Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Eenvoudige tips om je immuunsysteem te versterken
Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je voldoende slaapt. Beweeg en sport regelmatig, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Probeer een gezond gewicht te behouden.
'Misschien een open deur, maar verse groenten zijn waanzinnig goed voor je immuunsysteem. Vooral de crucifere groenten, zoals broccoli en bloemkool. En een beetje fruit, zoals bessen vanwege hun hoge dosis antioxidanten en appels vanwege de pectine, wat enorm goed is voor de microbioom in je darmen,' tipt Ravenshear.
Warm citroensap en gemberthee
Citroen en gember zitten vol vitamines en anti-oxidanten, dus drink elke dag een kop citroensap of gemberthee – dat is goed voor je immuunsysteem. Gember helpt je bloedcirculatie te verbeteren en citroen kan een ontsteking helpen kalmeren.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Gember versterkt je immuunsysteem. De combinatie van hoge concentratie antioxidanten en vitamine C in gember geven jouw immuunsysteem niet alleen een flinke boost, die verkoudheid krijg je met gember ook sneller getackeld. Komt nog bij dat gember slijmoplossend werkt en keelpijn verzacht.
Naast Vitamine D, zink en selenium boost je je immuunsysteem met Vitamine C, en Omega-3 vetzuren, voor een betere weerstand. Tenslotte zijn supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand geen vervanging voor een gezonde levensstijl met voedzaam, gevarieerd eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging.
Onze darmen bevatten biljoenen microben, die een sleutelrol spelen in het immuunsysteem, zoals het stimuleren van de aanmaak van T-cellen die de immuunrespons ondersteunen en auto-immuunziekten voorkomen. Een dieet met weinig vet, veel vezels, fruit en groenten helpt het aantal goede bacteriën te verhogen.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Voedingssupplement dat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem en de vermindering van vermoeidheid. Dit is een voedingssupplement. Voedingssupplementen kunnen geen gevarieerde, evenwichtige voeding, noch een gezonde levensstijl vervangen.
Je immuunsysteem versterkt
De mensen die koud douchten meldden zich minder vaak ziek voor hun werk en als ze dat wel deden, waren ze sneller weer beter. De onderzoekers concludeerden dat koude douches het immuunsysteem versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen.
Suiker ondermijnt je immuunsysteem gigantisch
Als de concentratie van bloedglucose meer dan 120 mg/100 ml bedraagt, vermindert de capaciteit van witte bloedcellen om virussen en bacteriën te vernietigen al met 50%! En let op: die 120 mg per 100 ml bloed heb je zó bereikt.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Uw weerstand verhogen
Zorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag.
Waar is zink goed voor? Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Bekende multivitamines voor vrouwen zijn de Strata Fem van Orthica en de Female Multiple van Solgar. De Female Multiple levert per dagdosis van 3 tabletten maar liefst 400 mg calcium, 400 mg magnesium en 18 mg ijzer, in de vorm van het goed opneembare ijzerbisglycinaat.