Geef je kind bijvoorbeeld aandacht door met elkaar te praten en samen dingen te doen. Door positief te reageren, zoals met een knuffel, een compliment of een kleine beloning, moedig je je kind aan als het zich goed gedraagt. Je kind voelt zich daardoor gewaardeerd en gezien en krijgt een positief zelfbeeld.
Vaak zie je dat kinderen thuis negatieve aandacht gaan vragen als ze zich vervelen en geen échte aandacht krijgen. Dan gaan ze negatieve aandacht vragen door negatief gedrag te vertonen en door ruzie te maken. Belangrijk is dus om in ieder geval zelf het voortouw te nemen met voldoende positieve aandacht.
draai je hoofd om en maak geen oogcontact. laat geen boosheid blijken door je manier van doen of je gebaren. doe alsof je druk met iets bezig bent of loop de kamer uit. zorg ervoor dat het ongewenste gedrag van je kind geen materiële beloning of een beloning in de vorm van een activiteit oplevert.
ABA - ABA Huis legt uit: Hoe krijg ik de aandacht van de juf?
25 gerelateerde vragen gevonden
Wat doet negeren met een kind?
Negeren als vorm van emotioneel misbruik
Wanneer een ouder het kind vaak en voor een lange tijd negeert, onttrekken ze zich uit deze relatie. Het kind zal zich verlaten, afgewezen, machteloos, ongewenst, onbemind en gefrustreerd voelen.
Wees heel duidelijk met het omschrijven van gedrag als er iets gebeurt dat je niet wilt. Gebruik heldere woorden die leerlingen begrijpen. Een heel simpel voorbeeld. Stel dat een (jonge) leerling door de gang heen glijdt.
Als je kind verwend gedrag vertoont, kan dit gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling, zowel nu als later. Hij kan moeite hebben of krijgen met: Samen spelen.
Kinderen vragen aandacht omdat ze gezien willen worden.
Dat is een basisbehoefte. En soms krijgen ze die aandacht niet. Of ze krijgen de verkeerde aandacht. Wat belangrijk is bij aandacht geven is dat je echte aandacht geeft.
Soms vinden kinderen het lastig om hun gevoelens te verwoorden (dat is iets wat je ze wel kan leren) en daardoor uiten ze hun blije gevoel op een andere manier: juist, door te vragen om meer. Want ze willen dat gevoel vasthouden en vragen daarom alweer om het volgende item op hun verlanglijstje.
Kenmerken kunnen zijn: niet gedurende langere tijd de aandacht bij taken of spel kunnen houden. van de ene bezigheid op de andere overgaan zonder de eerste bezigheid af te maken. dingen kwijtraken.
Je kunt aandacht geven aan je kind door samen te praten en echt te luisteren. Ook kun je je kind complimenten te geven. Door met je kind te praten over gevoelens kan hij leren omgaan met emoties.
Boosheid is één van de emoties die niet zo makkelijk hanteerbaar zijn. Alle kinderen uiten hun boosheid daarom wel eens door brutaal of opstandig gedrag. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of iets respectloos of onbeschofts te zeggen als iets niet mag of lukt.
Negatieve reacties zonder aandacht voor wat een kind goed doet, helpen meestal niet om het gedrag te veranderen. Probeer samen één lijn te trekken in het reageren op lastig gedrag, bijvoorbeeld met leerkrachten of mensen uit de buurt. Hoe eerder je kind leert wat wel en niet kan, hoe beter.