Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Ongekookt-gekookt gewicht berekenen
Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5) Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Hoeveel spaghetti kook je per persoon
De hoeveelheid spaghetti die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram spaghetti af en doe deze vervolgens in het water.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
De basis voor bolognese saus is 600-800 gram tomatenblokjes en 500 gram gehakt in een recept voor vier personen. Naar smaak kun je dit aanvullen met groentes zoals ui en wortel. Omgerekend is dit dus ongeveer 200 gram pastasaus per persoon.
Het voedingscentrum adviseert 75-100 gram per persoon. Om gemakkelijk af te meten: 75 gram is een senseokopje met ongeveer een duimbreedte vrij aan de bovenkant. 100 gram is een volledig volle kop.
Op de verpakking staat natuurlijk wel hoeveel gram Spaghetti er in een pak zit, maar niet hoeveel slierten dat dan zijn. Nadat wij zelf uit nieuwsgierigheid een pak van 500 gram ongekookte spaghetti hebben geopend en het aantal sliertjes zijn gaan te tellen, kwamen wij uit op ongeveer 750 slierten!
Reken ongeveer 100 tot 125 gram onbereide volkoren pasta per persoon. Pasta kook je het best ruim water. Zo voorkom je dat het aan elkaar gaat plakken. Elke soort pasta heeft een andere kooktijd.
Rijst en pasta worden enorm dikker in de pan. Ze zwellen op en nemen ongeveer 2,5 keer hun gewicht op aan water als je het kookt.
De hoeveelheid calorieën kan per pastasoort verschillen, maar in normale pasta, gemaakt van harde tarwe, is de gemiddelde hoeveelheid calorieën ongeveer 370 kilocalorieën per 100 gram. Dit staat gelijk aan 1570 kilojoules.
Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Heb je geen weegschaal bij de hand en wil je toch weten hoeveel pasta per persoon je nodig hebt? Dan kun je de pasta het beste in een kopje afmeten. Een gevuld kopje droge pasta staat namelijk ongeveer gelijk aan één portie. Het maakt hierbij wel uit van wat voor soort pasta je precies gebruik maakt.
Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit. Dit is goed voor gemiddeld zo'n 200+ gram groente.
Een portie gehakt, rund komt overeen met 150 gram.
De spaghettimeter bestaat uit een soort siliconen lus waarop de maten zijn aangegeven en een plastic schuifje. Je stopt de spaghetti in de lus en beweegt het schuifje richting de spaghetti tot deze strak aansluit. Op de lus kun je vervolgens aflezen hoeveel spaghetti je hebt: 1, 2, 3 of 4 porties.
Pasta koken met de juiste hoeveelheid water
Simpel gezegd: gebruik minimaal 1 liter voor elke 100 gram pasta. Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z'n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
Allereerst moet je dus bekijken hoeveel pennen je nodig hebt. Daarbij kun je uitgaan van 100 tot 125 gram per persoon. Bij gedroogde penne kun je uitgaan van 100 gram per persoon. Voor 4 personen moet je dus de penne koken is 4 tot 5 liter water.
Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik. Of je aankomt of afvalt, hangt niet af van dit product, maar van je voeding over de gehele dag, oftewel de totale hoeveelheid calorieën. Als je kiest voor de volkoren variant zit je helemaal goed.
1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid. 4-5 aardappelen = 200 – 250 gram gekookt (dit komt neer op 4-5 opscheplepels) 250 gram groente = 5 opscheplepels. Volkoren pasta of rijst = tijdens het koken verdubbelt de ongekookte hoeveelheid.
Er zitten 484 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) spaghetti bolognese.
Een enkele portie gekookte pasta weegt over het algemeen 60 g voor een voorafje of als bijgerecht. Een portie kun je vergroten met 85 tot 113 g als het de enige gang van de maaltijd is. Soms wordt een portie pasta gedefinieerd als ongeveer een 1/2 kop (114 g) pasta; dit is echter afhankelijk van de vorm van de pasta.
Je mag rekenen op een halve liter saus voor 10 personen.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram. En hoeveel gebruik jij?