De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening wat koeler aan.
Een licht donker contrast in je kleding noemen we ook wel het contrastniveau. Met contrastniveau bedoel ik het verschil tussen lichte en donkere kleuren. Hoe groter het verschil, hoe groter het contrastniveau. Zwart en wit liggen het verst uit elkaar en hebben daarom het grootste licht donker contrast.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen. Deze kleuren hebben een kalmerend, ontspannen effect en doen het goed bij de meer introverte mensen, die van rust, ruimte en duidelijkheid houden.
Complementaire kleuren contrasteren, maar vullen elkaar ook aan. Rood is de complementaire kleur van groen, geel staat tegenover violet en oranje is complementair aan blauw. Als we complementaire kleuren in dezelfde ruimte toepassen, vragen ze gewoon om aandacht.
Goed contrast begint bij een contrastverhouding van 3:1 voor grote of vette letters en 4,5:1 voor gewone tekst. Als er geen contrast is, is de verhouding 1,0:1. Bij maximaal contrast is de verhouding 21,0:1. Maximaal contrast is overigens niet het best leesbaar.
De complementaire kleuren rood en oranje zijn bijzonder geschikt bij donkergroen. De combinatie met de helderrode tinten zorgt voor een totaalbeeld dat er niet al te somber uitziet. Rood en oranje zorgen voor een harmonieus contrast dat een gevoel van frisheid geeft.
Een doffe kleur contrasteert sterk met een felle kleur. Dat wordt kwaliteitscontrast genoemd. De kleur geel bijvoorbeeld kan heel fel zijn maar ook heel dof. In de figuur hiernaast wordt een groot contrast tussen helder geel en matter geel zichtbaar.
Primaire kleuren: rood, geel en blauw.Het zijn de drie basis-ingrediënten om álle andere kleuren te mengen.Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren.
De internationale verfproducent Dulux Paints hield een grootschalige enquête met respondenten uit dertig verschillende landen en kon concluderen dat maar liefst 42 procent van de ondervraagde mannen en 30 procent van de vrouwen dezelfde favoriete kleur hebben. En die kleur is blauw.
Oranje: opgewekt, vriendelijk, speels, motivatie, moed, actief en positief. Deze kleur werkt converterend en wordt daarom vaak gebruikt voor CTA's in een website.
Contrast creëren met complementaire kleuren
Kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, worden complementaire kleuren genoemd. Deze kleuren (blauw en oranje, groen en rood, paars en geel) geven het sterkste contrast.
Groen is een zeer expressieve en karaktervolle kleur, net zoals blauw en geel. Als je deze kleuren samen gebruikt, versterken ze elkaar. Werk je plafond of andere elementen gerust af met neutrale beige tinten.
Zwart en wit
Met zwart kun je een kleur versterken en met wit juist afzwakken.
Grijs is apart: het behoort niet tot de primaire, secundaire of tertiaire kleuren en heeft geen complementaire kleur. Net als bij zwart is er dezelfde discussie over of grijs een “echte kleur” is.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Een hoog contrast van tekst ten opzichte van de achtergrond zorgt ervoor dat kleurenblinden en slechtzienden de tekst makkelijk kunnen lezen. Veel mensen lezen ook op een mobiel toestel (smartphone of tablet) met een klein scherm onder slechte lichtomstandigheden. Contrast is voor iedereen belangrijk.
De kleurencombinaties die over het algemeen als het best leesbaar worden getypeerd zijn: zwart op wit. (donker)blauw op wit. zwart op geel.
Blauw combineren met een contrasterende kleur
Blauwe tinten vormen een mooi contrast met gele kleuren. Door deze 2 tinten te combineren, versterken ze elkaar en geef je je interieur een meer stoere uitstraling.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Zwart combineren met blauw
Er wordt wel eens gezegd dat zwart niet met blauw mag worden gemixt, maar er is niets zo elegant als de combinatie van deze twee tinten. Het zijn beide donkere en koele tinten, allebei super chique en tijdloos: je kunt ze niet verkeerd combineren!