Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft brood het langst zacht en mals. De broodzak waarin het brood bij de bakker is verpakt, is een speciale paraffine- broodzak. Hierin kan brood blijven ademen en wordt beschermd tegen uitdroging.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Wikkel het brood in plastic of aluminiumfolie.
Het werkt het best als je de papieren zak vervangt door een plastic zak of aluminiumfolie.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Wat is nou beter om je eten af te dekken: vershoudfolie of aluminiumfolie? Het zal je verbazen: aluminiumfolie is echt superslecht voor het milieu. Bij de productie van aluminiumfolie wordt namelijk veel energie gebruikt. Bovendien is aluminium over het algemeen goed te recyclen, maar aluminiumfolie nou net niet.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Volgens de woordvoerder van aluminiumfoliefabrikant Toppits maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn.
De verschillen tussen aluminiumfolie en bakpapier zijn groot: aluminiumfolie houdt goed warmte vast, bakpapier zorgt dat koekjes en cake niet aanbakt. Bakpapier kan in de magnetron, aluminiumfolie kan in de oven hogere temperaturen aan dan het bakpapier.
Afdekken van gerechten
Door gerechten af te dekken met aluminiumfolie tijdens het bakken, wordt vocht vastgehouden. Door een vel folie losjes over een gerecht te plaatsen, wordt voorkomen dat de bovenkant bruin wordt terwijl de rest van jouw gerecht blijft bakken.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.
Ga je zelf brood bakken? Je wilt natuurlijk genieten van een lekker knapperige korst. Hiervoor is het belangrijk dat de condens die vrijkomt tijdens het afkoelen kan ontsnappen. Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals.
Brood invriezen:
Neem een vers brood, steek het in een plastic diepvrieszakje of laat het in de paraffine-broodzak, en vries het in. Ideaal voor je lunchpakket, is om kleinere porties in te vriezen. Haal het pakketje de avond voordien uit de diepvriezer, en laat het op kamertemperatuur ontdooien.
Aluminiumfolie is hittebestendig, dus geschikt om in de oven te leggen en bijvoorbeeld op de barbecue. Ook kun je er gerechten mee warmhouden. Plastic vershoudfolie kan niet tegen hitte – maar daarmee kun je een gerecht wel zo goed als luchtdicht afsluiten.
Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen. Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Simpele scheikunde
Nee, de aluminiumfolie en het vaatwastablet zorgen samen voor een chemische reactie, waardoor de aanslag verdwijnt en je bestek weer helemaal gaat glimmen. De reactie is bijna hetzelfde als de techniek van het oppoetsen van zilver.
Waarom aluminiumfolie in de vaatwasser doen? Verminder witte vlekken op glazen en bestek: Kalkaanslag is vaak de oorzaak van de witte vlekken die ontstaan op uw glazen en bestek na het doorlopen van de vaatwasser.
Klassieke aluminiumfolie heeft twee kanten: de ene is mat, de andere is glanzend. Als je aluminiumfolie gebruikt om voedsel in te pakken, dan is het antwoord eenvoudig. Je kunt namelijk beide kanten van Toppits® aluminiumfolie gebruiken om voedsel vers te houden.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.