De dimmers geschikt voor elektronische trafo's met de letters 'C'. Vaak zie je er ook nog een 'R' bij staan. Dit omdat lampen waar slechts een normale 'R'-dimmer voor nodig is, ook gedimd kunnen worden met een 'L' of 'C' dimmer.
Een verlichtingsinstallatie met conventionele trafo's (inductieve belasting) wordt een dimmer met fase aansnijding ("leading edge" of RL) toegepast. Wanneer een conventionele trafo sterk wordt gedimd kan geluidsontwikkeling voorkomen.
Kijk naar het symbool op de dimmer
Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen. Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
Wilt u een 12V led of halogeenlamp dimmen (secundair)? Gebruik dan één van de onderstaande dimmers: Universele dimmer Eltako 400W - E123876. Jung potentiometer drukschakelaar 1-10V - 2700117967.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
Samenvattend, een halogeendimmer werkt in 50% van de gevallen. Maar in de andere gevallen zullen de LED lampen minder goed gaan dimmen, gaan flikkeren of helemaal niet dimmen.
Wil je dit soort lampen kunnen dimmen, dan stelt dat eisen aan de transformator. Deze moet namelijk in staat zijn de uitgangsspanning aan te passen al naar gelang de ingangsspanning verlaagd is. Op de transformator staat aangegeven of deze dimbaar is.
Om lampen te dimmen heb je een dimbare transformator nodig. Conventionele transformators hebben een fase-aansnijdimmer nodig. Elektronische transformators hebben een fase-afsnijdimmer nodig.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo's. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen. De 230 volt fase aansnijding dimmer maakt gebruik van een ontstoringspoel.
Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer ('normale' dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp.
Bij het primair dimmen van uw lampen heeft u een dimbare trafo nodig. Deze plaatst u tussen de 230V dimmer en de 12V lampen. De 230V dimmer die zorgt er voor dat de trafo gedimd wordt. De trafo geeft vervolgens minder vermogen af aan de lampen waardoor deze dimmen.
Lichtbron
Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar. Ook slimme lichtbronnen, zoals die van Philips Hue en AduroSmart, worden steeds populairder.
Een fase afsnijdingsdimmer maakt geen gebruik van een ontstoringsspoel, dit gebeurt door de ingebouwde elektronica in de lamp. Door deze ontstoringsspoel kan een lamp juist gaan zoemen of brommen. Door het gebrek aan de spoel zal de lamp niet zoemen, in tegenstelling tot een fase aansnijdingsdimmer.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
Een dimmer die zo goed als alle LED verlichting dimt voor slechts € 21,99.
Niet alle verlichting is dimbaar, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Gloei- en halogeenlampen op 230V zijn te dimmen met een dimmer waar R, C of L op staat. Dat houdt in: Als er R op de dimmer staat, dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen.
Fase-afsnijdende dimmers (trailing edge):
Deze dimmer geeft geleidelijk meer stroom door en is daardoor beter geschikt voor de levensduur van een ledlamp. Door met deze dimmers uw ledverlichting te dimmen gaat er nauwelijks energie verloren. Ook haalt deze dimmer het maximale uit uw ledlamp.
Led dimmen met fase aansnijding (Leading Edge)
Door dit punt in de tijd te verschuiven wanneer de puls wordt gegeven, kan er langer of korter stroom door het component lopen en dus worden doorgegeven aan de driver van de lamp. Deze vorm van dimmen wordt ook wel TRIAC of MOSFET dimmen genoemd.
LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om de transformator te (laten) controleren op geschiktheid.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Led verlichting is in de meeste gevallen dimbaar. Dit is echter niet standaard zo bij iedere lamp; het moet wel op de verpakking staan aangegeven. Er moet namelijk een elektronische regelaar zijn ingebouwd in de spot, die ervoor zorgt dat het licht kan worden gedimd.
Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting.
Het is de elektronica in de lamp of armatuur waar deze LEDs inzitten die bepaalt of en hoe deze gedimd kan worden. Over het algemeen kan prima worden gesteld dat een 230V ledlamp niet geschikt is om te dimmen (tenzij anders vermeld). U kunt het wel proberen met een normale dimmer.