Waarom een maximumleeftijd voor ogen laseren? Strikt gezien staat er geen ouderdomsgrens op een laserbehandeling. Wel is het zo dat mensen vanaf de leeftijd van 45 jaar presbyopie of ouderdomsverziendheid ontwikkelen, waardoor men een leesbril nodig heeft.
Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.
Het resultaat van een behandeling is blijvend
Het risico dat uw ogen er in de toekomst er weer op achteruit gaan, is nihil. Het resultaat van een behandeling is daarom blijvend.
Geen een behandeling is 100% zonder complicaties. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat slechts een klein percentage last krijgt van complicaties. De meest voorkomende complicatie is de kans op droge ogen. Dit kan in de meeste gevallen worden verholpen met oogdruppels.
De kans dat u een nabehandeling nodig heeft na een geslaagde ooglaserbehandeling is klein. Minder dan 5% van alle patiënten heeft een nabehandeling nodig. Daar staat tegenover dat een grote meerderheid ook jaren later nog steeds melding maakt van een verbeterd, scherp gezichtsvermogen.
Een vraag die vaak terugkomt, is hoe oud men idealiter is bij een ooglaserbehandeling met de LASIK-techniek of andere technologieën. Samengevat moet de patiënt minstens 18 jaar zijn. De maximumleeftijd wordt gebruikelijk op 50 jaar gelegd.
Te oud voor ooglaseren? Het bijzondere van ooglaserbehandelingen is dat er in principe geen maximale leeftijdsgrens is bepaald. Naarmate u ouder wordt, is het niet uw leeftijd die van invloed is op een behandeling, maar de gezondheid van uw ogen die telt.
Volgens andere studies krijgt één op de vijf of zelfs de helft van de patiënten last van droge ogen na ooglaseren. Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Mensen met ongecontroleerde auto-immuunziekten zoals Lupus of een familiegeschiedenis van keratoconus kunnen meer vatbaar zijn voor complicaties met ooglaseren. Mensen met diabetes of andere gezondheidsproblemen kunnen geschikt zijn, afhankelijk van hun specifieke situatie.
Veel mensen gaan naar buitenlandse klinieken om hun ogen te laten laseren. Vaak wordt gedacht dat een ooglaserbehandeling in Turkije veel goedkoper is dan in Nederland. Tegenwoordig is het prijsverschil veel lager en het blijkt meestal toch praktischer om voor een ooglaserbehandeling in eigen land te kiezen.
Veelgestelde vragen. Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling? Nee, de angst voor blindheid is niet reëel. Met de laser wordt alleen het hoornvlies bewerkt, het voorste laagje van uw oogbol.
U voldoet aan de algemene voorwaarden maar ooglaseren is bij u niet mogelijk. U bent jonger dan 55. Uw oogafwijking ligt tussen -8.00 en -20.00, +2.00 en +14.00 of is maximaal 7.50 dioptrie bij een cilinderafwijking.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Douchen en water
Het is niet verstandig om, tot ongeveer twee weken na de behandeling, niet heet te douchen, naar een sauna, zwembad of stoombad te gaan. Bij het douchen is het verstandig om producten te vermijden zoals scrubs.
Nee, een ooglaserbehandeling is niet pijnlijk. Tijdens de ooglaserbehandeling wordt gezorgd voor een goede pijnstilling. Ook na de behandeling krijgt u pijnstillers mee naar huis. U kunt na de behandeling het gevoel hebben van een zandkorrel in het oog.
Wat kost ogen laseren? De kosten voor ogen laseren lopen zeer uiteen per kliniek. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €1.250,- en €2.000,- per oog. De prijs is afhankelijk van de gekozen methode, gebruikte apparatuur en ervaring van de artsen.
De Consumentenbond stelde de onderstaande checklist samen waar een betrouwbare ooglaserkliniek aan moet voldoen. Oogziekenhuis Focuskliniek voldoet aan al deze eisen.
Draag bij zonnig weer altijd een zonnebril gedurende de eerste zes maanden na de behandeling. Dit om de werking van uv-straling tegen te gaan. Sterke uv-straling kan het effect van de laserbehandeling verminderen.
Met ooglaseren kunnen we refractieafwijkingen als verziendheid, bijziendheid of een cilinderafwijking corrigeren. Een ooglaserbehandeling is pijnloos. Uw oog wordt verdoofd met oogdruppels zodat u van de behandeling niets zult voelen.
Nog steeds is de visie van dokter De Haas verankerd in de huidige cultuur van het ziekenhuis; ondernemen met ambitie, hard werken en op topniveau presteren maken dat Het Oogziekenhuis Rotterdam vandaag de dag bekend staat als hét toonaangevend oogheelkundig centrum in Nederland.
Afhankelijk van de ooglaser techniek die wordt toegepast, ontvangen uw hersenen minder zenuwprikkels wanneer uw oog droog is en/of wordt. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen die een IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling hebben ondergaan, te maken hebben met droge of geïrriteerde ogen.
Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.
Bijziendheid is ook prima te corrigeren met een ooglaserbehandeling. De laserbehandeling is erop gericht om de voorzijde van het hoornvlies te corrigeren. Het licht valt na een ooglaserbehandeling goed op uw netvlies, waardoor u ook in de verte scherp ziet.
Vaak wordt gezegd dat het hebben van slechte ogen erfelijk is. Vaak lijkt dit ook zo, aangezien in gezinnen waar de ouders een bril dragen de kinderen dit ook moeten. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat het hebben van slechte ogen erfelijk is. Wel kan je een aandoening van het netvlies of de oogzenuw erven.