Naast alle vruchten en andere plantaardige stoffen eten orang oetans ook wel eens eieren en jonge vogels die ze uit nesten halen.Heel soms blijken ze zelfs eekhoorns te eten.
Orang-oetans verplaatsen zich vooral in de lucht door de middenlaag van de bomen op het eiland Sumatra. Ze eten en slapen in de bomen en kunnen niet zwemmen. Ze gebruiken hun voeten als handen en hun schoudergewrichten en heupen zijn enorm flexibel.
De orang-oetan heeft een groot hoofd met een prominent mondgebied. Hoewel het gezicht grotendeels haarloos is, kan er zich bij de mannetjes wat haar ontwikkelen, waardoor ze een snor krijgen. Volwassen mannetjes hebben grote wangplaten om hun dominantie aan andere mannetjes te tonen.
Zijn grote mensapen die in Zuidoost-Azië (op de eilanden Borneo en Sumatra) leven. Deze apen leven meestal in bomen en slingeren van tak naar tak met behulp van hun armen. Het woord orang-oetan betekent in de Maleise taal “man van het bos”.
Bovendien kan hij met zijn lange armen van tak naar tak slingeren. Ook het mannetje van de orang-oetan kun je gemakkelijk herkennen: hij heeft heel grote wangen die opzwellen als hij wil roepen. Zijn roep is zo luid en krachtig dat je die enkele kilometers ver in het bos kunt horen!
Naast alle vruchten en andere plantaardige stoffen eten orang oetans ook wel eens eieren en jonge vogels die ze uit nesten halen. Heel soms blijken ze zelfs eekhoorns te eten. Zoiets is echter een uitzondering en vlees staat zeker niet regelmatig op hun menu.
De orang-oetan wordt helaas ernstig bedreigd. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in zijn leefgebied, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Het gebied waarin ze leven wordt steeds kleiner. De dieren zijn ook slachtoffers van illegale handelaren, die baby orang-oetans verkopen als huisdier.
Voortplanting Een Orang-oetan vrouwtje is negen maanden zwanger. Haar kind blijft tot aan de puberteit bij zijn moeder. Orang-oetans planten zich erg langzaam voort. Ze krijgen maar een keer in de acht of negen jaar een jong.
AMSTERDAM – Hoewel orang-oetans meestal uit de buurt van water blijven, blijken de dieren wel te kunnen zwemmen.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
De biologen hoorden dat orang-oetans met samengeperste lippen een fluitend geluid maken als ze een luipaard of een pyhton zien.
Leuke weetjes. Van alle apen lijken bonobo's het meest op mensen. Onze genen zijn voor ruim 98,6% hetzelfde!
Orang-oetans maken elke dag twee nesten om in te slapen ('s middags en 's nachts). Die maken ze in bomen.
Beide varianten zijn goed. Meervoud: orang-oetangs.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Orang oetans hebben opvallend lange armen. Een volwassen man heeft een reikwijdte van wel 2,5 meter. Dat terwijl hij zelf maar zo'n 1,5 lang is als hij rechtop staat. Die lange armen komen goed van pas bij het klimmen.
De lichaamsbouw van orang-oetans is aan deze manier van leven aangepast. Ze bewegen zich door het bladerdak op een manier die in het engels quadrumanous scrambling wordt genoemd: vierhandig klauteren.
Naar schatting zijn er nog zo'n 100.000 orang-oetans op Borneo. De aap komt in het wild voornamelijk voor op de eilanden Borneo en Sumatra. De populatie op Sumatra staat ook flink onder druk, daar zijn naar schatting nog 12.000 orang-oetans.
Naast de oostelijke gorilla dragen ook de westelijke gorilla, Borneose orang-oetan en Sumatraanse orang-oetan dat stempel. De andere twee mensapen – de chimpansee en bonobo – staan te boek als 'bedreigd'. Een berggorilla, één van de subsoorten van de oostelijke gorilla.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.