Herdenken is onder meer 'de herinnering aan iets vieren', 'hulde aan een afgestorvene of afwezige brengen'.
Herdenken betekent dan ook letterlijk 'aandacht schenken aan een gebeurtenis uit het verleden'. Het herdenken begint al bij de uitvaart waar herinneringen en mooie verhalen worden opgehaald over de overledene. Maar ook daarna is herdenken een belangrijk onderdeel van het verlies.
Een herdenking gaat over een gebeurtenis; gedenken gaat over mensen aan wie je persoonlijke herinneringen hebt. Herdenken doe je met eerbied, plechtig. Gedenken wordt ingegeven door de warme gevoelens die je koestert voor wie je in ere houdt.
Een ritueel om het kindje te herdenken kan steun geven. Bijvoorbeeld met het aansteken van een kaarsje of een bezoek aan de gedenksteen. Als de herinnering aan het verlies niet te confronterend is, kun je iemand op zijn of haar sterfdag ook herdenken door de plek van het overlijden te bezoeken.
Herdenken en gedenken is herinneren en herinneringen naar boven halen aan de overledene.
vieren (ww) : celebreren, eren, fêteren, gedenken, herdenken, huldigen, roemen, vertroetelen. herinneren (ww) : denken aan, gedenken, herdenken, memoreren.
Iets wat altijd goed doet is een kaartje met een mooie tekst ter herinnering aan de sterfdag, om te herdenken wat die ene persoon voor jouw lieve dierbare heeft betekend. Met jouw mooie en lieve woorden erken je het gemis van de overleden vader of echtgenote, en laat je weten dat je in gedachten dichtbij bent.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.
Herdenkingen in Nederland
Gedurende het gehele jaar vinden er in Nederland herdenkingen plaats die herinneren aan oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties nadien.
"Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."
De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt in de huidige vorm sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Een herdenkingsdienst is een moment waarbij je als nabestaande in alle rust stilstaat bij het verlies van een dierbare. Er worden tijdens de dienst mooie herinneringen opgehaald, vaak aan de hand van foto's, verhalen of muziek. Ook momenten van stilte hebben hierin een belangrijke plaats.
In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd.
Condoleren via Whatsapp
Het is belangrijk om een passende en empathische toon aan te slaan in je bericht. Begin bijvoorbeeld met “Gecondoleerd met het verlies van [naam overledene]”. Je kunt ook persoonlijke herinneringen aan de overledene delen als je denkt dat dit gewaardeerd wordt.
Taalkundige Wouter van Wingerden zocht uit waar het woord en de uitdrukking vandaan komt en hoe je deze moet gebruiken. Letterlijk spreek je met het woord 'gecondoleerd' uit dat je met iemand 'meelijdt'. Een alternatief dat dicht bij de oorspronkelijke betekenis van het woord komt, is 'Mijn medeleven'.
Tips: wat zeg je tegen iemand die dood gaat. Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Professionele hulp inschakelen. Wanneer je veel moeite hebt met het rouwproces en het gevoel hebt dat je er toch zelf niet uitkomt, dan kan psychische behandeling of begeleiding helpen. Bespreek jouw klachten met de huisarts, die kan ervoor zorgen dat je wordt doorverwezen voor passende hulp.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.