Warmte uitslag is een (jeukende) huiduitslag die ontstaat na blootstelling aan (extreme) warmte. Warmte uitslag staat ook bekend als “hitte uitslag”, “warmte-allergie” , “zweetuitslag” of “warmte bultjes” . De Engelse benaming is “prickly heat” of “sweat rash”. De medische term voor warmte uitslag is miliaria.
De vrouw uit Florida vertelt aan Amerikaanse media hoe ze drie jaar geleden allergisch werd voor haar eigen zweet en tranen. Daardoor krijgt ze netelroos, een heftige, pijnlijke uitslag, die uren of zelfs dagen aan kan houden. Uit angst om te zweten, gaat ze overdag de deur niet meer uit.
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Zweetuitslag is een veel voorkomende aandoening die op elk moment kan ontstaan. Een natuurlijke gist op je huid, candida genaamd, veroorzaakt irritatie als de natuurlijke balans van je huid is verstoord. Dit kan gebeuren als het zweet uit je klieren niet helemaal verdampt. Je huid kan gaan jeuken en geïrriteerd raken.
Warmte of hitte uitslag resulteert in rode, jeukende, brandende bultjes veroorzaakt door een allergische reactie op de hitte of stress. Warmte-urticaria, ook wel zweetuitslag genoemd, komt voor bij mensen die overgevoelig of extreem gevoelig zijn voor warmte of zweet.
Hitte-uitslag wordt ook wel warmte uitslag of warmte allergie genoemd. Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Warmte uitslag is een (jeukende) huiduitslag die ontstaat na blootstelling aan (extreme) warmte. Warmte uitslag staat ook bekend als “hitte uitslag”, “warmte-allergie” , “zweetuitslag” of “warmte bultjes” . De Engelse benaming is “prickly heat” of “sweat rash”. De medische term voor warmte uitslag is miliaria.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
Wanneer de afvoergangen van je zweetklieren verstop raken, krijg je rode vlekjes of blaasjes op je huid. Dit noemen we zweetuitslag. Zowel een infectie als dode huidcellen kunnen de oorzaak zijn. Je krijgt meestal zweetuitslag wanneer het warm en vochtig is.
Een warmte allergie treedt op in de vorm van een eventueel jeukende huiduitslag. Extreme warmte kan de allergie opwekken en het kan ook gebeuren buiten de zomerperiode. Andere benamingen voor warmteallergie zijn zweetuitslag, warmte bultjes of een hitte/ warmte uitslag. De officiële medische term luidt miliaria.
Hoe lang jouw huiduitslag duurt, hangt geheel af van wat voor type uitslag je hebt. De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen.
Ze zien eruit als kleine spinnetjes. Huisstofmijt kun je met het blote oog nooit herkennen: het diertje is slechts zo'n 0,3 mm groot. Daar heb je dus een microscoop bij nodig.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Jeuk kan uw dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
Soms speelt het droger worden van de huid hierbij een rol, maar ook nier- of leveraandoeningen kunnen de jeuk veroorzaken.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Je kunt huidirritatie herkennen aan een rode en jeukende huid. De huid kan ook licht schilferig en gevoelig zijn. Een huidirritatie gaat meestal vanzelf over. Huidirritatie komt over het algemeen sneller voor bij mensen met een gevoelige huid, droge huid of extreem droge huid dan bij mensen met een ander huidtype.
Chronische stress beïnvloedt zelfs je stofwisseling en je immuunsysteem. Gevolg: het risico op ontstekingen in je lijf neemt toe. Je hebt dan meer kans op een allergie door stress. Mensen met bijvoorbeeld astma ervaren tijdens stressvolle periodes hevigere astma-aanvallen dan normaal.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Stress is echter ook een oorzaak van jeuk. Het kan jeuk doen ontstaan en bestaande jeuk verergeren. Het risico bestaat zelfs dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, die jeuk kan weer aanleiding zijn tot stress, die op zijn beurt weer leidt tot een verergering van de jeuk, etc.