ademhalen helemaal niet meer mogelijk is en er een ademstilstand (apneu) ontstaat. Wanneer deze ademstilstand langer duurt dan 10 seconden, noemen we het een apneu. Bij mensen met ernstige slaapapneu kunnen we vaak meerdere adempauzes meten die langer zijn dan 1,5 minuut.
Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)
Bij het OSAS komen de adempauzes doordat spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en weke delen in de keel de ademhaling blokkeren. Dan sturen de hersenen een alarmsignaal naar het lichaam om wakker te worden, en worden mensen hier vaak 's nachts wakker van.
Mensen met onbehandeld apneu mogen niet autorijden. De wettekst is eigenlijk vrij helder. Centraal hierin staat het optreden van ademstops, weergegeven als de AHI (Apneu Hypopneu Index), het aantal (bijna) ademstops gemiddeld per uur.
Hyperventilaties komen niet alleen overdag voor, maar ook tijdens de slaap. Mensen die 's nachts hyperventileren doen dat vaak volledig onbewust. Zij worden wakker met een onwel gevoel en zeggen vaak paniekerig te zijn. De ademhaling is zonder het te weten op hol geslagen.
Mensen die de diagnose slaap apneu hebben gekregen mogen weer autorijden na twee maanden succesvolle behandeling. Voor mensen met rijbewijs categorie C (vrachtwagens) en/of D (bussen), geldt dat er minstens 3 maanden een succesvolle behandeling nodig is.