Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Die kan worden vastgesteld d.m.v. een bodemtest. Een pH-resultaat van tussen de 5,5 en 6 classificeert als een licht verzuurde bodem, 1 keer per jaar kalk strooien is dan voldoende. Bodems met een pH onder de 5 zijn zwaar verzuurd en kan je zowel in het voorjaar als het najaar een kalkbeurt geven.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Kalken kan ook prima in het voorjaar
Geen probleem. Doe dit dan aan het einde van de winter (januari of februari) of in het voorjaar alsnog. Kalk strooien kan namelijk het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Kalk zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad stijgt, dat wil zeggen dat de bodem verandert en mossen er niet meer op kunnen groeien. Maar het belangrijkste is dat er van kalk strooien ook een preventieve werking uitgaat.
Strooi na het bekalken wat graszaad over de plekken en het gras zal weer dichtgroeien( de temperatuur moet s'nachts wel boven 5 graden zijn om te kunnen bij zaaien!)
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november).
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
In maart of april kun je nog wel natuurkalk strooien, want dat kun je bijna tegelijk met je natuurlijke bemesting doen. Gebruik je andere kalk, dan kun je het dit jaar beter overslaan, het werkt immers pas na drie maanden.
Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Een vuistregel is om ongeveer 1 kg kalk te gebruiken voor 10 vierkante meter gazon, maar door het bepalen van de pH-waarde van de bodem van uw gazon kunt u de juiste hoeveelheid ook exact bepalen. Maar wees in ieder geval niet bang dat u teveel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober.
In het gazon zit een verstikkende viltlaag
Restanten van het maaiafval kunnen, indien deze niet direct worden afgebroken, een verstikkende viltlaag gaan vormen. Deze laag voorkomt dat de wortels van het gras de benodigde zuurstof tot zich kunnen nemen. Door te verticuteren verwijderd u deze viltlaag uit het gazon.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.