Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker of andere soorten suiker. In rietsuiker zitten mineralen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het halen van je dagelijkse behoefte.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Is de ene suiker gezonder dan de ander? Nee, qua gezondheid zit er geen verschil in bietsuiker, rietsuiker of basterdsuiker.
Resumerend is rietsuiker niet gezonder dan gewone suiker. Ook ongeraffineerde/ruwe rietsuiker is niet noemenswaardig gezonder dan bietsuiker. Het is en blijft even zo goed keihard suiker en je bent dan ook niet gezonder bezig als je gewone suiker vervangt met rietsuiker.
Conclusie: is bruine suiker gezonder dan witte suiker? In principe lijkt bruine suiker erg veel op gewone witte tafelsuiker, het is alleen minder bewerkt. Het behoudt bijna alle eigenschappen van gewone tafelsuiker en het effect op de gezondheid is ook vergelijkbaar. Het is daarom niet gezonder dan witte suiker.
In rietsuiker zitten mineralen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het halen van je dagelijkse behoefte. Rietsuiker en kristalsuiker bestaan uit dezelfde bestanddelen (glucose en fructose) en zijn gelijk in calorieën: 4 kcal per gram.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Ten opzichte van gewone biet en rietsuiker heeft palmsuiker wel een streepje voor als het op gezondheidsvoordelen komt. Omdat palmsuiker minder snel in ons bloed wordt opgenomen stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo sterk als bij gewone suiker.
Deze suikerriet komt uit India. De klimatologische omstandigheden voor de teelt van suikerriet is in dit land ideaal te noemen. Dit suikerriet wordt biologisch geteeld volgens de strenge EU-regelgeving voor BIO producten en tot suiker verwerkt.
Verschil tussen suikerbiet en suikerriet
Kristalsuiker wordt gehaald uit de wortel van suikerbieten en rietsuiker wordt gewonnen uit de stengel van de suikerriet. Het sap uit de stengel wordt ingekookt en gekristalliseerd. Suikerriet wordt in meer dan 100 landen verbouwd: voornamelijk in Brazilië, China en India.
In gesloten verpakking is dit product onbeperkt houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar rietsuiker altijd koel en droog.
Er zitten 60 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) rietsuiker. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rietsuiker'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het suikerriet wordt zowel voor de suikerproductie gebruikt als om er alcohol uit te winnen voor het produceren van een mengsel van benzine en alcohol. Ook kan er biodiesel mee worden gemaakt.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Zowel suiker gemaakt van suikerriet (rietsuiker) als suiker gemaakt van suikerbiet (bietsuiker) bestaan uit sacharose, een mengsel van glucose en fructose. Palmsuiker: bestaat grotendeels uit sacharose. Het bevat iets minder calorieën dan biet- en rietsuiker en smaakt minder zoet.
Natuurlijke suikers zijn suikers die niet geraffineerd (gezuiverd) zijn. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop.
Het is de gezondste vorm van suiker, tot zover bekend, omdat het 1) volledig ongeraffineerde suiker is, 2) boordevol goede voedingsstoffen zit (denk aan B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en 3) zeer laag scoort (waarde 30-35) op de Glycemische index, hetgeen betekent dat kokosbloesemsuiker ons veel en lang ...
Agavesiroop wordt gemaakt van de nectar uit de kern van de agaveplant. Dit is een vetplant die groeit in woestijnachtige gebieden in Mexico. De zoete kern wordt geperst tot sap. Dat wordt vervolgens gefilterd en daarna ingedikt.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Geraffineerde suiker is suiker die in de fabriek is gezuiverd. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.